Αρχείο κατηγορίας Λογοτεχνικά

Υπεραγία Θεοτόκος η επονομαζομένη Παραμυθία, της Ι. Μ. Βατοπεδίου Αγίου Όρους: ιστορικό, Παρακλητικός Κανών.

Πόσες φορές η Παναγία μας δεν επεμβαίνει με τις φιλάνθρωπές της δεήσεις να κατευνάσει και αυτόν τον θυμό του Κυρίου μας, όταν τα πολλά και μεγάλα μας λάθη Τον παροργίζουν υπερβολικά! Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Υπεραγία Θεοτόκος η επονομαζομένη Παραμυθία, της Ι. Μ. Βατοπεδίου Αγίου Όρους: ιστορικό, Παρακλητικός Κανών.

Ο Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης και η Παναγία μας.

Η μακαριστή Γερόντισσα Πορφυρία αποκάλυψε ένα περιστατικό με τον Άγιο Πορφύριο, τότε πού ήταν πολύ άρρωστος και είχε δει την Παναγία. Διηγήθηκε τα εξής:

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης και η Παναγία μας.

17 Αυγούστου, μνήμη του Οσίου Αλυπίου του εικονογράφου, της Κιέβω-Πετσέρσκαγια Λαύρας – Ιερά Μονή Παρακλήτου, Ωρωπός Αττικής.

Μιμητής του ιερού ευαγγελιστή και πρώτου εικονογράφου Λουκά αναδείχθηκε ο όσιος πατέρας μας Αλύπιος ο σπηλαιώτης. Αυτός ο μακάριος θαυμαστά εικονογραφούσε τις μορφές των αγίων, ενώ

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 17 Αυγούστου, μνήμη του Οσίου Αλυπίου του εικονογράφου, της Κιέβω-Πετσέρσκαγια Λαύρας – Ιερά Μονή Παρακλήτου, Ωρωπός Αττικής.

15 – 16 Αυγούστου: Συμπληρωματικοί ύμνοι της ακολουθίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ακολούθως παραθέτουμε ύμνους οι οποίοι μπορεί να χρησιμοποιηθούν, προαιρετικά, ώστε να διανθήσουν λατρευτικές εκδηλώσεις – Ακολουθίες της

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 15 – 16 Αυγούστου: Συμπληρωματικοί ύμνοι της ακολουθίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

16 Αυγούστου, μνήμη και του Αγίου Νεομάρτυρος Αποστόλου του εκ Πηλίου: Συναξάριον, Ακολουθία, Παρακλητικός Κανών.

Τη ΙΣΤ’ του αυτού μηνός (Αυγούστου), μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Αποστόλου του νέου, του εκ της κωμοπόλεως Αγίου Λαυρεντίου και εν Κωνσταντινουπόλει αθλήσαντος, εν έτει 1686. Απήρας όντως εις μονάς των Αγγέλων, Πτεροίς αγώνων φαίδιμος λίαν μάκαρ.

Κατηγορίες: Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 16 Αυγούστου, μνήμη και του Αγίου Νεομάρτυρος Αποστόλου του εκ Πηλίου: Συναξάριον, Ακολουθία, Παρακλητικός Κανών.

Υμνολογία εις την Παναγίαν – Καισαρίου Δαπόντε .

Υμνολογία εις την Παναγίαν Ούτος ο Ύμνος εστίν έξω των εκατόν, οίτινες εισίν εν τω Ιερώ Εγκολπίω.

Κατηγορίες: Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Υμνολογία εις την Παναγίαν – Καισαρίου Δαπόντε .

Καταστροφή στα κουλούρια του Φουντούλη, Τα μουλάρια ξέρουν που θα φάνε οι ταξιδιώτες, Η βρύση, η πρώτη βραδιά στο δάσος – Ζαχαρία λ. Παπαντωνίου.

Καταστροφή στα κουλούρια του Φουντούλη. Ο Φουντούλης πηγαίνει απάνω στο μουλάρι του σα φορτωμένος κι όχι σαν καβαλάρης. Είναι όμως πολύ συλλογισμένος. Κανένας δε μιλεί για φαγητό, κι η όρεξη του Φουντούλη έχει σημάνει μεσημέρι πολλές φορές.

Κατηγορίες: Λογοτεχνικά, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καταστροφή στα κουλούρια του Φουντούλη, Τα μουλάρια ξέρουν που θα φάνε οι ταξιδιώτες, Η βρύση, η πρώτη βραδιά στο δάσος – Ζαχαρία λ. Παπαντωνίου.

Πώς πρέπει να βγαίνει στο πεδίο της μάχης ο στρατιώτης του Χριστού – Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου.

Αφού ξυπνήσεις το πρωί, και αφού προσευχηθείς κάμποση ώρα, λέγοντας, Κύριε Ιησού Χριστέ Υιέ του Θεού ελέησόν με, το πρώτο πράγμα, που έχεις να στοχασθείς είναι αυτό, το να σου φανεί πως

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πώς πρέπει να βγαίνει στο πεδίο της μάχης ο στρατιώτης του Χριστού – Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου.

11 Αυγούστου, διήγησις περί της αχειροποιήτου Εικόνος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού – Ιεράς Μονής Παρακλήτου Αττικής.

Τη 11η του μηνός Αυγούστου Διήγησις περί της αχειροποιήτου εικόνος του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.1

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 11 Αυγούστου, διήγησις περί της αχειροποιήτου Εικόνος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού – Ιεράς Μονής Παρακλήτου Αττικής.

Αμέλεια – Οσίου Ισαάκ του Σύρου.

Αισθήσεις συγκρατημένες 1 Όταν οι αισθήσεις μας είναι συγκρατημένες στη σωφροσύνη, φέρνουν ειρήνη στην ψυχή, και δεν την αφήνουν να ενοχληθεί από τα πράγματα του κόσμου. Και όταν η ψυχή δεν αισθανθεί αυτή την

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αμέλεια – Οσίου Ισαάκ του Σύρου.