Αρχείο κατηγορίας Λογοτεχνικά

16 Οκτωβρίου, μνήμη του Αγίου Λογγίνου του Εκατοντάρχου: Βίος, Παρακλητικός Κανών.

Ποιός Χριστιανός δεν έχει ακούσει για τον Κεντυρίωνα του Ευαγγελίου; Κεντυρίων δε σημαίνει Εκατόνταρχος. Την εβδομάδα των Παθών, που πηγαίνουν όλοι στην Εκκλησία, ακούνε από τα Ευαγγέλια, ότι ο Εκατόνταρχος αυτός ήταν στη Σταύρωσι του Κυρίου, επικεφαλής των

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Άρθρα, Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 16 Οκτωβρίου, μνήμη του Αγίου Λογγίνου του Εκατοντάρχου: Βίος, Παρακλητικός Κανών.

15 Οκτωβρίου, μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Λουκιανού, πρεσβυτέρου της Αντιοχίας: Συναξάριον, Ακολουθία.

Τη ΙΕ’ του αυτού μηνός (Οκτωβρίου), Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Λουκιανού, πρεσβυτέρου Αντιοχείας της μεγάλης. Άρτου στερήσει Λουκιανός αντέχει, Του ζώντος άρτου μη στερηθήναι θέλων.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 15 Οκτωβρίου, μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Λουκιανού, πρεσβυτέρου της Αντιοχίας: Συναξάριον, Ακολουθία.

Ο Εσπερινός- Απόδειπνο – Η Λειτουργία- Ο γάμος της Αφρόδως – Ο Γκέκας έκαμε ό,τι έπρεπε – Ζαχαρία Παπαντωνίου.

Ο εσπερινός. Στις έξι το δειλινό σήμανε η καμπάνα. Ο Φάνης μπήκε στην εκκλησία και στάθηκε με μια γωνιά, κοντά σε στύλο. Εκεί ήρθαν ύστερα και τ’ άλλα παιδιά. ο κυρ Στέφανος ανέβηκε σ’ ένα στασίδι. Η εκκλησία ήταν

Κατηγορίες: Λογοτεχνικά, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Εσπερινός- Απόδειπνο – Η Λειτουργία- Ο γάμος της Αφρόδως – Ο Γκέκας έκαμε ό,τι έπρεπε – Ζαχαρία Παπαντωνίου.

13 Οκτωβρίου, μνήμη και του Αγίου Μάρτυρος Φλωρεντίου: Βίος, Ασματική ακολουθία.

Ο Άγιος φλωρέντιος. Τον διέκριναν η χαρακτηριστική ψυχραιμία και το θάρρος, ακόμα και όταν η ζωή του κρεμόταν από μία κλωστή. Ο Άγιος Φλωρέντιος ζούσε στην Θεσσαλονίκη, απ’ όπου και καταγόταν. Με την μεγάλη πίστη και τον θείο ζήλο του … Συνέχεια

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 13 Οκτωβρίου, μνήμη και του Αγίου Μάρτυρος Φλωρεντίου: Βίος, Ασματική ακολουθία.

Όσιοι Μάρκος ο σπηλαιώτης και Θεόφιλος της Κιεβο-Πετσέρσκαγια Λαύρας – Ι. Μ. Παρακλήτου.

Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ Μάρκος ασκήτεψε στη μονή των Σπηλαίων στα χρόνια του ηγουμένου Ιωάννου, τότε που έγινε η ανακομιδή των τιμίων λειψάνων του

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Άρθρα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Όσιοι Μάρκος ο σπηλαιώτης και Θεόφιλος της Κιεβο-Πετσέρσκαγια Λαύρας – Ι. Μ. Παρακλήτου.

10 Οκτωβρίου, ανάμνησις της Ανεύρέσεως της τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου και επάνοδός της στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου: Ακολουθία – Ιωακείμ μον. του εκ Μαδύτου.

Τη Ι του αυτού Μηνός (Οκτωβρίου), την ανάμνησιν εορτάζομεν της εν έτει 1830 ευρέσεως της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας ημών Θεοτόκου εν τη νήσω της Αγίας Ειρήνης, ήτοι της Σαντορίνης, και της ενδόξου επανόδου, εν τη θεία

Κατηγορίες: Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 10 Οκτωβρίου, ανάμνησις της Ανεύρέσεως της τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου και επάνοδός της στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου: Ακολουθία – Ιωακείμ μον. του εκ Μαδύτου.

«Εις το Όνομα του Θεού»: (Ένα βολικό καμουφλάζ) – Αντόν Παύλοβιτς Τσέχωφ.

[Ανατόμος της ανθρώπινης ψυχής, ο Ρώσος συγγραφέας Αντόν Παύλοβιτς Τσέχωφ (1860-1904), στα διηγήματά του, δίνει κάποιες ανάγλυφες εικόνες από ανθρώπινες συμπεριφορές που

Κατηγορίες: Γενικά, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Εις το Όνομα του Θεού»: (Ένα βολικό καμουφλάζ) – Αντόν Παύλοβιτς Τσέχωφ.

04 Οκτωβρίου, Των Οσίων: Ιεροθέου Επισκ. Αθηνών (Ακολουθία, Παρακλητικός Κανών), της Αγίας Δαμάρεως, του Οσίου Ιωάννου του Λαμπαδιστού: Συναξάριον.

Ο Όσιος Ιερόθεος, επίσκοπος Αθηνών. Στις 4 Οκτωβρίου η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη του Αγίου Ιεροθέου, ίσως και του πρώτου Επισκόπου των Αθηνών. Ο Άγιος Ιερόθεος ήταν πλατωνικός φιλόσοφος,

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 04 Οκτωβρίου, Των Οσίων: Ιεροθέου Επισκ. Αθηνών (Ακολουθία, Παρακλητικός Κανών), της Αγίας Δαμάρεως, του Οσίου Ιωάννου του Λαμπαδιστού: Συναξάριον.

Η ομιλία του Αποστόλου Παύλου στον Άρειο Πάγω των Αθηνών, ερμηνευμένη από τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο.

Ακολούθως αναδημοσιεύουμε τις δύο ομιλίες του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, από το «υπόμνημά» του στις Πράξεις Αποστόλων, με τις οποίες ο «χρυσούς την γλώτταν και την καρδίαν» αναλύει την «δημηγορία» του Αποστόλου των εθνών σε ένα από τα επισημότερα

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η ομιλία του Αποστόλου Παύλου στον Άρειο Πάγω των Αθηνών, ερμηνευμένη από τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο.

Η πίστις – Ιωάννου Πολέμη.

Μη φοβηθής το σπίτι, που άνοιξε στη γη βαθιά τα θεμέλιά του, κι ας έρθουν χίλιοι ανεμοστρόβιλοι

Κατηγορίες: Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η πίστις – Ιωάννου Πολέμη.