Αρχείο κατηγορίας Λογοτεχνικά

Όσιος ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ο νηστευτής και μάρτυς της Κιεβο-Πετσέρσκαγια Λαύρας – Ι. Μ. Παρακλήτου, Ωρωπός Αττικής.

Όπως φανερώνει και το ίδιο του το όνομα, ο μακάριος Ευστράτιος εστρατεύθη «την καλήν στρατείαν, έχων πίστιν και αγαθήν συνείδησιν», πράγμα που φανερώθηκε στη θεοφιλή ζωή και τα μαρτυρικά τέλη

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Όσιος ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ο νηστευτής και μάρτυς της Κιεβο-Πετσέρσκαγια Λαύρας – Ι. Μ. Παρακλήτου, Ωρωπός Αττικής.

«Θα πάμε με το εισητήριο του Αγίου Μαξίμου του Καυσοκαλυβίτη» – Εμπειρίες του μητροπ. Λεμεσού Αθανασίου, από τον Άγιο Παίσιο.

Ένα βράδυ που έμεινα εκεί κοντά του στο Καλυβάκι, ήμουν στενοχωρημένος, γιατί ο Γέροντάς μας ο Ιωσήφ ήταν στην Κύπρο, σ’ ένα μοναστηράκι που προσπαθούσε νά φτιάξει και δεν είχα νέα του. Είχε

Κατηγορίες: Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Θα πάμε με το εισητήριο του Αγίου Μαξίμου του Καυσοκαλυβίτη» – Εμπειρίες του μητροπ. Λεμεσού Αθανασίου, από τον Άγιο Παίσιο.

Ο Πλούταρχος γράφει για τις «συμφορές του δανεισμού» – Μαρίας Θερμού.

Οικονομικά προβλήματα της αρχαιότητος -που μοιάζουν ωστόσο επίκαιρα- πραγματεύεται ο Πλούταρχος στο έργο του «Περί του μη δανίζεσθαι». «Ο δανεισμός είναι πράξη υπέρτατης αφροσύνης και

Κατηγορίες: Ιστορικά, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Πλούταρχος γράφει για τις «συμφορές του δανεισμού» – Μαρίας Θερμού.

Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτσ – επιστολή στον κλειδαρά Ι. Τ. για τη ζωή του αμαρτωλού.

Κάποιος άνθρωπος κληρονόμησε μεγάλο πλούτο από τον πατέρα του. Όμως χρησιμοποίησε όλο τον κληρονομημένο πλούτο για το χτίσιμο, τη στερέωση και τη διακόσμηση ενός σπιτιού. Και ζούσε μόνος σ’ αυτό το σπίτι. Ούτε πήγαινε σε κανέναν ούτε δεχόταν κανέναν από … Συνέχεια

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Γενικά, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτσ – επιστολή στον κλειδαρά Ι. Τ. για τη ζωή του αμαρτωλού.

23 Ιουνίου, Ο Όσιος Νικήτας, ο έγκλειστος ταξιδευτής – π. Σπυρίδονος Βασιλάκου και Αθανασίου Καραπέτσα.

Η ζωή στη Θήβα κυλούσε ήρεμα. Σαν το γαλήνιο ποτάμι που ξέγνοιαστα αργοσαλεύει παραδομένο στον ίδιο μονότονο σκοπό. Οι άνθρωποι απολάμβαναν την καθημερινότητά τους πλεγμένη με τις μικροχαρές και τις δυσκολίες, τους

Κατηγορίες: Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 23 Ιουνίου, Ο Όσιος Νικήτας, ο έγκλειστος ταξιδευτής – π. Σπυρίδονος Βασιλάκου και Αθανασίου Καραπέτσα.

Διορθωθείτε εσείς και θα διορθωθεί και ο ιερέας – Οσίου Θεοφάνους του Εγκλείστου (κείμενο και αρχείο ήχου, mp3).

Ακούστε το επόμενο κείμενο, ΄΄οπως αυτό «δημοσιεύθηκε» στο 165-ο τεύχος (Μαϊου – Ιουνίου του 2017) του ηχητικού περιοδικού μας, Ορθόδοξη Πορεία.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Αρχεία ήχου και εικόνος (video), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά, Το ηχητικό περιοδικό μας - Ορθόδοξη Πορεία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Διορθωθείτε εσείς και θα διορθωθεί και ο ιερέας – Οσίου Θεοφάνους του Εγκλείστου (κείμενο και αρχείο ήχου, mp3).

Τα ψυλά βουνά: Επίμετρο: Οι τρεις φωτιές – Ζαχαρία Λ. Παπαντωνίου.

Επίμετρο «Το αναγνωστικό αυτό διαφέρει από κάθε άλλο που μπήκε ως τώρα στο δημοτικό σχολείο, όσο η αυγή από τη νύχτα». Με αυτά τα λόγια υποδεχόταν ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, στη Διάπλαση των Παίδων το 1919

Κατηγορίες: Ιστορικά, Λογοτεχνικά, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τα ψυλά βουνά: Επίμετρο: Οι τρεις φωτιές – Ζαχαρία Λ. Παπαντωνίου.

20 Ιουνίου, μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Νικολάου του Καβάσιλα: Ακολουθία, Παρακλητικός Κανών, Βίος.

Τη Κ´ του αυτού μηνός (Ιουνίου), μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Νικολάου του Καβάσιλα. Αγίων συμμέτοχος σαφώς εγένου Ζωήν βιώσας Νικόλαε αγίαν.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Άρθρα, Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 20 Ιουνίου, μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Νικολάου του Καβάσιλα: Ακολουθία, Παρακλητικός Κανών, Βίος.

Ο Ιακώβ γυρίζει στην πατρίδα του: Η πώληση του Ιωσήφ από τους αδελφούς του: Ο Ιωσήφ στο σπίτι του Πετεφρη – ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Ε. ΠΕΤΡΟΥΝΙΑ.

Όταν πέθανε ο πεθερός του ο Λάβαν, ο Ιακώβ κληρονόμησε όλα τα κοπάδια εκείνου και τότε αποφάσισε να γυρίση στην πατρίδα του και να φιλιωθή με τον αδελφό του τον Ησαύ, που του είχε πια περάσει ο

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Ιακώβ γυρίζει στην πατρίδα του: Η πώληση του Ιωσήφ από τους αδελφούς του: Ο Ιωσήφ στο σπίτι του Πετεφρη – ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Ε. ΠΕΤΡΟΥΝΙΑ.

Κυριακή Β’ Ματθαίου: Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου- ομιλία ΙΔ’ εις το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον.

(Ματθ. δ 18-22) Υπόμνημα εις τον Άγιον Ματθαίον τον Ευαγγελιστήν, ομιλία ΙΔ’ Για ποιό λόγο αναχωρεί; Επειδή θέλει να μας διδάξη πάλι να μην συμπλεκώμαστε με τον πειρασμό αλλά να υποχωρούμε και να

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κυριακή Β’ Ματθαίου: Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου- ομιλία ΙΔ’ εις το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον.