Αρχείο κατηγορίας Μελέτες – εργασίες – βιβλία

Γιατί σταυρώθηκε ο Χριστός; – Μακαριστού Μητροπ. Νικοπόλεως και Πρεβέζης, Μελετίου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η΄ α. Το σκάνδαλο του Σταυρού 1. Ο άγιος απόστολος Παύλος λέγει: « Ο θάνατος του Χριστού στον Σταυρό είναι:

Κατηγορίες: Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Γιατί σταυρώθηκε ο Χριστός; – Μακαριστού Μητροπ. Νικοπόλεως και Πρεβέζης, Μελετίου.

20 Απριλίου, μνήμη του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Ζακχαίου: Ιστορικά στοιχεία, Βίος και ασματική Ακολουθία υπό Γερασίμου Μον. Μικραγιαννανίτου.

Την αφορμή για την εκπόνηση της δημοσιευομένης αυτής ακολουθίας , έδωσε στον πολυγραφότατο υμνογράφο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, αείμνηστο μοναχό Γεράσιμο Μικραγιαννανίτη,

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά, Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 20 Απριλίου, μνήμη του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Ζακχαίου: Ιστορικά στοιχεία, Βίος και ασματική Ακολουθία υπό Γερασίμου Μον. Μικραγιαννανίτου.

Δευτέρα της εβδομάδος του Θωμά, Σύναξις της Υπεραγίας Θεοτόκου της Χρυσαφιτίσσης: Ιστορικό, θαύματα, Ασματική Ακολουθία.

ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΧΡΥΣΑΦΙΤΙΣΣΗΣ Νοτιοανατολικώς του Ιερού Ναού του «Ελκομένου Χριστού», εν Μονεμβασία, ευρίσκεται ο Ιερός Ναός της Υπεραγίας Θεοτόκου, ο επιλεγόμενος Ναός της Παναγίας της Χρυσαφιτίσσης.

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δευτέρα της εβδομάδος του Θωμά, Σύναξις της Υπεραγίας Θεοτόκου της Χρυσαφιτίσσης: Ιστορικό, θαύματα, Ασματική Ακολουθία.

Γιατί σταυρώθηκε ο Χριστός και έχυσε το αίμα Του και πέθανε; – Του Θεολόγου – Φιλολόγου,  Γεωργίου Μαυρομάτη.

(Τι λένε: η Αγία Γραφή, οι Πατέρες της Εκκλησίας και οι σχετικοί Ύμνοι – κατ’ επιλογή)   1)          Για να μας εξαγοράσει από την κατάρα του νόμου: -α) «Χριστός ημάς εξηγόρασεν εκ της κατάρας του νόμου γενόμενος υπέρ ημών κατάρα, γέγραπται … Συνέχεια

Κατηγορίες: Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Γιατί σταυρώθηκε ο Χριστός και έχυσε το αίμα Του και πέθανε; – Του Θεολόγου – Φιλολόγου,  Γεωργίου Μαυρομάτη.

Η Μαρτυρία της Ορθοδοξίας στη Δύση – Μητροπ. Διοκλείας Καλλίστου Ware.

(Ομιλία με αφορμή την αναγόρευσή του σε Εταίρο της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών) (Βόλος, 21, Νοεμβρίου 2015) Μια θεόσταλτη έξοδος Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα έλαβε χώρα ένα πρωτόγνωρο στην ιστορία της Εκκλησίας γεγονός. Ένας σημαντικός αριθμός ορθοδόξων χριστιανών – … Συνέχεια

Κατηγορίες: Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Μαρτυρία της Ορθοδοξίας στη Δύση – Μητροπ. Διοκλείας Καλλίστου Ware.

Ο ΘΕΟΣ ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ – Καλλίστου Γουέαρ, Επισκόπου Διοκλείας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ «… Θεός ην εν Χριστώ κόσμον καταλλάσσων εαυτώ…» (Β’ Κορ. 5,19) Δίψασε τον Ιησού και θα σε ξεδιψάσει με την αγάπη του. (Άγ. Ισαάκ ο Σύρος) Ο Αββάς Ισαάκ είπε: «Κάποτε καθόμουνα με τον Αββά Ποιμένα και είδα … Συνέχεια

Κατηγορίες: Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο ΘΕΟΣ ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ – Καλλίστου Γουέαρ, Επισκόπου Διοκλείας.

Το αυτεξούσιο του ανθρώπου και η Χάρη του Θεού στο πλαίσιο της Σωτηρίας – Δημητρίου Ι. Τσελεγγίδη.

Είναι σε όλους γνωστό, ότι ο άνθρωπος δημιουργήθηκε κατ’ εικόνα του δημιουργού του[1] ως λογική και αυτεξούσια φύση[2]. Κατ’ εικόνα και αυτεξούσιο είναι άρρηκτα ενωμένα. Άλλωστε, κατά τον άγιο

Κατηγορίες: Άρθρα, Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το αυτεξούσιο του ανθρώπου και η Χάρη του Θεού στο πλαίσιο της Σωτηρίας – Δημητρίου Ι. Τσελεγγίδη.

Οι προφητείες – Μακαριστού Μητροπ. Νικοπόλεως Μελετίου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄ ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ α. Μοναδικό πρόσωπο με προϊστορία 1. Ο Ιησούς είναι ένα μοναδικό στην ιστορία πρόσωπο. Όλοι οι άνθρωποι αρχίζουν να υπάρχουν με την γέννησή τους. Και παύουν να ζουν και να ενεργούν με … Συνέχεια

Κατηγορίες: Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι προφητείες – Μακαριστού Μητροπ. Νικοπόλεως Μελετίου.

Πότε εμψυχούται το ανθρώπινο έμβρυο; – Νικολάου Π. Βασιλειάδη (αρχεία ήχου, mp3).

( Η ώρα «μηδέν» της ανθρώπινης ζωής) -Του ανθρώπου, ο οποίος είναι ενιαία ψυχοσωματική οντότητα, «μία είναι και κοινή της συστάσεως η αρχή». Ούτε το σώμα προηγείται της ψυχής ούτε η ψυχή του σώματος. Η αρχή και των δύο

Κατηγορίες: Ακουστικά βιβλία (Βιβλία ακροάσεως) – Audiobooks, Αρχεία ήχου και εικόνος (video), Μελέτες - εργασίες - βιβλία, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πότε εμψυχούται το ανθρώπινο έμβρυο; – Νικολάου Π. Βασιλειάδη (αρχεία ήχου, mp3).

24 Ιανουαρίου, Μνήμη της Οσίας Ξένης: Βίος, Ακολουθία, Χαιρετισμοί, Παρακλητικός Κανών.

Η Οσία Ξένη κατήγετο από την Ρώμη. Οι γονείς της ήσαν πλούσιοι κι επιφανείς, «εκ των τα πρώτα φερόντων’. Ευτυχώς ήσαν και καλοί Χριστιανοί. Δι΄αυτό και την ανάθρεψαν, όπως συνιστά ο Απ. Παύλος, «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου».

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά, Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 24 Ιανουαρίου, Μνήμη της Οσίας Ξένης: Βίος, Ακολουθία, Χαιρετισμοί, Παρακλητικός Κανών.