Αρχείο κατηγορίας Μελέτες – εργασίες – βιβλία

Οι προφητείες – Μακαριστού Μητροπ. Νικοπόλεως Μελετίου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄ ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ α. Μοναδικό πρόσωπο με προϊστορία 1. Ο Ιησούς είναι ένα μοναδικό στην ιστορία πρόσωπο. Όλοι οι άνθρωποι αρχίζουν να υπάρχουν με την γέννησή τους. Και παύουν να ζουν και να ενεργούν με … Συνέχεια

Κατηγορίες: Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι προφητείες – Μακαριστού Μητροπ. Νικοπόλεως Μελετίου.

Πότε εμψυχούται το ανθρώπινο έμβρυο; – Νικολάου Π. Βασιλειάδη (αρχεία ήχου, mp3).

( Η ώρα «μηδέν» της ανθρώπινης ζωής) -Του ανθρώπου, ο οποίος είναι ενιαία ψυχοσωματική οντότητα, «μία είναι και κοινή της συστάσεως η αρχή». Ούτε το σώμα προηγείται της ψυχής ούτε η ψυχή του σώματος. Η αρχή και των δύο

Κατηγορίες: Ακουστικά βιβλία (Βιβλία ακροάσεως) – Audiobooks, Αρχεία ήχου και εικόνος (video), Μελέτες - εργασίες - βιβλία, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πότε εμψυχούται το ανθρώπινο έμβρυο; – Νικολάου Π. Βασιλειάδη (αρχεία ήχου, mp3).

24 Ιανουαρίου, Μνήμη της Οσίας Ξένης: Βίος, Ακολουθία, Χαιρετισμοί, Παρακλητικός Κανών.

Η Οσία Ξένη κατήγετο από την Ρώμη. Οι γονείς της ήσαν πλούσιοι κι επιφανείς, «εκ των τα πρώτα φερόντων’. Ευτυχώς ήσαν και καλοί Χριστιανοί. Δι΄αυτό και την ανάθρεψαν, όπως συνιστά ο Απ. Παύλος, «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου».

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά, Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 24 Ιανουαρίου, Μνήμη της Οσίας Ξένης: Βίος, Ακολουθία, Χαιρετισμοί, Παρακλητικός Κανών.

Ο Ντοστογιέφσκι και η ηθική – Ιωάννου Ζηζιούλα, Μητροπ. Περγάμου.

«Δεν μπορώ να πω πως ο Ντοστογιέφσκι ήταν καλός ή ευτυχισμένος άνθρωπος… Ήταν κακός, διεφθαρμένος και γεμάτος ζήλεια. Όλη του τη ζωή ήταν θύμα του πάθους, που θα τον είχε κάνει γελοίο και δυστυχισμένο, αν ήταν λιγότερο

Κατηγορίες: Λογοτεχνικά, Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Ντοστογιέφσκι και η ηθική – Ιωάννου Ζηζιούλα, Μητροπ. Περγάμου.

Η προσφορά του Βυζαντίου στον πολιτισμό – Ιωάννου Χατζηφώτη.

Ιδιαίτερα το Βυζάντιο, όπως άλλωστε και η επανάσταση του Εικοσιένα, δέχθηκε τα πυρά των μελετητών αυτών, μερικοί από τους οποίους δεν δίστασαν να γυρίσουν πίσω στην εποχή του Γίββωνα,

Κατηγορίες: Ιστορικά, Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η προσφορά του Βυζαντίου στον πολιτισμό – Ιωάννου Χατζηφώτη.

04 Ιανουαρίου, μνήμη και του Οσίου Νικηφόρου του λεπρού – Σίμωνος Μοναχού (Βίος, θαυμαστά σημεία. Κείμενο και αρχεία ήχου – mp3).

Στην εποχή μας, που όλη η ανθρωπότητα μαστίζεται από μια συγκλονιστική διασάλευση των πνευματικών και ηθικών αξιών, από προσπάθεια ανατροπής αιωνίων και απαράβατων αρχών, από απελπιστική χαλάρωση ηθών, οικογενειακών και εθνικών παραδόσεων,

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ακουστικά βιβλία (Βιβλία ακροάσεως) – Audiobooks, Αρχεία ήχου και εικόνος (video), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά, Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 04 Ιανουαρίου, μνήμη και του Οσίου Νικηφόρου του λεπρού – Σίμωνος Μοναχού (Βίος, θαυμαστά σημεία. Κείμενο και αρχεία ήχου – mp3).

13 Δεκεμβρίου, Μνήμη των Αγίων Πέντε Μαρτύρων, Ευστρατίου, Αυξεντίου, Μαρδαρίου, Ευγενίου και Ορέστου: Βίος, άθλησις, θαυμαστές εμφανήσεις.

Οι Άγιοι Πέντε Μάρτυρες άθλησαν στον καιρό της βασιλείας των Ρωμαίων Αυτοκρατόρων, Διοκλητιανού και Μαξιμιανού, το 296 μ.Χ. Τότε είχε ξεσπάσει ο φοβερότερος ίσως διωγμός εναντίον των χριστιανών, που είχε σκοπό να εξαλείψει από το πρόσωπο της γης κάθε χριστιανό.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιστορικά, Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 13 Δεκεμβρίου, Μνήμη των Αγίων Πέντε Μαρτύρων, Ευστρατίου, Αυξεντίου, Μαρδαρίου, Ευγενίου και Ορέστου: Βίος, άθλησις, θαυμαστές εμφανήσεις.

Το Σώμα του Χριστού ως Κοινωνία της Ειρήνης – Ιωάννη Καραβιδόπουλου.

… 11 διό μνημονεύετε ότι υμείς ποτέ τα έθνη εν σαρκί οι λεγόμενοι ακροβυστία υπό της λεγομένης περιτομής εν σαρκί χειροποιήτου, 12 ότι ήτε εν τω καιρώ εκείνω χωρίς Χριστού απηλλοτριωμένοι της πολιτείας του Ισραήλ και ξένοι των διαθηκών της … Συνέχεια

Κατηγορίες: Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά, Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το Σώμα του Χριστού ως Κοινωνία της Ειρήνης – Ιωάννη Καραβιδόπουλου.

Το παιδί και ο έφηβος που κατηχούμε σήμερα – Πρωτ. Βασιλείου Θερμού.

Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να σας ευχαριστήσω που είστε εδώ. Δηλαδή να σας ευχαριστήσω που αποδεχθήκατε να μπείτε σε αυτήν την ποιμαντική διαδικασία με την οποία κανείς γίνεται συνεργός του Θεού και του Σώματος της Εκκλησίας στο έργο της … Συνέχεια

Κατηγορίες: Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το παιδί και ο έφηβος που κατηχούμε σήμερα – Πρωτ. Βασιλείου Θερμού.

Ο Διάλογος της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τους Ετεροδόξους, κατά τον π. Ιωάννη Ρωμανίδη – Μητροπ. Ναυπάκτου Ιεροθέου.

Το όλο θεολογικό έργο του π. Ιωάννου Ρωμανίδη δεν ήταν ιδεολογικό και εθνικιστικό, αλλά, κυρίως, θεολογικό, πνευματικό, εκκλησιαστικό και ενοποιητικό στους τέσσερες τομείς, ήτοι στην

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά, Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Διάλογος της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τους Ετεροδόξους, κατά τον π. Ιωάννη Ρωμανίδη – Μητροπ. Ναυπάκτου Ιεροθέου.