Αρχείο κατηγορίας Μελέτες – εργασίες – βιβλία

Το Σώμα του Χριστού ως Κοινωνία της Ειρήνης – Ιωάννη Καραβιδόπουλου.

… 11 διό μνημονεύετε ότι υμείς ποτέ τα έθνη εν σαρκί οι λεγόμενοι ακροβυστία υπό της λεγομένης περιτομής εν σαρκί χειροποιήτου, 12 ότι ήτε εν τω καιρώ εκείνω χωρίς Χριστού απηλλοτριωμένοι της πολιτείας του Ισραήλ και ξένοι των διαθηκών της … Συνέχεια

Κατηγορίες: Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά, Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το Σώμα του Χριστού ως Κοινωνία της Ειρήνης – Ιωάννη Καραβιδόπουλου.

Το παιδί και ο έφηβος που κατηχούμε σήμερα – Πρωτ. Βασιλείου Θερμού.

Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να σας ευχαριστήσω που είστε εδώ. Δηλαδή να σας ευχαριστήσω που αποδεχθήκατε να μπείτε σε αυτήν την ποιμαντική διαδικασία με την οποία κανείς γίνεται συνεργός του Θεού και του Σώματος της Εκκλησίας στο έργο της … Συνέχεια

Κατηγορίες: Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το παιδί και ο έφηβος που κατηχούμε σήμερα – Πρωτ. Βασιλείου Θερμού.

Ο Διάλογος της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τους Ετεροδόξους, κατά τον π. Ιωάννη Ρωμανίδη – Μητροπ. Ναυπάκτου Ιεροθέου.

Το όλο θεολογικό έργο του π. Ιωάννου Ρωμανίδη δεν ήταν ιδεολογικό και εθνικιστικό, αλλά, κυρίως, θεολογικό, πνευματικό, εκκλησιαστικό και ενοποιητικό στους τέσσερες τομείς, ήτοι στην

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά, Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Διάλογος της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τους Ετεροδόξους, κατά τον π. Ιωάννη Ρωμανίδη – Μητροπ. Ναυπάκτου Ιεροθέου.

Γνώση εν προσώπω (Β’) – Μητροπ. Περγάμου και καθηγητού του Α.Π.Θ. Ιωάννου Ζηζιούλα.

2ο μέρος: Το στοιχείο της αγάπης list of 7 items • Η αναγκαστικότητα της αγάπης • Το πλέγμα των σχέσεων • Συμπέρασμα • Αγάπη και φύση του Θεού

Κατηγορίες: Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Γνώση εν προσώπω (Β’) – Μητροπ. Περγάμου και καθηγητού του Α.Π.Θ. Ιωάννου Ζηζιούλα.

Η Καθολική επιστολή του Αδελφοθέου Ιακώβου: Το πρωτότυπο και το Νεοελληνικό κείμενο (κείμενα και αρχεία ήχου, mp3).

Ακολούθως παραθέτουμε:

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ακουστικά βιβλία (Βιβλία ακροάσεως) – Audiobooks, Αρχεία ήχου και εικόνος (video), Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά, Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Καθολική επιστολή του Αδελφοθέου Ιακώβου: Το πρωτότυπο και το Νεοελληνικό κείμενο (κείμενα και αρχεία ήχου, mp3).

Το κατά Λουκάν Ευαγγέλιον: το Πρωτότυπο κείμενο και η Νεοελληνική ερμηνευτική απόδοσή του από τον Παναγιώτη Ν. Τρεμπέλα (κείμενα και αρχεία ήχου, mp3).

Ο ευαγγελιστής Λουκάς δεν ήταν Ιουδαίος, αλλά εθνικός. Σύμφωνα μάλιστα με την παράδοση, καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας. Ο Λουκάς ήταν ένας από τους πιο στενούς και προσφιλείς συνεργάτες και συνοδοιπόρους του αποστόλου

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ακουστικά βιβλία (Βιβλία ακροάσεως) – Audiobooks, Άρθρα, Αρχεία ήχου και εικόνος (video), Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά, Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το κατά Λουκάν Ευαγγέλιον: το Πρωτότυπο κείμενο και η Νεοελληνική ερμηνευτική απόδοσή του από τον Παναγιώτη Ν. Τρεμπέλα (κείμενα και αρχεία ήχου, mp3).

Γνώση εν προσώπω – Μητροπ. Περγάμου και καθηγητού του Α.Π.Θ. Ιωάννου Ζηζιούλα.

1ο μέρος: Το στοιχείο της ελευθερίας list of 6 items • Τα χαρακτηριστικά του προσώπου • Το πρόσωπο του Θεού ως Πατρός • Το στοιχείο της ελευθερίας • Γνώση ως «θελήματα»

Κατηγορίες: Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Γνώση εν προσώπω – Μητροπ. Περγάμου και καθηγητού του Α.Π.Θ. Ιωάννου Ζηζιούλα.

Ο Γιώργος Σεφέρης και ο Ελληνισμός – Οκτάβ Μερλιέ.

Με επευφημίες και τραγούδια συνοδεύει στον τάφο η Ελλάδα τις μεγάλες φωνές που σωπαίνουν για πάντα. Τι ωραία φιλοφροσύνη για τον πανηγυρισμό, ύστερα από την επικήδεια τελετή. Της εισόδου του Λόγου στο βασίλειο της

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά, Λογοτεχνικά, Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Γιώργος Σεφέρης και ο Ελληνισμός – Οκτάβ Μερλιέ.

Βαράγγοι: οι μισθοφόροι των Βυζαντινών αυτοκρατόρων – Θωμά Μαστακούρη.

Με καταγωγή τις Σκανδιναβικές χώρες, κυρίως τη Σουηδία, τη Νορβηγία, και αργότερα την Ισλανδία και την Αγγλία, οι άνδρες της Βαράγγιας Φρουράς, του επίλεκτου σώματος του βυζαντινού αυτοκρατορικού στρατού κατά τον 10ο, τον 11ο και τον 12ο αιώνα, διαδραμάτισαν έναν

Κατηγορίες: Ιστορικά, Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βαράγγοι: οι μισθοφόροι των Βυζαντινών αυτοκρατόρων – Θωμά Μαστακούρη.

21 (22) Σεπτεμβρίου, μνήμη και του ενδόξου Ιωνά του Προφήτου: Βίος, το βιβλίο των προφητειών του, Ακολουθία.

Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΙΩΝΑΣ (21 Σεπτεμβρίου) Σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει και τιμά την ιερή μνήμη του αγίου προφήτη Ιωνά. Ο προφήτης Ιωνάς είναι ο έκτος στη σειρά από τους λεγόμενους ελάσσονες, δηλαδή μικρούς , προφήτες

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά, Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 21 (22) Σεπτεμβρίου, μνήμη και του ενδόξου Ιωνά του Προφήτου: Βίος, το βιβλίο των προφητειών του, Ακολουθία.