Αρχείο κατηγορίας Αγιολογικά – Πατερικά

Λόγος εις την Ανάληψιν του Κυρίου (απόσπασμα) – Αγ. Επιφανίου Κύπρου.

…Κανείς δεν ανέβηκε στον ουρανό, παρά μόνον Εκείνος που κατέβηκε απ’ τον ουρανό, ο Υιός του ανθρώπου, ο οποίος βρίσκεται πάντοτε στον ουρανό. Ο καλός ποιμένας, που άφησε τα ενενήντα εννέα πρόβατα – τους

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Λόγος εις την Ανάληψιν του Κυρίου (απόσπασμα) – Αγ. Επιφανίου Κύπρου.

24 Μαϊου, μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Μελετίου του στρατηλάτου και των συν αυτώ: Βίος.

Σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει και τιμά την ιερή μνήμη, καθώς γράφει στο Συναξάριο, «των αγίων μαρτύρων Μελετίου του στρατηλάτου και των συν αυτώ», δηλαδή του Άγίου Μελετίου του στρατηλάτου και των συν αυτώ Μαρτύρων:

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 24 Μαϊου, μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Μελετίου του στρατηλάτου και των συν αυτώ: Βίος.

Τα είδη της αμαρτίας – Αγίου Ισαάκ του Σύρου.

1 Ένα είδος αμαρτίας που γίνεται, είναι όταν ο αγωνιστής φροντίζει για την αρετή και επιμένει στην εργασία της μέρα και νύχτα, αλλά δεν τα καταφέρνει και πέφτει σε κάποια αμαρτία. Μπορεί δηλ. από άγνοια, ή από διάφορες αιτίες, αντίθετες … Συνέχεια

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Γενικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τα είδη της αμαρτίας – Αγίου Ισαάκ του Σύρου.

Κυριακή του τυφλού: περί Θείου Φωτισμού και πνευματικώς τυφλών – γέροντος Παϊσσίου του Αγιορείτου.

– Γέροντα, τί προϋποθέσεις χρειάζονται, γιά νά κα¬τοίκηση στον άνθρωπο τό Άγιο Πνεύμα; – Αγωνιστικό πνεύμα, ταπείνωση, φιλότιμο, αρχοντιά, θυσία. ο άνθρωπος είναι άχρηστος, άμα λείψη η Χάρις τού Αγίου Πνεύματος. Τό Άγιο Πνεύμα είναι τό φώς, τό

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κυριακή του τυφλού: περί Θείου Φωτισμού και πνευματικώς τυφλών – γέροντος Παϊσσίου του Αγιορείτου.

Η Μελέτη του Ευαγγελίου – Αγίου Ιγνατίου Μπριαντσανίνωφ.

Όταν μελετάς το Ευαγγέλιο, μη ζητάς απόλαυση, μη ζητάς έξαρση, μη ζητάς περίλαμπρες σκέψεις. Ζήτα να δεις την αλάθητη αγία Αλήθεια. Μην αρκείσαι στην άκαρπη μελέτη του Ευαγγελίου. Μελέτα το έμπρακτα. Αγωνίσου να εκπληρώνεις τις

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Άρθρα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Μελέτη του Ευαγγελίου – Αγίου Ιγνατίου Μπριαντσανίνωφ.

Τί σημαίνει να σηκώσεις το σταυρό σου; – Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτσ.

Τί σημαίνει να σηκώσεις το σταυρό σου; Αυτό θα πει να λαμβάνεις οικειοθελώς από το χέρι της Θείας Προνοίας κάθε ιαματική πικρία πού σου προσφέρεται. Συμβαίνουν καταστροφές μεγάλες; Μείνε

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τί σημαίνει να σηκώσεις το σταυρό σου; – Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτσ.

17 Μαϊου, μνήμη και του Οσίου Πατρός ημών Αθανασίου, Επισκ. Χριστιανουπόλεως: Βίος, Ακολουθία, Παρακλητικός Κανών.

Τη ΙΖ’ του αυτού μηνός (Μαϊου), μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Αθανασίου του νέου, Επισκόπου Χριστιανουπόλεως, του θαυματουργού. Πέφευγεν εχθρού του βροτοκτόνου βέλη Ο ευλογητός και μέγας Χριστού λάτρις.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 17 Μαϊου, μνήμη και του Οσίου Πατρός ημών Αθανασίου, Επισκ. Χριστιανουπόλεως: Βίος, Ακολουθία, Παρακλητικός Κανών.

Η χαρά δεν είναι αμαρτία… – Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ.

Η χαρά δεν είναι αμαρτία, ματούσκα(μητερούλα στα ρωσικά), διώχνει τη λύπη και όπως γνωρίζετε η λύπη προκαλεί απογοήτευση που είναι ο, τι χειρότερο, διότι

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η χαρά δεν είναι αμαρτία… – Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ.

15 Μαϊου, μνήμη του Οσίου Παχωμίου του Μεγάλου: Συναξάριον, Ακολουθία.

Τω αυτώ μηνί (Μαϊω) ΙΕ΄, μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Παχωμίου. Ο Παχώμιος λεπτύνων σαρκός πάχος, Ψυχή συνήγε πρίν μεταστήναι στέαρ.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 15 Μαϊου, μνήμη του Οσίου Παχωμίου του Μεγάλου: Συναξάριον, Ακολουθία.

Όσιος Ησαϊας ο θαυματουργός, Επίσκοπος Ροστώφ – Ι. Μ. Παρακλήτου Αττικής.

Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ Ησαΐας γεννήθηκε στη γη του Κιέβου από ευγενείς και φιλόχριστους γονείς, που του έδωσαν χριστιανική αγωγή. Από τα νεανικά του χρόνια αγάπησε το Χριστό, περιφρόνησε όλες τις κοσμικές απολαύσεις και ήρθε στη μονή των Σπηλαίων, για να

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Άρθρα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Όσιος Ησαϊας ο θαυματουργός, Επίσκοπος Ροστώφ – Ι. Μ. Παρακλήτου Αττικής.