Αρχείο κατηγορίας Αγιολογικά – Πατερικά

Μήπως γράφουμε με εμπάθεια; – π. Βασιλείου Καλλιακμάνη.

α) Πολλοί θεολόγοι και κληρικοί αλλά και λευκασμένοι επίσκοποι, συντάσσουν και δημοσιεύουν, στις μέρες μας, διάφορα κείμενα. Ωστόσο, ορισμένοι, μη έχοντας

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Άρθρα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μήπως γράφουμε με εμπάθεια; – π. Βασιλείου Καλλιακμάνη.

Ο έλληνας ευαγγελιστής (ο Απόστολος Λουκάς) – Πρωτοπρ. Βασιλείου Ι. Καλλιακμάνη.

α) Είναι ευρύτατα γνωστό ότι με αφορμή την εορτή των τριών ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, αναδεικνύονται συνήθως οι σχέσεις μεταξύ χριστιανισμού και ελληνισμού.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Άρθρα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο έλληνας ευαγγελιστής (ο Απόστολος Λουκάς) – Πρωτοπρ. Βασιλείου Ι. Καλλιακμάνη.

Λόγος περὶ ἐξομολογήσεως – Cleopa Ilie (Archimandrite and Abbot of the Sihastria Monastery).

Ὁ ὅσιος Παΐσιος ὁ Μέγας λέγει ὅτι: «Ἡ ἐξομολόγησις τῶν λογισμῶν στὸν Πνευματικὸ εἶναι τὸ θεμέλιο τῆς πνευματικῆς ζωῆς καὶ ἡ ἐλπὶς τῆς σωτηρίας γιὰ ὅλους

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Λόγος περὶ ἐξομολογήσεως – Cleopa Ilie (Archimandrite and Abbot of the Sihastria Monastery).

16 Οκτωβρίου, μνήμη του Αγίου Λογγίνου του Εκατοντάρχου: Βίος, Παρακλητικός Κανών.

Ποιός Χριστιανός δεν έχει ακούσει για τον Κεντυρίωνα του Ευαγγελίου; Κεντυρίων δε σημαίνει Εκατόνταρχος. Την εβδομάδα των Παθών, που πηγαίνουν όλοι στην Εκκλησία, ακούνε από τα Ευαγγέλια, ότι ο Εκατόνταρχος αυτός ήταν στη Σταύρωσι του Κυρίου, επικεφαλής των

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Άρθρα, Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 16 Οκτωβρίου, μνήμη του Αγίου Λογγίνου του Εκατοντάρχου: Βίος, Παρακλητικός Κανών.

Ο Αββάς Ιουλιανός και το λιοντάρι – Σίμωνος μοναχού του Αγιορείτου.

Στην περιοχή, όπου ασκήτευε ο Αββάς Ιουλιανός ο Στυλίτης, εμφανίσθηκε ένα άγριο λιοντάρι. Το θηρίο κατεσπάραζε ανθρώπους και ζώα. Μία ημέρα κάλεσε το Αββάς τον υποτακτικό του Παγκράτιο και του

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Αββάς Ιουλιανός και το λιοντάρι – Σίμωνος μοναχού του Αγιορείτου.

15 Οκτωβρίου, μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Λουκιανού, πρεσβυτέρου της Αντιοχίας: Συναξάριον, Ακολουθία.

Τη ΙΕ’ του αυτού μηνός (Οκτωβρίου), Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Λουκιανού, πρεσβυτέρου Αντιοχείας της μεγάλης. Άρτου στερήσει Λουκιανός αντέχει, Του ζώντος άρτου μη στερηθήναι θέλων.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 15 Οκτωβρίου, μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Λουκιανού, πρεσβυτέρου της Αντιοχίας: Συναξάριον, Ακολουθία.

Η κενοδοξία ανοίγει το δρόμο των παθών – Αγίου Ισαάκ του Σύρου.

1 Η κοσμική δόξα είναι σαν το βράχο στη θάλασσα, που τον σκεπάζουν τα νερά, και ο πλοίαρχος δεν το ξέρει, μέχρι να χτυπήσει η καρίνα του πλοίου και να βυθισθεί. Έτσι κάνει και η κενοδοξία στον άνθρωπο, που παραμένει … Συνέχεια

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η κενοδοξία ανοίγει το δρόμο των παθών – Αγίου Ισαάκ του Σύρου.

Κανόνες της Αγίας Ζ’ (εβδόμης) Οικουμενικής Συνόδου.

Η Ζ’ Οικουμενική Σύνοδος συγκλήθηκε από τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο ΣΤ’ και τη μητέρα του, Αυτοκράτειρα Ειρήνη την Αθηναία στη Νίκαια της Βιθυνίας, στο Ναό της Αγίας Σοφίας, το 787

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κανόνες της Αγίας Ζ’ (εβδόμης) Οικουμενικής Συνόδου.

Κρίνεις από αγάπη ή από μισανθρωπία; – Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Αυτός που συγχωρεί τον πλησίον, απαλλάσσει, πριν από εκείνον τον εαυτό του απ’ τα αμαρτήματά του χωρίς να κουραστεί· κι’ αυτός που εξετάζει με ευσπλαχνία και επιείκεια τα αμαρτήματα των άλλων, αποταμιεύει

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κρίνεις από αγάπη ή από μισανθρωπία; – Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

13 Οκτωβρίου, μνήμη και του Αγίου Μάρτυρος Φλωρεντίου: Βίος, Ασματική ακολουθία.

Ο Άγιος φλωρέντιος. Τον διέκριναν η χαρακτηριστική ψυχραιμία και το θάρρος, ακόμα και όταν η ζωή του κρεμόταν από μία κλωστή. Ο Άγιος Φλωρέντιος ζούσε στην Θεσσαλονίκη, απ’ όπου και καταγόταν. Με την μεγάλη πίστη και τον θείο ζήλο του … Συνέχεια

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 13 Οκτωβρίου, μνήμη και του Αγίου Μάρτυρος Φλωρεντίου: Βίος, Ασματική ακολουθία.