Αρχείο κατηγορίας Ιστορικά

Το πραγματικό «σκάνδαλο Βατοπαιδίου».

Αν γυρίσουμε περίπου δέκα χρόνια πίσω, θα βρεθούμε σε συνθήκες πρωτοφανούς κοινωνικής και πολιτικής θύελλας. Θα δούμε την τότε αντιπολίτευση – αυτή που στη συνέχεια διέσυρε την Ελλάδα και

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το πραγματικό «σκάνδαλο Βατοπαιδίου».

Ο Μέγας Κανών – Ιωάννου Φουντούλη.

Η πέμπτη εβδομάς των Νηστειών είναι το λειτουργικό αποκορύφωμα της Τεσσαρακοστής. Οι ακολουθίες είναι μακρότερες και εκλεκτότερες. Στην συνήθη ακολουθία των λοιπών εβδομάδων θα προστεθούν δύο νέες εκτενείς ακολουθίες˙ την Πέμπτη ο Μέγας Κανών και το Σάββατο ο Ακάθιστος ύμνος.

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Μέγας Κανών – Ιωάννου Φουντούλη.

Τα Μηνύματα από το Ελληνορθόδοξο 1821! Οι επτά πυλώνες που κράτησαν το Γένος ζωντανό και είναι επίκαιροι – Κωνσταντίνου Χολέβα.

Πώς επιβίωσε το έθνος μας έπειτα από αιώνες Τουρκοκρατίας και Ενετοκρατίας; Ποια είναι τα πνευματικά εφόδια που οδήγησαν τον Ελληνισμό στην Επανάσταση του 1821; Οι απαντήσεις περιέχουν

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τα Μηνύματα από το Ελληνορθόδοξο 1821! Οι επτά πυλώνες που κράτησαν το Γένος ζωντανό και είναι επίκαιροι – Κωνσταντίνου Χολέβα.

Δεν πρόλαβαν να ενωθούν – Γιάννη Παπαδόπουλου.

Στις αρχές Μαρτίου, η Μπέθανι Μπράουν, ερευνήτρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης Human Rights Watch, είδε σε ανάρτηση στο Facebook ένα γνώριμο πρόσωπο. Ηταν η Φατιμέ Ντάνγκλι, πρόσφυγας από τη Συρία. Κάλυπτε

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δεν πρόλαβαν να ενωθούν – Γιάννη Παπαδόπουλου.

«πυρ καταναλίσκον», η άδεια Λαβίδα και, θαυμαστές αλλοιώσεις – Ι. Μ. Παρακλήτου, Ωρωπός Αττικής.

«πυρ καταναλίσκον» ΦΟΒΕΡΗ είναι η επόμενη διήγηση του παπα Δημήτρη Γκαγκαστάθη (1902-1975) γι’ αυτούς που κοινωνούν ανάξια τα άχραντα Μυστήρια:

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «πυρ καταναλίσκον», η άδεια Λαβίδα και, θαυμαστές αλλοιώσεις – Ι. Μ. Παρακλήτου, Ωρωπός Αττικής.

Το 21 και οι συντελεστες του: Αμφισβητήσεις και επακριβώσεις – Πρωτ. Γεωργίου Δ. Μεταλληνού.

Αμφισβητήσεις και επακριβώσεις Ένα από τα φοβερότερα ανοσιουργήματα στο χώρο της Ιστορίας-αυτόχρημα αναιρετικό της ιστορικής επιστήμης- είναι η ιδεολογική ερμηνεία και χρήση των ιστορικών δεδομένων. Τότε ο Ιστορικός δεν κάνει επιστήμη (απροκατάληπτη δηλαδή και ελεύθερη έρευνα), αλλά πολιτική. Ένα δε … Συνέχεια

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το 21 και οι συντελεστες του: Αμφισβητήσεις και επακριβώσεις – Πρωτ. Γεωργίου Δ. Μεταλληνού.

Τις ημύνθη περί πάτρης; – Παναγιώτη Μήλα.

Καθώς φυλλομετρούσα την έκδοση του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ με τον τίτλο «Ο Παπαδιαμάντης μας», έφθασα σε μια σελίδα με τον παραπάνω τίτλο. Ήταν ένα άρθρο του πρωτοπόρου δημοσιογράφου και συγγραφέα στην εφημερίδα «Ακρόπολις» στα τέλη του 19ου αιώνα.

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τις ημύνθη περί πάτρης; – Παναγιώτη Μήλα.

Επιτυγχάνεται η γενική αμνηστία εκ μέρους των συνταγματαρχών της Χούντας – Αρχιεπισκόπου Πρώην Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου του Α.

Παρέλειψα μέχρι τούδε να μνημονεύσω την χορήγησιν της γενικής αμνηστίας, την οποίαν υπό δραματικάς όντως ευρισκόμενος συνθήκας, επέτυχα δια τους μετασχόντας εις το Κίνημα της 13 Δεκεμβρίου του 1967. Επειδή το γεγονός αυτό

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επιτυγχάνεται η γενική αμνηστία εκ μέρους των συνταγματαρχών της Χούντας – Αρχιεπισκόπου Πρώην Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου του Α.

Γεννάδιος Γεώργιος, ο περίφημος εκπαιδευτικός και Φιλικός – Κωνσταντίνου Δ. Παπαδήμητρίου.

Γεννήθηκε στη Σηλυβρία της Θράκης στα 1786. Καταγόταν η οικογένεια του απ’ τα Δολιανά της Ηπείρου, όπου και ο ίδιος έμαθε τα πρώτα γράμματα. Φοίτησε σε πολλά σχολεία κι έγινε δάσκαλος. Νωρίς συνδέθηκε με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Γεννάδιος Γεώργιος, ο περίφημος εκπαιδευτικός και Φιλικός – Κωνσταντίνου Δ. Παπαδήμητρίου.

Η αρχή του κόσμου – Βασιλείου Ε. Πετρούνια.

ΜΕΡΟΣ Α’ Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ 1. Η δημιουργία «Εν αρχή εποίησεν ο Θεός τον ουρανόν και την γην». «Όταν ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο, χάος απέραντο απλωνόταν παντού και πυκνό σκοτάδι. Η γη δεν είχε καμιά μορφή. Στεριά και … Συνέχεια

Κατηγορίες: Άρθρα, Γενικά, Ιστορικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η αρχή του κόσμου – Βασιλείου Ε. Πετρούνια.