Αρχείο κατηγορίας Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια

Η Ανοδος του Ανθρώπου – π. Δημητρίου Μπόκου.

Χίλια χρόνια προ Χριστού ο βασιλιάς Δαυίδ και οχτακόσια ο προφήτης Ησαΐας, με την έλλαμψη του Αγίου Πνεύματος προφητεύουν το συγκλονιστικό γεγονός, που η εκκλησιαστική μας παράδοση ταυτίζει με την Ανάληψη του Κυρίου. Βλέπουν τον

Κατηγορίες: Άρθρα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Ανοδος του Ανθρώπου – π. Δημητρίου Μπόκου.

Λόγος εις την Ανάληψιν του Κυρίου (απόσπασμα) – Αγ. Επιφανίου Κύπρου.

…Κανείς δεν ανέβηκε στον ουρανό, παρά μόνον Εκείνος που κατέβηκε απ’ τον ουρανό, ο Υιός του ανθρώπου, ο οποίος βρίσκεται πάντοτε στον ουρανό. Ο καλός ποιμένας, που άφησε τα ενενήντα εννέα πρόβατα – τους

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Λόγος εις την Ανάληψιν του Κυρίου (απόσπασμα) – Αγ. Επιφανίου Κύπρου.

Η Ανάληψη του Κυρίου – π. Αλεξάνδρου Σμέμαν.

Ένα ρίγος χαράς διαπερνά τη λέξη “ανάληψη”, που δείχνει μια πρόκληση προς τους αποκαλούμενους “νόμους της φύσεως”, προς τη διαρκή κάθοδο και πτώση• είναι μια λέξη που ακυρώνει

Κατηγορίες: Άρθρα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Ανάληψη του Κυρίου – π. Αλεξάνδρου Σμέμαν.

24 Μαϊου, μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Μελετίου του στρατηλάτου και των συν αυτώ: Βίος.

Σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει και τιμά την ιερή μνήμη, καθώς γράφει στο Συναξάριο, «των αγίων μαρτύρων Μελετίου του στρατηλάτου και των συν αυτώ», δηλαδή του Άγίου Μελετίου του στρατηλάτου και των συν αυτώ Μαρτύρων:

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 24 Μαϊου, μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Μελετίου του στρατηλάτου και των συν αυτώ: Βίος.

Τί πρέπει να γίνεται όταν, κατά την Θεία Μετάληψη, τα τίμια Δώρα του Αγίου Ποτηρίου δεν επαρκέσουν για όλους τους πιστούς; – Ιωάννου Μ. Φουντούλη.

Κατά τας μεγάλας εορτάς, όταν οι χριστιανοί προσέρχωνται πολλοί εις την θείαν κοινωνίαν και ο ιερεύς βλέπει ότι ο εντός του αγίου ποτηρίου οίνος πρόκειται να μη επαρκέση, τί πρέπει να πράξη;

Κατηγορίες: Άρθρα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τί πρέπει να γίνεται όταν, κατά την Θεία Μετάληψη, τα τίμια Δώρα του Αγίου Ποτηρίου δεν επαρκέσουν για όλους τους πιστούς; – Ιωάννου Μ. Φουντούλη.

Κυριακή του τυφλού: περί Θείου Φωτισμού και πνευματικώς τυφλών – γέροντος Παϊσσίου του Αγιορείτου.

– Γέροντα, τί προϋποθέσεις χρειάζονται, γιά νά κα¬τοίκηση στον άνθρωπο τό Άγιο Πνεύμα; – Αγωνιστικό πνεύμα, ταπείνωση, φιλότιμο, αρχοντιά, θυσία. ο άνθρωπος είναι άχρηστος, άμα λείψη η Χάρις τού Αγίου Πνεύματος. Τό Άγιο Πνεύμα είναι τό φώς, τό

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κυριακή του τυφλού: περί Θείου Φωτισμού και πνευματικώς τυφλών – γέροντος Παϊσσίου του Αγιορείτου.

21 Μαϊου: Από τον Βίο της Ισαποστόλου Αγίας Ελένης.

Ο Βίος της Ισαποστόλου Αγίας Ελένης Η Αγία Ελένη (Flavia Iulia Helena Augusta), η μητέρα του γλυκυτάτου βλαστού (1), του Μεγάλου Κωνσταντίνου, δεν ήταν για τον αυτοκράτορα απλώς η μητέρα του. Ήταν ο άνθρωπος που με τη χριστομίμητη ταπείνωση άσκησε … Συνέχεια

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 21 Μαϊου: Από τον Βίο της Ισαποστόλου Αγίας Ελένης.

Του Οσίου πατρός ημών Ιωάννου του Χρυσοστόμου – ομιλία ΝΣΤ’ κατά Ιωάννην Θ. 9 – 15, «Και παράγων ο Ιησούς είδεν άνθρωπον τυφλόν εκ γενετής.».

«Και παράγων ο Ιησούς είδεν άνθρωπον τυφλόν εκ γενετής. Και ηρώτησαν αυτόν οι μαθηταί αυτού, λέγοντες˙ Ραββί, τίς ήμαρτεν, ούτος, ή οι γονείς αυτού, ίνα τυφλός γεννηθή;».

Κατηγορίες: Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Του Οσίου πατρός ημών Ιωάννου του Χρυσοστόμου – ομιλία ΝΣΤ’ κατά Ιωάννην Θ. 9 – 15, «Και παράγων ο Ιησούς είδεν άνθρωπον τυφλόν εκ γενετής.».

Η Μελέτη του Ευαγγελίου – Αγίου Ιγνατίου Μπριαντσανίνωφ.

Όταν μελετάς το Ευαγγέλιο, μη ζητάς απόλαυση, μη ζητάς έξαρση, μη ζητάς περίλαμπρες σκέψεις. Ζήτα να δεις την αλάθητη αγία Αλήθεια. Μην αρκείσαι στην άκαρπη μελέτη του Ευαγγελίου. Μελέτα το έμπρακτα. Αγωνίσου να εκπληρώνεις τις

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Άρθρα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Μελέτη του Ευαγγελίου – Αγίου Ιγνατίου Μπριαντσανίνωφ.

Εορτασμός της Κυριακής του τυφλού από το σύλλογό μας (21 Μαϊου 2017).

Ο σύλλογός μας προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του σε κοινό εκκλησιασμό, κατά την Κυριακή του τυφλού, 21 Μαϊου 2017. Θα βρεθούμε, συν Θεώ, στον ιστορικό Ιερό Ναό του ΚΕΑΤ (του ΚΕΝΤΡΟΥ

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις - δελτία τύπου, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εορτασμός της Κυριακής του τυφλού από το σύλλογό μας (21 Μαϊου 2017).