Αρχείο κατηγορίας Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια

Του Οσίου Πατρός ημών Νικολάου Βελιμίροβιτς – οι Μυροφόρες γυναίκες, φορείς του αγγέλματος της Αναστάσεως του Κυρίου.

Το ευαγγέλιο της Κυριακής των Μυροφόρων αναφέρεται στη φροντίδα που έδειξαν για το θάνατο του Αθάνατου οι γυναίκες εκείνες, στις οποίες η διδασκαλία του Χριστού τους έδωσε ζωή.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Άρθρα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Του Οσίου Πατρός ημών Νικολάου Βελιμίροβιτς – οι Μυροφόρες γυναίκες, φορείς του αγγέλματος της Αναστάσεως του Κυρίου.

22 Απριλίου, μνήμη του Οσίου Θεοδώρου του Συκεώτου: Συναξάριον, θαυμαστά γεγονότα.

τη ΚΒ’ του αυτού μηνός (Απριλίου), μνήμη του Οσίου Θεοδώρου του Συκεώτου, του θαυματουργού, επισκόπου Αναστασιουπόλεως. Και Θεοδώρω, και νεκρώ Θεοδώρου, Το θαυματουργείν δώρον εκ Θεού μέγα.

Κατηγορίες: Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 22 Απριλίου, μνήμη του Οσίου Θεοδώρου του Συκεώτου: Συναξάριον, θαυμαστά γεγονότα.

Κυριακή των Μυροφόρων: Χρειάζεται τόλμη – Μακαριστού Μητροπ. Πρ. Φλωρίνης, Αυγουστίνου Καντιώτου.

Μάρκ. 15, 43-16, 8 «Τολμήσας εισήλθε προς Πιλάτον και ητήσατο το σώμα του Ιησού» (Μάρκ. 15, 43) ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ! Πριν ακόμη δύση ο ήλιος της θλιβερής εκείνης μέρας, ένας άλλος ήλιος είχε δύσει. Ο ήλιος αυτός ήταν

Κατηγορίες: Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κυριακή των Μυροφόρων: Χρειάζεται τόλμη – Μακαριστού Μητροπ. Πρ. Φλωρίνης, Αυγουστίνου Καντιώτου.

21 Απριλίου, μνήμη της Αγίας Αλεξάνδρας της βασιλίσσης και των ακολούθων της Απολλώ, Ισαακίου και Κοδράτου: Συναξάριον.

Τή ΚΑ’ του αυτού μηνός (Απριλίου), Μνήμη τής Αγίας Μάρτυρος Αλεξάνδρας τής βασιλίσσης. Ήδει μενούσης πρόξενον λαμπηδόνος, Τήν εν ζόφω κάθειρξιν η Αλεξάνδρα.

Κατηγορίες: Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 21 Απριλίου, μνήμη της Αγίας Αλεξάνδρας της βασιλίσσης και των ακολούθων της Απολλώ, Ισαακίου και Κοδράτου: Συναξάριον.

20 Απριλίου, μνήμη του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Ζακχαίου: Ιστορικά στοιχεία, Βίος και ασματική Ακολουθία υπό Γερασίμου Μον. Μικραγιαννανίτου.

Την αφορμή για την εκπόνηση της δημοσιευομένης αυτής ακολουθίας , έδωσε στον πολυγραφότατο υμνογράφο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, αείμνηστο μοναχό Γεράσιμο Μικραγιαννανίτη,

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά, Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 20 Απριλίου, μνήμη του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Ζακχαίου: Ιστορικά στοιχεία, Βίος και ασματική Ακολουθία υπό Γερασίμου Μον. Μικραγιαννανίτου.

18 Απριλίου, Μνήμη της Οσίας Αθανασίας της εξ Αιγίνης: Συναξάριον από την Ιερά Μονή Παρακλήτου Αττικής.

Η ΟΣΙΑ Αθανασία, της όποίας η μνήμη εορτάζεται στις 18 Απριλίου, γεννήθηκε και ασκήτεψε στην Αίγινα στους χρόνους της ειδωλολατρίας. Για τη μεγάλη της αρετή αναδείχθηκε ηγουμένη μιας

Κατηγορίες: Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 18 Απριλίου, Μνήμη της Οσίας Αθανασίας της εξ Αιγίνης: Συναξάριον από την Ιερά Μονή Παρακλήτου Αττικής.

Ο Δανιήλ – Οι τρεις νέοι στο φλογισμένο καμίνι – Ο Δανιήλ στο λάκκο των λιονταριών- Ο Ιωνάς – Ο Ιώβ – Βασιλείου Ε. Πετρούνια.

Ο Δανιήλ Ανάμεσα στους αιχμαλώτους Ισραηλίτες, που ο Ναβουχοδονόσορας έφερε στη Βαβυλώνα, παρουσιάστηκε άλλος προφήτης, ο Δανιήλ. Η προφητική του δύναμη και η σοφία του έκαμαν εντύπωση στο Ναβουχοδονόσορα, μάλιστα όταν

Κατηγορίες: Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Δανιήλ – Οι τρεις νέοι στο φλογισμένο καμίνι – Ο Δανιήλ στο λάκκο των λιονταριών- Ο Ιωνάς – Ο Ιώβ – Βασιλείου Ε. Πετρούνια.

Η προς Κολοσσαείς επιστολή του Αποστόλου Παύλου: Το Πρωτότυπο κείμενο και η Νεοελληνική ερμηνευτική απόδοσή του από τον Παναγιώτη Ν. Τρεμπέλα (κείμενα και αρχεία ήχου, mp3).

Εισαγωγή. Οι Κολασσές (ή Κολοσσές) ήταν μία αξιόλογη πόλη της Φρυγίας κοντά στη Λαοδίκεια και την Ιεράπολη. Αυτό συνάγεται και από την επιστολή αυτή (Κολ.δ’ 13), όπου μνημονεύονται και οι τρεις αυτές πόλεις

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ακουστικά βιβλία (Βιβλία ακροάσεως) – Audiobooks, Αρχεία ήχου και εικόνος (video), Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η προς Κολοσσαείς επιστολή του Αποστόλου Παύλου: Το Πρωτότυπο κείμενο και η Νεοελληνική ερμηνευτική απόδοσή του από τον Παναγιώτη Ν. Τρεμπέλα (κείμενα και αρχεία ήχου, mp3).

Η Ανάσταση που άργησε… – Σίμωνος Μοναχού.

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ βράδυ. Ο Γέροντας, λαμπροφορεμένος, υποδεχόταν τον κόσμο και έ­παιρνε τις λειτουργιές. Είχε ετοιμάσει τα καντή­λια από νωρίς. Έτοιμα όλα, σβηστά. Άρχισε το

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Ανάσταση που άργησε… – Σίμωνος Μοναχού.

17 Απριλίου, μνήμη και του Νέου Οσίου Πατρός ημών Μακαρίου του Νοταρά (+1805) – συναξάριον.

Γεννήθηκε στην Κόρινθο το 1731. Καταγόταν από το επιφανές γένος των Νοταράδων. Νωρίς αγαπήθηκε από τους συμπατριώτες του και με κοινή φωνή, κλήρος και λαός, ζήτησαν και τοποθετήθηκε μητροπολίτης τους το 1765.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 17 Απριλίου, μνήμη και του Νέου Οσίου Πατρός ημών Μακαρίου του Νοταρά (+1805) – συναξάριον.