09 Μαρτίου, μνήμη και του Οσίου Πατρός ημών Πασιανού, επισκόπου Βαρκελώνης της Ισπανίας: Βίος.

Τέταρτος αιώνας μ.Χ. στην Ισπανία. Στην πόλη της Καταλωνίας Βαρκελώνη ζούσε ο ευσεβέστατος Πασιανός. Ήταν έγγαμος. Όμως ο Θεός πήρε κοντά του τη σύντροφο του. Ο Πασιανός αφιέρωσε τότε τη ζωή του στην Εκκλησία. Άνθρωπος με πλατιά μόρφωση, με μεγάλη ικανότητα στο χειρισμό του λόγου, προσήλωση και ακρίβεια στην εκκλησιαστική ζωή και παράδοση, προσέφερε τα δώρα που του χάρισε ο Θεός, στην υπηρεσία της τοπικής Εκκλησίας. Χειροτονήθηκε ποιμένας της Βαρκελώνης γύρω στα 363 μ.Χ.

Από τη θέση αυτή ο επίσκοπος Πασιανός, διπλασιάζοντας τον ζήλο του και αυξάνοντας τα τάλαντα, που του εμπιστεύθηκε ο Κύριος του, αναλώθηκε στη διαποίμανση των λογικών προβάτων του. Σε μια εποχή που οι αιρέσεις λυμαίνονταν τον αγρό του Χριστού έγραψε θεολογικά αντιαιρετικά και απολογητικά έργα και δίδαξε τους πιστούς να κρατήσουν την ορθοδοξία τους και να μη μολυνθούν από την επαφή με αιρετικούς, ιδιαίτερα με τους αρειανούς και τους νοβατιανούς, αλλά να μείνουν στερεά προσκολλημένοι στην ορθόδοξη δογματική παράδοση της Αγίας Καθολικής Εκκλησίας.

Στις 9 Μαρτίου του έτους 390 ο άγιος Πασιανός αναπαύθηκε εν Κυρίω, πλήρης ήμερων, πρεσβεύοντας τώρα από τον ουρανό για την επαναφορά της ενότητας εν τη πίστει πάντων των εν τω κόσμω χριστιανών. Αμήν.

Μεγαλυνάριον

Φως Σπανία ώφθης Πασιανέ,
λάμψας εν τοις λόγοις,
καταυγάζων τους ευσεβείς·
πλήρης ων σοφίας, ποιμαίνας τον λαόν σου,
λάμψας εν Βαρκελώνη,
οσίων καύχημα.

Από το βιβλίο: Ισπανικό Ορθόδοξο Συναξάρι. Γεωργίου Εμμανουήλ Πιπεράκι, Αναπληρωτού Καθηγητού Ιατρικής Παν/μίου Αθηνών.
Έκδοσις: Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. (Γραφείον Εξωτερικής Ιεραποστολής.) Έκδοσις Α 2003

Παράβαλε και:
09 Μαρτίου, μνήμη των Αγίων Τεσσαράκοντα μαρτύρων, των εν Σεβαστεία: Συναξάριον της ημέρας, Υμνολογική εκλογή, Παρακλητικός Κανών.
09 Μαρτίου, Αγίου Ρωμανού του Μελωδού – δύο Κοντάκια εις τους Αγίους Τεσσαράκοντα Μάρτυρας.
09 Μαρτίου, μνήμη και των Νεομαρτύρων Χρήστου και Πανάγου των εκ Γαστούνης: Βίος και Ασματική Ακολουθία.
Του Οσίου Πατρός ημών Βασιλείου του Μεγάλου – ομιλία δεκάτη-ενάτη, ΕΙΣ ΤΟΥΣ Αγίους τεσσαράκοντα Μάρτυρας.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.