«Η νηστεία κάνει θαύματα» – Σεβασμ. Μητροπ. Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου.

Με αυτόν τον τίτλο η Εφημερίδα «Το Βήμα» (21-2-2010) παρουσίασε μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης που έγινε σέ 609 παιδιά ηλικίας 5 έως 15,5 ετών από την Θεσσαλονίκη, από τα οποία το 12,1% «ακολουθούν πλήρη νηστεία» σύμφωνα με το τυπικό της Εκκλησίας.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης κ. Αντ. Καφάτος, Καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης επεσήμανε ότι «η νηστεία δέν επηρεάζει την φυσιολογική τους (τών παιδιών) ανάπτυξη, όπως πίστευαν παλαιότερα».

Τα πιό σημαντικά ευρήματα της μελέτης είναι ότι «τα παιδιά που νηστεύουν, είτε όλες τις ημέρες της νηστείας είτε λιγότερες, καταναλώνουν σημαντικά περιορισμένο αριθμό θερμίδων σε σύγκριση με εκείνα που δέν νηστεύουν ποτέ. Ακόμη στ παιδιά που νηστεύουν, καταγράφηκε περιορισμένη πρόσληψη επικίνδυνων για την υγεία κορεσμένων λιπαρών οξέων και μικρότερη κατανάλωση κρέατος».

Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί οι ειδικοί επισημαίνουν ότι στην χώρα μας, που το 22,5% του πληθυσμού είναι παχύσαρκο «η νηστεία, η οποία αποτελεί βασικό στοιχείο της ελληνικής μεσογειακής διατροφής, μπορεί να δώση λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας με τον πιό υγιεινό τρόπο».

Έχοντας αυτά υπ’ όψη η δημοσιογράφος που έκανε το ρεπορτάζ Μάχη Τράτσα γράφει: «Οι διατροφικές επιταγές της Ορθόδοξης Εκκλησίας φαίνεται ότι λειτουργούν… θαυματουργικά για την υγεία των παιδιών. Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης καταδεικνύει ότι οι 180 με 200 μέρες νηστείας τον χρόνο, όχι μόνον δεν «φρενάρουν» την ομαλή ανάπτυξη όσων παιδιών απέχουν από την κατανάλωση ζωϊκών τροφίμων, αλλά βοηθούν και στην διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, κόντρα στην διαρκώς αυξανόμενη παιδική παχυσαρκία».

Η Εκκλησία όμως έδωσε θεολογικό νόημα στην νηστεία. Δέν πρόκειται μόνον για την υγεία του σώματος, αλλά κυρίως για την υγεία της ψυχής. Αυτός που νηστεύει δείχνει ότι έχει αναφορά στον Θεό και την Εκκλησία, ότι θέλει να ανήκη στο πνευματικό στράτευμα της Εκκλησίας και κάνει υπακοή στους κανονισμούς που το συγκροτούν.

Έπειτα με την νηστεία αναγνωρίζουμε στην πράξη το λάθος που διέπραξαν οι Πρωτόπλαστοι, με το να φάγουν τον απαγορευμένο καρπό και έχασαν την επικοινωνία τους με τον Θεό, αλλά και προσανατολιζόμαστε στην εσχατολογική κατάσταση των δικαίων, τότε που θα τρέφονται μόνον με την άκτιστη δόξα του Θεού.

Ακόμη με την νηστεία απομακρύνουμε τον νού μας από την υποδούλωση στην ύλη και τον στρέφουμε στα πνευματικά, οπότε έτσι, ετοιμαζόμαστε προσωπικά για να συμμετάσχουμε στις εορτές, στις οποίες παραπέμπει η όλη προετοιμασία που γίνεται με την νηστεία.

Έτσι, η νηστεία που κάνουν όσοι δέν τους απαγορεύεται από λόγους υγείας, «κάνει θαύματα», γιατί προσφέρει υγεία στο σώμα και την ψυχή και κάνει τον άνθρωπο νά είναι κύριος του εαυτού του, ελεύθερος από τα πάθη και υπάκουο παιδί του Θεού και της Εκκλησίας.

(Πηγή: ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΟ «Εκκλησιαστική Παρέμβαση» Φεβρ. 2010)

Κατηγορίες: Άρθρα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.