Απορρύπανση εδάφους με ηλεκτρισμό – Κώστα Δεληγιάννη.

Εφαρμοσμένη έρευνα: Συσκευή Ψυχρού Πλάσματος για την ταχεία, αποτελεσματική και φθηνή απορρύπανση ισχυρά ρυπασμένων εδαφών.
Φορέας: Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής, Ιδρυμα Τεχνολογίας & Ερευνας (ITE/IEXMH).
Εκπρόσωπος: Χρήστος Αγγελόπουλος.

Υπολογίζεται πως στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε τουλάχιστον 500.000 περιοχές το έδαφος είναι εξαιρετικά ρυπασμένο – όπως για παράδειγμα σε τοποθεσίες όπου έχουν καταλήξει βιομηχανικά απόβλητα και διαρροές από δεξαμενές καυσίμων ή όπου υπάρχουν διυλιστήρια, εγκαταλελειμμένα εργοστάσια και αεροδρόμια. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις τα εδάφη είναι «ωρολογιακή βόμβα» για την ανθρώπινη υγεία, αφού περιέχουν επικίνδυνες τοξικές ουσίες που περνούν στη διατροφική αλυσίδα ή στα υπόγεια νερά και, από εκεί, πιθανότατα στον άνθρωπο. Ωστόσο, η βασική μέθοδος απορρύπανσης, δηλαδή η αφαίρεση του μολυσμένου χώματος και η μεταφορά του σε αποτεφρωτήρες για να καεί, είναι αρκετά ακριβή. Η αποτέφρωση στοιχίζει περίπου 500 ευρώ ανά τόνο χώματος.

Στον αντίποδα, ο δρ Χρήστος Αγγελόπουλος, ερευνητής στο Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Ερευνας (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ) στην Πάτρα, εκτιμά πως η ίδια ποσότητα θα μπορούσε να καθαριστεί με λιγότερα από 20 ευρώ, αν κατέληγε σε μια μονάδα η οποία θα βασιζόταν στην τεχνική που ανέπτυξε ο ίδιος με συναδέλφους του. «Η μέθοδός μας λειτουργεί ακόμη και με τους ανθεκτικότερους οργανικούς ρύπους, ενώ μάλιστα από ουσίες όπως τα πετρελαιοειδή και τα φυτοφάρμακα που έχουμε δοκιμάσει στο εργαστήριο, το μόνο που απομένει στο τέλος της διεργασίας είναι διοξείδιο του άνθρακα και νερό», λέει ο ερευνητής.

Στην ομάδα ανάπτυξης της τεχνολογίας ανήκουν επίσης ο δρ Παναγιώτης Σβάρνας, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, και ο δρ Χρήστος Τσακίρογλου, διευθυντής ερευνών στο ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ. Η καινοτομία τους βασίζεται στο ψυχρό πλάσμα, δηλαδή στα ελεύθερα ηλεκτρόνια και τα υπόλοιπα σωματίδια από τα οποία αποτελείται οποιαδήποτε ηλεκτρική εκκένωση. «Προκαλώντας ηλεκτρικές εκκενώσεις στο ρυπασμένο έδαφος, ουσιαστικά το “βομβαρδίζουμε” με αυτά τα σωματίδια, τα οποία είναι πολύ δραστικά και αντιδρούν με τους ρύπους, εξουδετερώνοντάς τους σε λίγα λεπτά», εξηγεί ο κ. Αγγελόπουλος.

Οι τρεις επιστήμονες έχουν κατασκευάσει μια πρωτότυπη συσκευή, με την οποία τελειοποίησαν την ιδέα, ώστε πλέον να είναι έτοιμη να εφαρμοσθεί. «Με τη συμμετοχή μας στον 3ο διαγωνισμό “Η Ελλάδα Καινοτομεί!” της Eurobank και του ΣΕΒ ελπίζουμε πως θα βρούμε χρηματοδότηση για να φτιάξουμε αρχικά ένα μεγαλύτερο μοντέλο για επιπλέον δοκιμές και, στη συνέχεια, την πρώτη πιλοτική μονάδα απορρύπανσης», καταλήγει.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Από την εφημερίδα: Η Καθημερινή, Περιοδικό «Κ», (Αφιέρωμα: Η Ελλάδα καινοτομεί), 25 Μαϊου 2015.

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.