Η Θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας, της επονομαζομένης «η Απαλύνουσα τις κακές καρδιές», στην Ρωσσία.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η Εικόνα της Παναγίας της Απαλύνουσας τις Κακές (οργισμένες) Καρδίές, συμβολίζει την εκπλήρωση της προφητείας του Δίκαιου Γέροντα Συμεών: Σου δε αυτής της ψυχής διελεύσεται ρομφαία. Η Απαλύνουσα τας Κακάς Καρδίας, είναι ασυνήθιστη στην απεικόνισή της με τα επτά σπαθιά, η θλίψεις της Μητέρας του Θεού, με ένα σπαθί να τρυπάει την καρδιά της από κάτω. Στην Αγία Γραφή, ο αριθμός επτά, συνήθως δηλώνει την πληρότητα και αφθονία. Σε αυτήν την περίπτωση είναι η πληρότητα των απέραντων θλίψεων, πόνου και της καρδιάς, που ένιωσε η Θεοτόκος στην διάρκεια της επιγείου ζωής της. Όπως τον Χριστόν θα τον διαπερνούσαν καρφιά και μία λόγχη, έτσι και την ψυχή της Πάναγνης, Κόρης, θα την διαπερνούσε ένα σίγουρο όπλο θλίψεως και πόνου στην καρδιά.

Πριν την επανάσταση του 1917, η θαυματουργή Εικόνα ήταν στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Μπογκολυγιούρσκ, μία μικρή επαρχιακή εκκλησία στις όχθες του ποταμού Τοσίν, όχι μακριά από την πόλη Βόλογκντα. Η Μητέρα του Θεού είναι ζωγραφισμένη σε μία ασυνήθιστη θέση, μόνη, χωρίς το Θείο Βρέφος. Την διαπερνούν επτά βέλη. Υπάρχει η ακόλουθη ιστορία για αυτήν την Εικόνα: Ένας χωρικός, της περιφέρειας Καντίκοβσκυ, υπέφερε πολλά χρόνια από μία γενική αδυναμία και μία αναπηρία, από τις επιπλοκές μιας αρρώστιας. Είδε λοιπόν ένα όνειρο στο οποίο έμαθε ότι μπορούσε να θεραπευθεί, εάν επισκεπτόταν αυτήν την εκκλησία και βρήκε την εικόνα αυτήν της Παναγίας στο κωδωνοστάσιο.

Πήγε δύο φορές εκεί, μετά το όνειρό του, και ζήτησε να μπει στο κωδωνοστάσιο. Οι υπεύθυνοι δεν τον πίστεψαν και δεν τον άφησαν να μπει μέσα. Τελικά, την τρίτη φορά, τον λυπήθηκαν και του επέτρεψαν να ανέβει στο κωδωνοστάσιο. Αμέσως βρήκε την Αγία Εικόνα όπως την είδε στο όνειρό του. Ο άρρωστος χωρικός, ζήτησε να ψάλλουν μία παράκληση ενώπιόν της, οπότε αμέσως μετά θεραπεύτηκε. Πέρασε πολύς καιρός χωρίς να ακουστεί τίποτε για αυτήν την Εικόνα μέχρι το 1830, όπου χολέρα εμφανίστηκε στην πόλη Βόλογκντα. Οι τρομοκρατημένοι περίοικοι έτρεξαν στην Βασίλισσα των Ουρανών και πήραν αυτήν την Εικόνα μαζί με την Εικόνα επτά πόλεις. Τις περιέφεραν γύρω από την πόλη σε μία επίσημη λιτανεία του Τιμίου Σταυρού. Η επιδημία ελαττώθηκε αισθητά και σύντομα η χολέρα εξαφανίστηκε εντελώς. Από εκείνη την στιγμή, η Εικόνα δοξάστηκε από πολλές θαυμαστές θεραπείες ασθενών.

Πως εμφανίστηκε το Άγιο Μύρο στο αντίγραφο της θαυματουργού Εικόνας.

Στις 2 Μαΐου 1998, ένα κορίτσι ονόματι Αναστασία Μπασαρίνα, συμμετείχε στην αγιοκατάταξη της Αγίας Ματρώνας της Μόσχας με την μητέρα της. Ένιωσε ότι ήθελε να αγοράσει μία χάρτινη εικόνα της Μητέρας του Θεού, κολλημένη σε ξύλο. Στην διάρκεια της αγιοκατάταξης τοποθέτησε την εικόνα πάνω στα άγια λείψανα της Αγίας Ματρώνας• μίας πολύ γνωστής και αγαπητής Αγίας της Μόσχας που ήταν αόμματη από την γέννησή της και ανάπηρη από την εφηβική ηλικία.

Η Εικόνα φυλασσόταν σε ένα διαμέρισμα της Μόσχας, της Μαργαρίτας Βολόμπιεβ, σύζυγο του Σεργκέϊ Λεονόντοβιτς Φορμίν (ο συνοδεύων την Εικόνα). Λίγο καιρό αργότερα η Εικονα έγινε σαν ζωντανή. Εκείνοι που την βλέπουν δεν μπορούν να ξεχωρίσουν την λιθογραφία από μία παλιά εικόνα. Κάτω από τα μάτια Της εμφανίστηκαν μαύροι κύκλοι και άρωμα λιβανιού παρουσιάζόταν, όπου η Εικόνα φυλασσόταν. Η Αγία Εικόνα αντιδρά σε ο,τι συμβαίνει στον κόσμο. Μύρο αναβλύζει από αυτήν, τόσο πολύ, που μαζεύεται με τα λίτρα. Πριν από τραγικά γεγονότα, η Εικόνα αναβλύζει αίμα. Από εκείνους που έρχονται να την προσκυνήσουν, άλλοι θεραπεύονται, άλλοι βοηθούνται, μερικοί δεν μπορούν καν να την πλησιάσουν.

Κατά την ενθρόνιση του νυν Πατριάρχου Μόσχας Κυρίλλου, η Εικόνα άρχισε να μυροβλύζει δυνατά στο σπίτι της οικογένειας και αργότερα μετεφέρθη στην εκκλησία. Η Εικόνα, η Απαλύνουσα τας Κακάς Καρδίας, ήταν παρούσα στην εκλογή του νέου Πατριάρχου και μαρτυρείται από πολλούς, ότι ήταν υγρή από μύρο.

Η Μυροβλύτισσα Μητέρα του Θεού, είναι ένα σημείο των καιρών. Πολλοί άνθρωποι χωρισμένοι από την πίστη και την ευλάβεια των προγόνων τους, σκλήρυναν και πικράθηκαν, χάθηκε η αγάπη των πολλών, για το πλήθος της ανομίας. Οι καρδιές πολλών συγχρόνων μας πέτρωσαν. Ευαγγελισμός δεν μπορεί να ακουσθεί εξαιτίας του θορύβου του πολιτισμού, του βρυχηθμού της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας. Οι ίδιοι οι άνθρωποι της Εκκλησίας, συχνά αποθαρρύνονται ή πικραίνονται από την κατάσταση της αμαρτίας. Για αυτό και η μυροβλυσία είναι τόσο άφθονη και αδιάκοπη. Η ίδια η Μητέρα του Θεού πιστοποιεί την ζεστή, μητρική φροντίδα Της. Ότι ο Κύριος • θέλει πάντας ανθρώπους σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν (Α Τιμοθ. Β , 4)

Όλοι εκείνοι που απευθύνονται σε Εκείνη με αίσθημα προσευχής, για την απάλυνση των άγριων καρδιών, αντιλαμβάνονται πως τους έρχεται μία ευκολία στα πνευματικά και φυσικά βάσανα. Οι άνθρωποι που προσεύχονται για τους εχθρούς τους ενώπιόν Της, ομολογούν ότι τα αισθήματα εχθρότητάς τους, απαλύνουν. Η Αγία Εικόνα, τιμάται την Κυριακή των Αγίων Πάντων, παρόλο που υπάρχουν αναφορές για τις 2 Φεβρουαρίου.

Συνέντευξη με τον Σεργκέϊ Φορμίν, που ταξιδεύει με την Εικόνα της Παναγίας.

Στρατιωτικός στο επάγγελμα ο Σεργκέϊ Φορμίν, μας είπε ότι έχει ταξιδέψει μαζί με την Εικόνα για 8 χρόνια στην Ρωσία και στο εξωτερικό.

Πρώτα –είπε ο Σεργκέϊ- η αγία Εικόνα έμενε στο σπίτι μας, όπου διαβάζαμε ακάθιστους και προσευχόμασταν. Αλλά καθώς περνούσε ο καιρός, η Εικόνα γινόταν πολύ γνωστή, και αρχίσαμεν να την πηγαίνουμε στην Εκκλησία της Μόσχας. Επίσης για μας ήταν δύσκολο να έχουμε επισκέπτες στο σπίτι. Αφού την προσκυνούσε ο κόσμος, πολλοί απέκτησαν παιδιά, άλλοι θεραπεύτηκαν. Ο κόσμος έδινε δωρεές, και έτσι μας δόθηκε η δυνατότητα να χτίσουμε ένα εκκλησάκι προς τιμήν της Εικόνος.

Τώρα το εκκλησάκι έγινε εκκλησία παρόλο που είναι μικρή, με τέμπλο και κωδωνοστάσιο. Η εκκλησία μας είναι στο χωριό Μπατσουρίνο, 5 χλμ. από την Μόσχα. Εκεί τελούνται κανονικά Θείες Λειτουργίες και παρακλήσεις.

Η μυροβλυσία από την Εικόνα δεν είναι πάντα η ίδια –την πρώτη εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδος, η μυροβλυσία παγώνει και γενικά περιστασιακά, σταματάει και μετά πάλι αυξάνεται. Μερικές φορές, κάτι σαν αίμα αναβλύζει. Το άρωμα είναι επίσης διαφορετικό –σαν μέλι, λουλούδια, μίσχος. Η μυροβλυσία ενισχύεται σε ορισμένους ναούς, όπου μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που ειλικρινά προσευχήθηκαν και ξαφνικά συμβαίνει κάτι.

Αυτή δεν είναι η μοναδική εκκλησία χτισμένη προς τιμήν της αγίας Εικόνος. Εκκλησίες είναι χτισμένες σε μέρη που επισκεπτόμαστε μαζί Της. Μία από αυτές, όχι μακριά από την Λάρνακα της Κύπρου, θα εγκαινιασθεί σύντομα. Προς τιμή Της, χτίστηκαν εκκλησίες σε δύο φυλακές. Μία είναι στην φυλακή για ανήλικα κορίτσια στην περιοχή Ριαζάν, όπου εκτίουν τοις ποινές τους ανήλικες για ιδιαίτερα σκληρά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένου και του φόνου. Οι ευεργέτες μας αναλαμβάνουν από μόνοι τους την ευθύνη να χτίσουν την εκκλησία εκεί. Τα κορίτσια τους βοηθούν πολύ: έσκαψαν ακόμα και τους λάκους των θεμελίων και έγραψαν έναν ύμνο για την Εικόνα. Στο Γιαροσλάβλ, χτίστηκε ένα εκκλησάκι προς τιμήν της Εικόνος στις ανδρικές φυλακές. Στην πόλη Μπαρναούλ Αλτάϊ, υπάρχει ένα εκκλησάκι σε ένα ορφανοτροφείο.

Η Μητέρα του Θεού, ταξιδεύει σε φυλακές, νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές. Ακόμα και στην Γερμανία επισκεπτόμαστε ανδρικές φυλακές, και κρατητήρια. Προσπαθούμε να την πηγαίνουμε σε κάθε μέρος όπου υπάρχουν Ρώσσοι, Σέρβοι και Ρουμάνοι Ορθόδοξοι. Παντού οι άνθρωποι προσεύχονται σε Αυτή, και λαμβάνουν παρηγορία.

-Ποιές πόλεις και χώρες από αυτές που αναφέρατε, επισκέφθηκε η Εικόνα;

Μερικές φορές, πήγαμε στην Αγία Πετρούπολη, Σαράνσκ, Τσεμποκσάρυ, Μπρυάνσκ και Τούλα• περιοχές Γιαροσλάβ, Νίζνι, Νόβγκοροντ, Σεβαστούλπολη, Σαχαλίνσκ, Κόστρομα και πολλές άλλες πόλεις και χωριά. Είναι αδύνατον να τα ονομάσουμε όλα. Με την Εικόνα ήμασταν στην Γεωργία και έναν χρόνο πριν, στην Ελλάδα, στο Άγιο Όρος. Πάντα έχουμε μία πολύ θερμή υποδοχή στην Τσεχία, όπου συχνά πηγαίνουμε τον Μάϊο. Εκεί, όχι μόνο ορθόδοξοι, αλλά και καθολικοί επίσης, έρχονται να προσευχηθούν μπροστά στην Μητέρα του Θεού. Υπάρχουν επίσης παραδείγματα θεραπείας. Ο κόσμος βαπτίζεται• καθολικοί γίνονται ορθόδοξοι. Εμείς φυσικά, ταξιδεύουμε στις γειτονικές μας χώρες –Ουκρανία, Λευκορωσία και Μολδαβία. Παντού η αγία Εικόνα παραλαμβάνεται με χαρά, και ελπίδα.

-Σας παρακαλώ, πείτε μας, τα πιο αξιομνημόνευτα παραδείγματα βοήθειας που είδατε.

Υπάρχουν πολλά ζευγάρια τώρα, που δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδιά για ιατρικούς λόγους. Συχνά μετά, τέτοια ζευγάρια που προσεύχονται μπροστά στην Εικόνα, μπορούν να αποκτήσουν παιδί.

Όπου εμφανίζεται αυτή η Εικόνα, παρουσιάζονται ασυνήθιστα γεγονότα και θαύματα: άλλες εικόνες αρχίζουν να μυροβλύζουν, κομμάτι γης αρχίζει να χτυπάει από μεγάλη ανάβλυση νερού, ο κόσμος αναφέρει ότι μπορεί να είναι υπομονετικός, και να σηκώσει τον σταυρό του.

Θυμάμαι, πως έφεραν μπροστά στην Εικόνα έναν παράλυτο νεαρό. Το απόγευμα περπατούσε. Δεν μπορούσε να μιλήσει επίσης. Όταν ήρθαμε εκεί για δεύτερη φορά, η γιαγιά του ζήτησε μία σταγόνα μύρου. Είπε ότι θα το έβαζε στην γλώσσα του αγοριού με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να μιλήσει.

Είδα μία γυναίκα με παράλυτο το δεξί χέρι της• μόλις προσκύνησε την Εικόνα θεραπεύθηκε. Πολλοί θεραπεύονται σε δερματικά, και καρκίνο. Μερικοί θεραπεύονται τελείως, άλλοι παίρνουν απλώς μία ανακούφιση.

Μία παρόμοια περίπτωση συνέβη στο Μπαρνάουλ. Στην εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, έφεραν στην Εικόνα ένα 4χρονο κοριτσάκι. Ήταν παράλυτο εκ γενετής. Την επόμενη μέρα για πρώτη φορά στην ζωή της, προσπάθησε να περπατήσει. Όταν ήρθαμε στο Μπάρναουλ τον επόμενο χρόνο, η μητέρα του κοριτσιού ως ευγνωμοσύνη έδωσε στην Μητέρα του Θεού, την χρυσή αλυσίδα της και τον σταυρό.

Λίγο πριν αναχωρήσουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μας είπαν την ιστορία που ακολουθεί. Ένα 18μηνο κοριτσάκι, παρουσίασε έρπητες στο στόμα. Ο γιατρός που, ζήτησε βοήθεια: είχε κάνει λάθος διάγνωση. Αργότερα, η θεραπεία που του δόθηκε ήταν λάθος και το μωρό άρχισε να πνίγεται. Τότε, η μητέρα ζήτησε το μύρο και με την συμβουλή της φίλης της, έβαλε το μύρο στο στόμα του μωρού. Εκείνη την ίδια μέρα, για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες, το μωρό κοιμήθηκε ήσυχα. Μέχρι το πρωί, το στόμα της ήταν καθαρό, και οι υπόλοιπες λίγες μικρές πληγές, θεραπεύτηκαν γρήγορα.

Στο Γιαροσλάβ, μία νεαρή γυναίκα ήταν μέλος της οργάνωσης Νέα Εποχή, και δεν δεχόταν την ορθοδοξία. Εκείνον τον καιρό, φέραμε την Εικόνα στην Μονή Τόλγκα. Η μητέρα της κοπέλας ήρθε στην Εικόνα και προσευχήθηκε ώστε η κόρη της να έρθει στην Εικόνα επίσης. Το απόγευμα ήρθαν και οι δύο να προσκυνήσουν την Εικόνα και το επόμενο πρωί, η κόρη είπε ότι ήθελε να βαπτισθεί. Άφησε την οργάνωση και έγινε πιστή. Η σχέση της κόρης και της μητέρας βελτιώθηκε.

Ενώ μία ακολουθία τελείτο μπροστά στην Εικόνα στο κέντρο διοίκησης του Τσέλιαμπινσκ, περιφερειακής κυβέρνησης. Ο δήμαρχος του Τσέλιαμπινσκ βαπτίστηκε στην διάρκεια της επίσκεψής μας.

-Η Θεοτόκος βοήθησε εσάς προσωπικά όταν προσευχηθήκατε μπροστά στην Εικόνα Της;

Η πιο φανερή περίπτωση βοήθειας ήταν στο Σακχαλίν, όταν προσευχηθήκαμε σε Αυτήν πολύ έντονα. Πηγαίνουμε στο Σακχαλίν κάθε Ιανουάριο. Παίρνει 10 ώρες με το αεροπλάνο να πάμε εκεί. Μία φορά, όταν σηκωθήκαμε νωρίς για να αφιχθούμε, υπήρχε μία χιονοθύελλα και όλοι οι οδηγοί αρνήθηκαν να μας πάρουν στην απέναντι πλευρά, στους λόφους. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, ενώ φτάσαμε από το σπίτι, εγώ έπεσα στριφογυρίζοντας τον αστράγαλό μου και δεν ήμουν πια σε θέση να περπατήσω. Προτείναμε να πάμε στην εκκλησία της γειτονικής πόλης του Αλεξάντροβσκ. Οι άνθρωποι που με συνόδευαν, με έβαλαν στο πάτωμα της καρότσας ενός αυτοκινήτου που θα μας πήγαινε στην εκκλησία. Ο ιερέας που ήταν μαζί μου, παρατήρησε ότι αν οι τοπικοί επίσημοι άρχοντες μας βοηθούσαν, θα είχαμε καλύτερη μεταφορά της Αγίας Εικόνος. Αλλά είπε, την Μητέρα του Θεού, δεν την πειράζει να ταξιδέψει σε μία καρότσα φορτηγού.

Καθώς πηγαίναμε, ανησυχούσα πολύ, διότι δεν θα μπορούσα να πάω με την Εικόνα πιο μακριά. Προσευχήθηκα ώστε ο αστράγαλός μου να θεραπευθεί σύντομα. Στην πόλη ήταν πρησμένος και έμοιαζε με μία μεγάλη μελανιά. Ο γιατρός τον έδεσε και μέχρι το απόγευμα μπορούσα να περπατήσω• μέχρι το πρωί, μπορούσα να τρέχω. Όταν επέστρεψα στην Μόσχα, χτύπησα μόνο λίγο και σύντομα θεραπεύτηκα εντελώς.

Ας σας πω και περισσότερα: Ένας καλός μου φίλος, ένας πρώην διοικητής των Άλφα, των Ειδικών Δυνάμεων Υπηρεσίας Ασφαλείας, πάντα έχριε τους στρατιώτες με μύρο από την Εικόνα πριν πάνε για μια αποστολή στα καυτά σημεία –για διάσωση ομήρων, και άλλες ειδικές αποστολές. Καμία σφαίρα ποτέ δεν τους άγγιξε.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Voutsinasilias.blogspot.gr

Κατηγορίες: Άρθρα, Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.