Η προς Φιλιππησίους επιστολή του Αποστόλου Παύλου: το Πρωτότυπο κείμενο και η Νεοελληνική ερμηνευτική απόδοσή του από τον Παναγιώτη Ν. Τρεμπέλα (κείμενα και αρχεία ήχου, mp3).

Οι Φίλιπποι ήταν πόλη της Μακεδονίας, κοντά στη σημερινή Καβάλα. Η Εκκλησία της ιδρύθηκε από τον απόστολο Παύλο κατά τη δεύτερη αποστολική περιοδεία του, γύρω στο 52 μ. Χ., και υπήρξε η πρώτη Εκκλησία που ιδρύθηκε στην Ευρώπη (Πράξ. ιστ’ 12). Ο απόστολος Παύλος, ο οποίος συνοδευόταν από τον Σίλα και τον Τιμόθεο, απευθύνθηκε αρχικά στους Ιουδαίους των Φιλίππων. Πρώτη ελκύσθηκε στη χριστιανική πίστη η πορφυρόπωλις Λυδία, η οποία και βαπτίσθηκε μαζί με όλο το σπίτι της.

Κάποια μέρα ο Παύλος θεράπευσε στην πόλη των Φιλίππων μια νεαρή δούλη που είχε δαιμονικό μαντικό πνεύμα. Αυτό όμως έγινε αφορμή να συλληφθεί ο Παύλος, να δαρθεί και να φυλακισθεί μαζί με τον Σίλα. Η θαυμαστή εξάλλου απελευθέρωσή τους από τα δεσμά έγινε αιτία αν προσελκυσθεί στη χριστιανική πίστη ο δεσμοφύλακας της φυλακής, ο οποίος βαπτίσθηκε μαζί με ολόκληρη την οικογένειά του. Τις λεπτομέρειες της φυλακίσεως των δύο Αποστόλων και τα γεγονότα που ακολούθησαν τα διαβάζουμε στο 16ο κεφάλαιο των Πράξεων (Πράξ. ιστ’ 16-40).

Δεύτερη φορά επισκέφθηκε ο Απόστολος την Εκκλησία των Φιλίππων κατά την τρίτη αποστολική περιοδεία του, γύρω στο 57 μ. Χ. Και για τρίτη φορά, όταν γύρω στο τέλος της περιοδείας του αυτής επέστρεφε στα Ιεροσόλυμα (Πράξ. κ’).

Την επιστολή αυτή την έγραψε ο Απόστολος από τη Ρώμη κατά το πρώτο έτος της πρώτης φυλακίσεώς του. Πήρε αφορμή να τη γράψει από την ασθένεια και την ανάρρωση του Επαφροδίτου, με τον οποίο οι Φιλιππήσιοι είχαν αποστείλει χρηματική ενίσχυση στον Απόστολο. Όταν λοιπόν ο Επαφρόδιτος ανέρρωσε, ο απόστολος Παύλος τον παρακίνησε να επιστρέψει, για να μην ανησυχούν οι Φιλιππήσιοι, οι οποίοι στο μεταξύ είχαν πληροφορηθεί τα σχετικά με την ασθένεια του απεσταλμένου τους (Φιλιπ. β’ 25-26). Με την ευκαιρία αυτή ο Απόστολος έγραψε την προς Φιλιππησίους επιστολή του για να εκφράσει τις ευχαριστίες του επειδή τον θυμήθηκαν, αλλά και για να τους δώσει συμβουλές κι εντολές με βάση τις πληροφορίες που είχε πάρει από τον Επαφρόδιτο.

Η προς Φιλιππησίους επιστολή του Αποστόλου Παύλου (πρωτότυπο κείμενον).rar

Η προς Φιλιππησίους επιστολή του Αποστόλου Παύλου – Νεοελληνική ερμηνευτική απόδοση, Παναγιώτου Ν. Τρεμπέλα.
Διαβάστε την.rar
Ακούστε την.mp3

Παράβαλε και:
Η Καινή Διαθήκη μετά συντόμου ερμηνείας υπό Παναγιώτου Ν. Τρεμπέλα (Αρχεία ήχου, mp3).

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ακουστικά βιβλία (Βιβλία ακροάσεως) – Audiobooks, Αρχεία ήχου και εικόνος (video), Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.