Φύλλα κατοχής (1943 Α’) – Ιωάννας Τσάτσου.

%ce%99%cf%89%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b1-%ce%a4%cf%83%ce%ac%cf%84%cf%83%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b8%cf%85%ce%b3%ce%b1%cf%84%ce%ad%cf%81%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82

Σας άρπαξεν η τύχη την νικητήριον δάφνην,
και από μυρτιάν σας έπλεξε και πένθιμον κυπάρισσον
στέφανον άλλον.
…………………………………………………………………………………..
Άλλ’ ότε πλησιάζει την γην οπού σας έχει,
θέλει αλλάξει τον δρόμον του ο Χρόνος, το θαυμάσιον
χώμα σεβάζων.
Κάλβος «Εις τον Ιερόν Λόχον».

7 Γενάρη 1943
Μας κυνηγάνε χωρία ανάπαυλα. Κάθε μέρα σκοτώνουν. Την παραμονή των Φώτων τουφέκισαν οι γερμανοί τον Δημήτρη Γιαννάτο και τους αξιωματικούς Μαλιόπουλο και Κοντόπουλο. Έχουν καταδικάσει σε θάνατο και το γιατρό Κώστα Γιαννάτο. Μ’ αυτός τρελλάθηκε και τον έκλεισαν στο Δημόσιο Ψυχιατρείο.
Σήμερα το πρωί εκτελούν ομήρους, είκοσι πατριώτες και δεν δίνουν τα ονόματά τους, ούτε τους παραδίνουν να ταφούν. Πέφτει χιονόνερο από το πρωί. Ποιοί να είναι άραγε οι σκοτωμένοι; Ο καθένας τρέμει για τον άνθρωπό του.
Πήγα στην Αρχιεπισκοπή. Εκεί κόσμος πολύς. Όλες οι πόρτες ανοιχτές. Ακούγονται οι λυγμοί των γυναικών.
Ο Δεσπότης συννεφιασμένος κοιτάζει διάφορα ρολόγια, κλειδιά, πορτοφόλια σκόρπια πάνω στο γραφείο του. Απομεινάρια φευγάτων ψυχών. Βαρειά πέφτει η σιωπή του.
Και ο Κωστάκης, που από καιρό έχει κανονίσει τη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Τσιγάντε για σήμερα το βράδυ στην οδόν Κυδαθηναίων!
8 Γενάρη 1943
Αλλοιωμένος, κατάκοπος, ο Μακαριώτατος ήρθε χτες αργά στο σπίτι, όπου τον περίμενε ο Γιάννης Τσιγάντες. Οι εικόνες που είχε ζήσει όλη τη μέρα τον παρακολουθούσαν και τον βασάνιζαν….

Φύλλα κατοχής (1943 Α’) – Ιωάννας Τσάτσου.rar

Από το βιβλίο: «Φύλλα Κατοχής: Ημερολόγιο», της Ιωάννας Τσάτσου. Εκδόσεις: ΕΣΤΙΑ

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Ιστορικά, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.