Κυριακή ΚΖ. επιστολών: Το Αποστολικόν Ανάγνωσμα της Θ. Λ., «είσαι ωπλισμένος?» Λόγος του αειμνήστου Μητροπ. Νικαίας Γεωργίου Παυλίδου.

Το Αποστολικόν Ανάγνωσμα της Θείας Λειτουργίας.
Προς Εφεσίους επιστολής Παύλου: ΣΤ.10 – 17.

Αδελφοί, ενδυναμούσθε εν Κυρίω και εν τω κράτει της ισχύος αυτού. Ενδύσασθε την πανοπλίαν του Θεού, προς το δύνασθαι υμάς στήναι προς τας μεθοδείας του διαβόλου, ότι ουκ έστιν ημίν η πάλη προς αίμα και σάρκα, αλλά προς τας αρχάς, προς τας εξουσίας, προς τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, προς τα πνευματικά της πονηρίας εν τοις επουρανίοις. Δια τούτο αναλάβετε την πανοπλίαν του Θεού, ίνα δυνηθήτε αντιστήναι εν τη ημέρα τη πονηρά και άπαντα κατεργασάμενοι στήναι. Στήτε ούν περιζωσάμενοι την οσφύν υμών εν αληθεία, και ενδυσάμενοι τον θώρακα της δικαιοσύνης, και υποδησάμενοι τους πόδας εν ετοιμασία του ευαγγελίου της ειρήνης, επι πάσιν αναλαβόντες τον θυρεόν της πίστεως, εν ώ δυνήσεσθε πάντα τα βέλη του πονηρού τα πεπυρωμένα σβέσαι, και την περικεφαλαίαν του σωτηρίου δέξασθε, και την μάχαιραν του Πνεύματος, ο εστί ρήμα Θεού.

Απόδοση.

Αδελφοί, πάρτε δύναμη από τον ισχυρό Κύριο. Ντυθείτε με την πανοπλία που δίνει ο Θεός, για να μπορέσετε ν’ αντιμετωπίσετε τα τε¬χνάσματα του διαβόλου. Γιατί δεν έχουμε να παλέψουμε με αν¬θρώπους αλλά με αρχές και εξουσίες, δηλαδή με τους κυρίαρχους του σκοτεινού τούτου κόσμου, τα πονηρά πνεύματα που βρίσκονται ανάμεσα στη γη και στον ουρανό. Γι’ αυτό φορέστε την πανοπλία του Θεού, ώστε να μπορέσετε να προβάλετε αντίσταση, όταν έρθει η ώρα της σατανικής επίθεσης. Λάβετε κάθε απαραίτητο μέτρο για να μείνετε ως το τέλος σταθεροί στη θέση σας. Σταθείτε, λοιπόν, σε θέση μάχης• ζωστείτε την αλήθεια σαν ζώνη στη μέση σας• φορέστε σαν θώρακα τη δικαιοσύνη. Για υποδήματα στα πόδια σας βάλτε την ετοιμότητα να διακηρύξετε το χαρούμενο άγγελμα της ειρήνης.
Εκτός απ’ όλα αυτά, κρατάτε πάντα την πίστη σαν ασπίδα, πάνω στην οποία θα μπορέσετε να σβήσετε τα φλογισμένα βέλη του πονη¬ρού. Η σωτηρία ας είναι περικεφαλαία σας, και ο λόγος του Θεού η μάχαιρα που σας δίνει το Πνεύμα.

Επιμέλεια κειμένων, Ιωάννης Τρίτος.

ΕΙΣΑΙ ΩΠΛΙΣΜΕΝΟΣ;

«Ενδύσασθε την πανοπλίαν του Θεού, προς το δύνασθαι υμάς στήναι προς τας μεθοδίας του διαβόλου».

Ένας στρατός δια να νικήση, πρέπει, αγαπητοί μου, να είναι: πρώτον καλώς εξωπλισμένος και δεύτερον να γνωρίζη τα μυστικά του εχθρού, τας θέσεις του, τον οπλισμόν του, τα σχέδιά του, την τακτικήν πολέμου που εφαρμόζει.
Το ίδιο συμβαίνει και εις τον πόλεμον, τον οποίο διεξάγει ο Χριστιανός με τον σκληρότερον, τον πονηρότερον και τον πλέον επικίνδυνον εχθρόν του, τον διάβολον. Η πάλη με τον ύπουλον αυτόν εχθρόν είναι υψίστης σημασίας, δοθέντος ότι από τα αποτελέσματα της μάχης θα εξαρτηθή η αιώνιος σωτηρία ή η καταδίκη του ανθρώπου. Προς τον σκοπόν αυτόν έρχεται ο Απόστολος Παύλος, ο μέγας αυτός αγωνιστής της αρετής, και με την σημερινήν του αποστολικήν περικοπήν μας συμβουλεύει να ενδυθώμεν την πανοπλίαν του Θεού, να επιστρατεύσωμεν τας πνευματικάς μας δυνάμεις και να πολεμήσωμεν με ανδρείαν τον διάβολον, ο οποίος χρησιμοποιεί πολλάς και ποικίλας μεθόδους δια να μας υποτάξη.
Επειδή το θέμα είναι υπόθεσις ζωής ή θανάτου, αξίζει να το μελετήσωμεν ακριβέστερον.

1. Ποίος ο εχθρός.

Ο εχθρός μας αυτός δεν είναι γήινος, με όπλα ανθρώπινα και με πονηρία ανθρωπίνη. Ο εχθρός μας είναι, όπως τον ωνόμασεν ο ίδιος ο Κύριος, ανθρωποκτόνος εξ αρχής. Έργον του η διαστροφή του ανθρώπου και η καταστροφή του. Επειδή είναι πνεύμα, δεν εμποδίζεται από τον χώρον και τον χρόνον, αλλά επιτίθεται ανά πάσαν στιγμήν δι’ όλων του των δυνάμεων. Ο Απόστολος Πέτρος, επιθυμών να μας προφυλάξη από τον επικίνδυνον αυτόν εχθρόν, μας συμβουλεύει: Εγκρατεύθητε, γίνετε άγρυπνοι και προσεκτικοί. Ο αντίπαλός και κατήγορός σας διάβολος ως λέων που βρυχάται περιπατεί με μανίαν, ζητών ποίον να καταπίη, αποσπών αυτόν της πίστεως.

2. Ο σκοπός του.

Τον σκοπόν του τον χαρακτηρίζει και η ονομασία του. Διάβολος. Διαβάλλει διαρκώς και αντιτίθεται στο θέλημα του Θεού. Προσπαθεί να εισέλθει εις την ψυχήν του ανθρώπου και να την απομακρύνει από την οδόν της πίστεως και της αληθείας. Είναι ο προαιώνιος εχθρός μας, που ήρχισε το καταχθόνιο έργο του από την αυγήν της ανθρώπινης ζωής, όταν ο Αδάμ και η Εύα ήσαν εις τον Παράδεισον. Από τότε όλαι αυταί αι καταχθόνιαι πονηραί δυνάμεις αυτό έχουν ως αντικειμενικόν σκοπόν: τον θάνατον της ψυχής του ανθρώπου.

3. Ποία η μέθοδός του.

Η πονηρία είναι η μέθοδός του. Δεν έρχεται φανερά. Κρύπτεται. Εμφανίζεται με προσωπίδας. Αρχίζει από τους αμαρτωλούς λογισμούς. Χύνει υπούλως εις την ψυχήν μας το θανατηφόρον άρωμα των κακών σκέψεων. Τας καλλιεργεί. Τας εμφανίζει με το χρυσόχαρτο της απάτης. Ακολούθως εισάγει διαθέσεις απιστίας. Εξαπολύει βόμβες αμφιβολίας. Παρουσιάζει την αμαρτίαν ως ωραίον και επιθυμητόν πράγμα, ως ευχάριστον και ακίνδυνον. Εξωραϊζει τα απατηλά της θέλγητρα με την ελκυστικήν ψευδή γοητείαν και λάμψιν. Εγείρει μέσα μας σεισμόν επιθυμιών και σαρκολατρείας. Καλύπτεται όπισθεν γνωστών, ενίοτε πολύ φιλικών προσώπων, τα οποία μας παρασύρουν εις την αμαρτίαν, χωρίς να το καταλάβωμεν. Γλιστρώμεν ανεπαισθήτως και πίπτομεν εις τον κρημνόν.
Ένα ελκυστικόν βιβλίον ή περιοδικόν γίνεται εις τα χέρια μας δυναμίτις. Μια συνάντησις φιλική, ένας χορός που υπόσχεται ακίνδυνον ψυχαγωγίαν, ένα αθώο παίξιμο χαρτιού, που εγκλείει το χάος, ένα ποτήρι ποτού που γίνεται ωκεανός θανάτου, ολίγα χρήματα που μεταβάλλονται, λόγω του τρόπου της αποκτήσεώς των, εις τριάκοντα αργύρια της προδοσίας του Χριστού. Ένας δεσμός που ήρχισεν αφελώς και εξελίχθη εις δεσμά φρικτά απαισίας ψυχικής δουλείας και εις όνειδος οικογενειακόν. Μια θεμιτή φιλοδοξία, που ωδήγησεν εις καταπάτησιν των αρχών της δικαιοσύνης και της αρετής προς επικράτησιν. Μια συκοφαντία, εξυφανθείσα λόγω φθόνου δια την άνοδον του συναδέλφου. Όλα αυτά και άλλα τόσα, τα πλέον απίθανα, γίνονται εις τα χέρια του, τα απαίσια και καταστρεπτικά, τορπίλη που ανατινάσσει εις τον αέρα ελπίδες, πόθους, όνειρα, ευτυχίαν, αλλά κυρίως την ψυχήν μας την αθάνατον και αιωνίαν..
Αυτήν την μεγάλην αλήθειαν θέλων να τονίση ο Απόστολος Παύλος έγραψε: «Ουκ έστι ημίν η πάλη προς αίμα και σάρκα, αλλά προς τας αρχάς, προς τας εξουσίας, προς τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, προς τα πνευματικά της πονηρίας εν τοις επουρανίοις». Σκληρά, λοιπόν, η πάλη. Και συνεχής.

4. Και ημείς;

Αν δεν προσέξωμεν, θα γίνωμεν θύματά του. Εκατομμύρια πολλά έγιναν μέχρι σήμερα. Δεν εφαντάσθησαν τον κίνδυνον ούτε το μέγεθος της απειλής. Και δεν ήσαν σε εγρήγορσιν. Ήρχισαν με την απλήν σκέψιν ότι αυτό δεν είναι τίποτα το κακόν, ότι είναι μια κοινωνική εκδήλωσις, μια αθώα γνωριμία… Ύστερα, ύστερα; Έγινε ό,τι γράφει η ιστορία δια την Κωνσταντινούπολιν. Όλες οι πόρτες των τειχών ήσαν κλειστές. Μόνη που έμεινε ανοικτή ήτο η Κερκόπορτα. Δεν εχρειάσθησαν περισσότερες. Από εκείνην την μίαν επέρασεν ο εχθρός και κατέλαβε την βασιλίδα των πόλεων.
Ας μην αφήσωμεν λοιπόν ημείς εις την ψυχήν μας καμμίαν δίοδον ανοικτήν, διότι από εκεί θα περάση ο διάβολος και θα θάψη για πάντα την ψυχήν μας και την αιώνιον ευτυχίαν μας. Επομένως:
Α) Ας έχωμεν την απαραίτητον εγρήγορσιν δια να μη μας καταλάβη εν ύπνω ο διάβολος και μας καθυποτάξη.
Β) Ας προσευχώμεθα δια να έχωμεν την βοήθειαν του Θεού, σύμφωνα με την βεβαίωσιν του ιδίου του Κυρίου: Γρηγορείτε και προσεύχεσθε, ίνα μη εισέλθητε εις πειρασμόν.
Γ) Ας χρησιμοποιώμεν τον λόγον του Θεού, ο οποίος φωτίζει και καθοδηγεί τον άνθρωπον.
Δ) Ας γινώμεθα κοινωνοί των μυστηρίων της χάριτος, τα οποία προσφέρει η αγία ημών εκκλησία και ιδία των μυστηρίων της Ιεράς εξομολογήσεως και Θείας Ευχαριστίας.
Ε) Ας οπλιζώμεθα δια των όπλων των αγωνιστικών, τα οποία μας υποδεικνύει ο Απόστολος Παύλος όταν γράφη εις το στ κεφάλαιον της προς Εφεσίους επιστολής του: Στήτε ουν περιζωσάμενοι την οσφήν εν αληθεία και ενδυσάμενοι τον θώρακα της δικαιοσύνης, και υποδησάμενοι τους πόδας εν ετοιμασία του ευαγγελίου της ειρήνης, επί πάσιν αναλαβόντες τον θυρεόν της πίστεως, εν ω δυνήσασθε πάντα τα βέλη του πονηρού τα πεπυρωμένα σβέσαι. Και την περικεφαλαίαν του σωτηρίου δέξασθε και την μάχαιραν του πνεύματος, ό εστί ρήμα Θεού.
Όταν μέσα μας υπάρχει αγωνιστική διάθεση, και είμεθα ωπλισμένοι καταλλήλως, τότε ο εχθρός δεν θα μας καταβάλη. Τα βέλη του θα πίπτουν επάνω εις την ακαταμάχητον πανοπλίαν μας. Και το οχυρόν θα μένει απόρθητον. Μερικαί απλαί ζημίαι που θα υφίσταται, θα διορθώνονται. Και ο αγωνιστής άνθρωπος θα ίσταται ορθός και ανίκητος.
Αυτά προστάζει ο αγωνιστής Απόστολος Παύλος προς τους πιστούς όλων των αιώνων. Στήτε ορθοί!
Ατρόμητοι επί των πνευματικών επάλξεων!
Ο Χριστός θα σας είναι βοηθός…
Ο εχθρός δεν θα περάση!
Όχι! Δεν πρέπει!

Αγαπητοί,

Ο βασιλεύς της Γαλλίας, Φραγκίσκος ο Α’, κηνυγώντας στο δάσος, απομακρύνθηκε από την συνοδεία του και επήγε κάπου να ξεκουραστεί. Εκεί τον βρήκαν τέσσερις λησταί, που φυσικά δεν τον ανεγνώρισαν. Ο πρώτος είδε το ωραίο καπέλο του βασιλέως και το επήρε για τον εαυτό του. Ο άλλος του επήρε το σακάκι και ο τρίτος τον μανδύα του. Ο τέταρτος ήθελε να του πάρει το κυνηγετικό του κέρας, που ήτο στολισμένο με πολύτιμα πετράδια.
-Θα σου το δώσω, του είπεν ο βασιλεύς. Κοίτα όμως πρώτα μια θαυμαστή ιδιότητα που έχει αυτό το κέρας.
Και βάζοντάς το στο στόμα, το έκαμε να ηχήσει με όλη του τη δύναμη. Στο άκουσμά της όμως έτρεξαν οι αξιωματικοί της συνοδείας του και έπιασαν τους κακοποιούς.
Πόσον όμορφα συμβολίζεται μ’ αυτό το κέρας η προσευχή του πιστού! Χάρις σ’ αυτή σωζόμεθα από την απογύμνωσι της ψυχής μας, που επιδιώκει ο ληστής διάβολος.

Αδελφέ,

Ημπορεί ο εχθρός μας να είναι ισχυρός και πανούργος. Όταν όμως είμεθα ωπλισμένοι με τα όπλα της χάριτος, τότε ο εχθρός δεν μπορεί να μας καταβάλη. Τα βέλη του θα αχρηστεύωνται. Η πανουργία του θα ηττάται. Και η νίκη θα στεφανώνει την ψυχήν μας, που επολέμησε γενναία και εκέρδισε θριαμβευτικά…

Από το βιβλίο «Φως ταις τρίβοις μου», του Μητροπολίτου Νικαίας, Γεωργίου Παυλίδου, σελίς 189 και εξής.

Επιμέλεια κειμένου, Δημήτρης Δημουλάς.

Σημείωσις. Το Αποστολικό αυτό Ανάγνωσμα «διαβάζεται» και κατά την Θεία Λειτουργία του Σαββάτου μετά τα Φώτα, καθώς και όποτε ορίζει το ισχύον Τυπικό.

Κατηγορίες: Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.