«Αντιβαίνει στην επιστήμη»! Μετά τις ΗΠΑ, και η Ρωσία τάσσεται κατά της ομοιοπαθητικής – Βαγγέλη Πρατικάκη.

Russian Academy of Sciences, Moscow, Russia

Μόσχα

Λίγους μήνες μετά τις νέες αμερικανικές συστάσεις για τα ομοιοπαθητικά προϊόντα, η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών γίνεται ο τελευταίος επιστημονικός φορέας που κρίνει την ομοιοπαθητική αναποτελεσματική και αντεπιστημονική! Τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα «αντιβαίνουν στους γνωστούς νόμους της χημείας, της φυσικής και της βιολογίας» αναφέρει σε υπόμνημα της 6ης Φεβρουαρίου η επιτροπή της Ακαδημίας για την καταπολέμηση της ψευδοεπιστήμης και της παραποίησης της επιστημονικής έρευνας.

Με την αναφορά της, η επιτροπή ζητά από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές να επιβάλλουν υποχρεωτικές σημάνσεις στα ομοιοπαθητικά προϊόντα, οι οποίες θα επισημαίνουν την έλλειψη δεδομένων αποτελεσματικότητας. Ανάλογες συστάσεις είχε εκδώσει τον περασμένο Νοέμβριο η αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, κρίνοντας ότι τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα κυκλοφορούν με αβάσιμους ισχυρισμούς.

Το 2015, επίσης, το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Ιατρικής της Αυστραλίας (NHMRC), το οποίο καθοδηγεί τις εθνικές πολιτικές υγείας, προειδοποίησε ότι «οι άνθρωποι που επιλέγουν την ομοιοπαθητική ενδέχεται να θέσουν την υγεία τους σε κίνδυνο αν απορρίψουν ή αναβάλλουν θεραπείες για τις οποίες υπάρχουν επαρκή στοιχεία ασφάλειας και αποτελεσματικότητος».

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Lancet το 2005 και εξέταζε δημοσιευμένες μελέτες για την ομοιοπαθητική, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι έχει την αποτελεσματικότητά του placebo.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Newsroom ΔΟΛ: 16 Φεβρουαρίου 2017

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.