Λόγος περί ασκήσεως.

Ο Όσιος θεοφόρος Πατήρ ημών Πέτρος ο Αθωνίτης, ο πρώτος ησυχαστής του Αγίου Όρους, κατώκησεν εις το σπήλαιον το οποίον ευρίσκεται υποκάτω της μεσημβρινής υπωρείας του Άθωνος. Εκεί πέρασε αγγελικήν αληθώς και ουράνιον ζωήν, γυμνός, ανυπόδητος, πολεμούμενος από πολλούς και ποικίλους εκ δαιμόνων πειρασμούς, και εσθίων επί 53 χρόνους άρτον ουράνιον.
Ο Όσιος Γερόντιος, ιδρυτής της Σκήτης της Αγίας Άννης, χρημάτισε πρώτον Ηγούμενος της Μονής των Βουλευτηρίων. Έζησε εις σπήλαια, κατ’ αρχήν εις τα παραθαλάσσια και κατόπιν ανήλθε, λόγω των πειρατών, εις τα δύσβατα βράχια, όπου σήμερα υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονος. Πλησίον του ησκήτευσαν πλήθος ασκηταί, ζώντες εν τελεία ακτηημοσύνη, ασκήσει, προσευχή και αμεριμνία μέσα εις ξεροκάλυβα. Ο Όσιος, προς παρηγορίαν των αδελφών, με προσευχήν έκαμε να αναβλύσει λίγο νερό εις το σημείον εκείνο της ασκήσεώς του, ως αγίασμα. Ο διάδοχός του όμως θέλησε να καλλιεργήσει ένα μικρόν κήπο και δια τούτο συνεκέντρωνε το αγίασμα δια το πότισμα. Τούτο όμως δεν ήρεσεν εις την Παναγίαν μας –λέγουν οι πατέρες- και στέρεψε η πηγούλα και το νερό εφάνη χαμηλότερα. Διότι, η Κυρία Θεοτόκος ήθελε οι ασκηταί να είναι αφοσιωμένοι εις την καθαράν πάσης επιγείου μερίμνης προσευχή και όχι εις κηποκαλλιεργείας.
Ο Άγιος Γεράσιμος Κεφαλληνίας, ο προγυμνασθείς εν τω Όρει, έζησε ασκητικώς 5 ολόκληρα έτη εις την περιοχή της Καψάλας, τρώγων μόνο νερόβραστα κολοκύθια άνευ ελαίου. Από την ερημική περιοχή της Καψάλας έλαβε και το όνομα Καψάλης, εξ ου και οι δαίμονες φωνάζουν: «μας έκαψες Καψάλη».
Ο Όσιος Ακάκιος ο Καυσοκαλυβίτης, ένα πολύ ψυχρόν χειμώνα, που είχε πέσει πολύ χιόνι, ήναψε φωτιά δια να θερμανθή. Αλλά όσο πλησίαζε προς την θερμότητα, τόσο περισσότερο κρύωνε. Οπότε ηννόησε ότι η υπερβολική εκείνη ψυχρότης που ησθάνετο δεν ήτο φυσική, αλλά προήρχετο εκ δαιμονικής επηρείας. Έσβησε, λοιπόν, αμέσως την πυράν, και εξελθών έξω του σπηλαίου εις το οποίο κατώκει, γυμνός έπεσε πάνω εις το χιόνι. Ησθάνθη τότε μία τοιαύτην θαυμαστή δύναμιν ώστε νόμιζε ότι ευρίσκετο εις λουτρόν και όχι εις το χιόνι. Θαυμασμός και έκπληξη κατέλαβε ημάς οσάκις επεσκέφθημεν το σπήλαιον του Οσίου και είδαμε τον διασωθέντα κράββατόν του, αποτελούμενον από χονδρούς ακατέργαστους κλάδους καρφωμένους κατ’ αραιά διαστήματα ώστε να είναι σχεδόν αδύνατον να αναπαυθή τις επ’ αυτών….

Λόγος περί ασκήσεως.rar

Από το βιβλίο: ΑΘΩΝΙΚΟΝ ΓΕΡΟΝΤΙΚΟΝ, ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ ΙΑ’

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Περί Αγίου Όρους.blogspot.gr: 09 Απριλίου 2016

Κατηγορίες: Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.