20 Μαρτίου, μνήμη των Αγίων Σαββαιτών πατέρων, των υπό των «Μαύρων» ανεραιθέντων: Βίος, Ακολουθία.

Τη Κ’ του αυτού μηνός (Μαρτίου), Μνήμη των Αγίων Αββάδων των αναιρεθέντων υπό των Μαύρων εν τη Μονή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου.

Διπλούς στεφάνους χειρός εκ του Κυρίου,
πόνων χάριν δέχεσθε και των αιμάτων.

Εικάδι Αββάδες εκ χθονός ουρανόν ήλυθον ευρύν.

Η Μονή του Αγίου Σάββα βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ. Στα χρόνια του Ηρακλείου (620 – 641 μ.Χ.), επέδραμαν σ’ αυτή βάρβαροι Άραβες, διότι νόμιζαν ότι η Μονή είχε πολλούς θησαυρούς. Όμως, διαψεύσθηκαν. Οι μοναχοί (44 κατά την παράδοση) το μόνο πλούτο που είχαν, ήταν οι αρετές τους. Η συντήρηση τους ήταν λιτή και γινόταν με τον ιδρώτα του προσώπου τους.

Οι επιδρομείς, όταν διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν λάφυρα στο μοναστήρι, εκνευρίστηκαν πολύ κατά των μοναχών. Και αφού τους συγκέντρωσαν, τους είπαν να αρνηθούν την πίστη τους στο Χριστό. Επειδή, όμως, κανένας δεν δέχθηκε να αρνηθεί την πίστη του, αποφάσισαν να τους σκοτώσουν. Έτσι, άλλους αποκεφάλισαν, άλλους έσχισαν στη μέση, άλλους έκοψαν σε πολλά κομμάτια και άλλους κάρφωσαν με τα ξίφη τους. Μ’ αυτόν τον τρόπο, οι Άγιοι αυτοί πατέρες, που μέχρι τέλους κράτησαν σταθερή την πίστη τους, πήραν το δρόμο για την αιωνιότητα, κοντά στο Χριστό.

Την φρικτή εκείνη σφαγή περιέγραψαν, ο Όσιος Στέφανος ο Σαββαϊτης (τιμάται στις 13 Ιουλίου), ο ανεψιός του Οσίου Ιωάννου του Δαμασκηνού και ο Όσιος Αντίοχος ο Πάνδεκτος (τιμάται στις 24 Δεκεμβρίου). Μεταξύ των αγίων Αββάδων αναφέρεται και ο Όσιος Θεόκτιστος. Η μνήμη των οσιομαρτύρων αυτών επαναλαμβάνεται και την 16η Μαΐου.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ

Ασματική Ακολουθία εις τιμήν των εν τη Μονή του Αγίου Σάββα αναιρεθέντων πατέρων.rar

Παράβαλε και:
20 Μαρτίου, μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Κουθβέρτου, Επισκόπου Λινδησφάρμου της Βρεττανίας: Βίος, Ακολουθία.
20 Μαρτίου, μνήμη και βίος του Οσιομάρτυρος Ευφρωσύνου του Ρώσου.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.