Πώς να νικήσετε το τζετ λαγκ από την αλλαγή της ώρας – Ρούλας Τσουλέα.

Τη νύχτα της Κυριακής 26 Μαρτίου 2017 άρχισε η θερινή ώρα και στις 3 το πρωί κληθήκαμε όλοι να γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αυτό το βράδυ κοιμηθήκαμε μία ώρα λιγότερη αφού θα ξυπνήσουμε μία ώρα νωρίτερα και αυτή η αλλαγή δεν επηρεάζει με τον ίδιο τρόπο όλους τους ανθρώπους. Οπως αναφέρει ένας παγκοσμίου φήμης ειδικός σε θέματα ύπνου, ο δρ Τζόζεφ Τακαχάσι από το Ιατρικό Κέντρο Southwestern του Πανεπιστημίου του Τέξας (UT), στο Ντάλας, το πώς αντιδρά κάθε άνθρωπος εξαρτάται από τα γονίδιά του.

Όντας καθηγητής Νευροεπιστημών στο UT, έχοντας ανακαλύψει σημαντικά γονίδια που ρυθμίζουν τους κιρκάδιους ρυθμούς όπως το περίφημο γονίδιο CLOCK, εξηγεί ότι η αλλαγή της ώρας μπορεί να επηρεάσει περισσότερο όσους συνηθίζουν να κοιμούνται αργά τη νύκτα και να ξυπνούν αργοπορημένα το πρωί. Αντιθέτως, όσοι πηγαίνουν για ύπνο νωρίς και ξυπνούν νωρίς έχουν λιγότερες πιθανότητες να επηρεαστούν. Επειδή οι τάσεις αυτές καθορίζονται από τα γονίδιά μας, ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσει κάποιος την αλλαγή της ώρας είναι να γνωρίζει τον χρονότυπό του ώστε να λαμβάνει εγκαίρως τα μέτρα του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Εθνικό Ιδρυμα Υπνου (NSF) των ΗΠΑ, τις μέρες πριν από την αλλαγή της ώρας φροντίστε να πηγαίνετε για ύπνο 15-20 λεπτά νωρίτερα από το συνηθισμένο. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, προσπαθήστε το τουλάχιστον το βράδυ της αλλαγής. Καλό είναι επίσης να φροντίσετε να κοιμηθείτε μισή ώρα περισσότερο το πρωί της Κυριακής που θα αλλάξει η ώρα καθώς και να εκτεθείτε στον πρωινό ήλιο όσο το δυνατόν νωρίτερα. Οι συστάσεις αυτές δεν γίνονται τυχαία. Μελέτες έχουν δείξει ότι τις μέρες αμέσως μετά την αλλαγή της ώρας πολλοί νιώθουν υπνηλία και έχουν μειωμένη συγκέντρωση σε ό,τι κι αν κάνουν. Οι επιδράσεις αυτές ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο ατυχήματος κατά τον δρα Τακαχάσι, ο οποίος συνιστά μεγαλύτερη προσοχή και ίσως έναν έξτρα καφέ για λίγες μέρες.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
ΤΑ ΝΕΑ: Ένθετο Υγεία: 16 Μαρτίου 2017

Κατηγορίες: Άρθρα, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.