Δευτέρα της εβδομάδος του Θωμά, Σύναξις της Υπεραγίας Θεοτόκου της Βοηθείας εν Χίω: Συναξάριον, Ακολουθία.

Τη αυτή ημέρα, Δευτέρα μετά την Κυριακήν του Θωμά, η Σύναξις προς τιμήν της Ιεράς Εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου, της επικαλουμένης Παναγία η Βοηθεία, της εν τη νήσω Χίω.

Εικών της Θεοτόκου Μονήν εμφαίνει,
Διδούσα πάσι χαράν και σωτηρίαν.

Δευτερίη πρώτη από την του Αντίπασχα,
Σε την άγρυπνον, η Ση Μονή, υμνεί προστάτιν.

Μόλις 3 χλμ. από την πόλη της Χίου, χτισμένο στο λόφο της περιοχής Φραγκομαχαλάς, με θέα όλη τη χώρα του νησιού βρίσκεται, το με πολλούς κόπους, ιδρώτα και λαχτάρα του αειμνήστου γέροντα Αγίου Ανθίμου (15 Φεβρουαρίου) για την αποπεράτωση του (1930 μ.Χ.), κτισμένο μοναστήρι της Παναγίας Βοήθειας. Ιδρύθηκε λοιπόν το 1930, από τον Όσιο ιερομόναχο Άνθιμο Βαγιάνο, για να στεγάσει Μικρασιάτισσες μοναχές που είχαν διωχτεί από τις Μονές της Μ. Ασίας.

Η περιόνυμος αυτή Εικόνα της Θεομήτορος, βοηθούσε πάντοτε τον Όσιο Άνθυμο στους πνευματικούς αγώνες του κατά του διαβόλου, ο οποίος προσπαθούσε να του προκαλέσει φόβο για να τον αποκάμει. Αλλά ο Άγιος, δεν λύγιζε. Είχε κοντά του πάντοτε την εν λόγω Εικόνα, πού του είχε δώσει η μητέρα του και ήταν της γιαγιάς του. Ο ίδιος την είχε ονομάσει: «Παναγία η Βοήθεια». Η Παναγία μας, πάντοτε τον έσωζε και τον βοηθούσε στις φανερές επιθέσεις του διαβόλου.

Η Ιερά Μονή, στην οποία εναποτέθηκε η σεβασμία αυτή Θεομητορική Εικόνα, κτίσθηκε πάνω σε λόφο, σε σημείο όπου υπήρχε παλαιότερος ναός, με χορηγίες Χιωτών. Περιβάλλεται από ψηλό τείχος και εκτός από το Καθολικό (ναός της Παναγίας_ περιλαμβάνει κελιά σε περιμετρική διάταξη, Τράπεζα, αρχονταρίκι, βιβλιοθήκη, κρήνη και το «Πολυτεχνείον» (εργαστήρια ραπτικής, πλεκτικής, κεντήματος, υφαντουργίας και αγιογραφίας). Γύρω από το Μοναστήρι υπάρχει δασύλλιο που προσφέρει δροσιά και όμορφη θέα προς την πόλη και τη θάλασσα.

Κατά την περιήγηση στον προαύλιο χώρο, νοιώθει κανείς τον χρόνο να σταματάει. Ένα φαινόμενο που είναι αισθητό σε κάθε επισκέπτη. Στο εσωτερικό του Ιερού ναού βρίσκετε η Κάρα του Οσίου. Πολλοί επισκέπτες κατά την είσοδό τους στο ναό, γίνονται μάρτυρες παράξενης ευωδίας, η οποία προέρχεται από το ιερό λείψανο του Αγίου.

Δευτέρα του Θωμά, σύναξις προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου της Βοηθείας, της εν Χίω: Ακολουθία – Οσίου Ανθίμου του Χίου.rar

Παράβαλε και:
Δευτέρα της εβδομάδος του Θωμά, Σύναξις της Υπεραγίας Θεοτόκου της Χρυσαφιτίσσης: Ιστορικό, θαύματα, Ασματική Ακολουθία.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.