Του Οσίου πατρός ημών Ιωάννου του Χρυσοστόμου – ομιλία εις το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον, ΛΓ’, (Ιω. Δ, 21-27), συνομιλία του Κυρίου με την Σαμαρείτιδα (Γ.).

«Λέγει αυτή ο Ιησούς˙ Γύναι, πίστευσόν μοι, ότι έρχεται ώρα, ότε ούτε εν τω όρει τούτω, ούτε εν Ιεροσολύμοις προσκυνήσετε τω Πατρί. Υμείς προσκυνείτε ο ουκ οίδατε˙ ημείς προσκυνούμεν ο οίδαμεν, ότι η σωτηρία εκ των Ιουδαίων εστίν».
Πανταχού πίστεως ημίν δει, αγαπητοί, πίστεως, της μητρός των αγαθών, του της σωτηρίας φαρμάκου˙ και ταύτης άνευ ουδέν έστι κατασχείν των μεγάλων δογμάτων. Άλλ’ εοίκασι τοις πέλαγος νηός χωρίς επιχειρούσι διαπεράν, οι μέχρι μεν ολίγου νηχόμενοι διαρκούσι χερσίν ομού και ποσί χρώμενοι, περαιτέρω δε προελθόντες, ταχέως υπό των κυμάτων βαπτίζονται˙ ούτω και οι τοις οικείοις χρώμενοι λογισμοίς, πριν ή τι μαθείν, ναυάγιον υπομένουσι˙ καθώς και ο Παύλός φησίν, «Οίτινες περί την πίστιν εναυάγησαν».
Όπερ ίνα μη και ημείς πάθωμεν, την ιεράν κατέχωμεν άγκυραν, δι’ ης και την Σαμαρείτιν ο Χριστός επάγεται νυν….

«Λέγει εις αυτήν ο Ιησούς˙ Πίστευσέ μου, γυναίκα, ότι έρχεται ώρα που ούτε εις το όρος τούτο ούτε εις τα Ιεροσόλυμα θα λατρεύετε τον Πατέρα. Σεις λατρεύετε εκείνο που δεν γνωρίζετε, ημείς λατρεύομεν εκείνο που γνωρίζομεν, διότι η σωτηρία έρχεται από τους Ιουδαίους».
Παντού έχομεν ανάγκην πίστεως, αγαπητοί, πίστεως που είναι μήτηρ των αγαθών και φάρμακον της σωτηρίας. Χωρίς αυτήν δεν είναι δυνατόν να κατανοήσωμεν τα μεγάλα δόγματα. Άλλ’ όπως εκείνοι οι οποίοι επιχειρούν να διαπλεύσουν το πέλαγος χωρίς πλοίον μόνον επ’ ολίγον ημπορούν να κολυμβήσουν χρησιμοποιούντες χείρας και πόδας, άλλ’ αφού προχωρήσουν μακρύτερα, ταχέως βυθίζονται από τα κύματα, έτσι ομοιάζουν και εκείνοι που χρησιμοποιούν τους ιδικούς των συλλογισμούς και οι οποίοι ναυαγούν πριν μάθουν κάτι. Είναι αυτοί δια τους οποίους ο Παύλος λέγει ότι «Αυτοί εναυάγησαν περί την πίστιν».
Δια να μη πάθωμεν και ημείς αυτό, ας κρατούμεν την ιεράν άγκυραν, δια της οποίας τώρα ο Χριστός οδηγεί την Σαμαρείτιν….

Του Οσίου πατρός ημών Ιωάννου του Χρυσοστόμου – ομιλία εις το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον, ΛΓ’, (Ιω. Δ, 21-27), συνομιλία του Κυρίου με την Σαμαρείτιδα (Γ.).rar

Η/Υ επιμέλεια: Ελένης Χρήστου, Σοφίας Μερκούρη.

Παράβαλε και:
Κυριακή της Σαμαρείτιδος: Αγίου Ρωμανού του Μελωδού – Κοντάκιον εις την Σαμαρείτιδα.
Κυριακή της Σαμαρείτιδος: η Ευαγγελική περικοπή της Θ. Λ., ομιλία Αγ. Γρηγορίου του Παλαμά, υμνολογική εκλογή.
Κυριακή της Σαμαρείτιδος: το Αποστολικόν Ανάγνωσμα της Θ. Λ., «το Τιμημένο Όνομα», λόγος του αειμνήστου Μητροπ. Νικαίας Γεωργίου Παυλίδου.
Η στάμνα της Σαμαρείτιδος – Αρχιμ. Χριστοδούλου Φάσσου.
Του Οσίου πατρός ημών Γρηγορίου του Παλαμά – ομιλία ΙΘ., «εις το κατά την Σαμαρείτιδα του Χριστού Ευαγγέλιον».
Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς – ομιλία εις την τετάρτην Κυριακήν μετά το Πάσχα, Κυριακή της Σαμαρείτιδος.
Κυριακή της Σαμαρείτιδος (videos).
Κυριακή της Σαμαρείτιδος: στο πηγάδι του Ιακώβ, οι ψυχές περιμένουν.
Το Πνεύμα της Αληθείας – Ιωάννη Καραβιδόπουλου, Ομότ. Καθηγητού Θεολογικής σχολής του Α.Π.Θ.
Κυριακή της Σαμαρείτιδος: Η Αληθινή Λατρεία – Μητροπ. Νέας Σμύρνης Συμεών.
Του Οσίου πατρός ημών Ιωάννου του Χρυσοστόμου – ομιλία εις το «ο μεν θερισμός πολύς, οι δε εργάται ολίγοι».
Του Οσίου πατρός ημών Ιωάννου του Χρυσοστόμου – ομιλία εις το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον, ΛΒ’, (Ιω. Δ, 13 – 20), συνομιλία του Κυρίου με την Σαμαρείτιδα(Β.).
Η Συνάντηση του Χριστού με την Σαμαρείτιδα – Γεωργίου Μαντζαρίδη.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.