Λόγος περί ανατροφής των τέκνων – Αρχιμ. Ιωαννικίου Κοτσώνη.

Κεφάλαιον Ζ .

Είπε Γέρων:
-Η προσευχή είναι η εμπιστοσύνη στον Θεόν. Όταν εμπιστευθής κάτι απολύτως στον Θεόν, δεν χρειάζεται ούτε να προσεύχεσαι, γιατί αυτό το κάτι το αναλαμβάνει Εκείνος, ο Θεός. Μόνο να περιμένεις με υπομονή να πέσει ο καρπός και να πέσει. Γι’ αυτό οι γονείς εμπιστευθήτε τα παιδιά σας στον Θεόν. Γιατί εσείς δημιουργήσατε την σάρκα τους, ο Θεός την ψυχήν τους, επομένως ο Θεός είναι υποχρεωμένος να νοιασθή γι’ αυτά.
***
Είπε Γέρων:
-Το παιδί θέλει πολλή οδηγία και πολλήη αγάπη. Πρώτη καταστροφή, η τηλεόρασις. Ο άνθρωπος δίνει την σάρκα στο παιδί του. Ο Θεός δίνει την ψυχή. Όταν το παιδάκι μεγαλώσει, οι γονείς παύουν να έχουν ευθύνες. Ο Θεός δίδει στον κάθε άνθρωπο τον φύλακα άγγελό του. Τον βοηθάει σ’ όλη του την ζωή. Λοιπόν, δεν πρέπει να εμπιστευθούμε τον εαυτό μας στον Θεό; Τα παιδιά σας να τα βοηθάτε μέχρις ένα σημείο. Από εκεί και πέρα να τα εμπιστεύεσθε στον Θεόν. Ο φύλακας άγγελος είναι από κοντά. Θα πη κανείς: Απομακρύνεται ο άγγελος, όταν ο άνθρωπος δίνει δικαιώματα στον πειρασμό. Αλλά ο άγγελος δεν αποθαρρύνεται. Πηγαίνει από κοντά. Παρόλο που βλέπει ότι είμαστε παραστρατημένοι, όμως ο Θεός με τον φύλακα άγγελο προσπαθεί να μας φέρει καλό λογισμό. Να μην απομακρυνόμαστε από τον Θεόν, γιατί είναι οδυνηρό. Αν σκεφθούμε ότι ο φύλακας άγγελος προσπαθεί σε όλη την ζωή να φέρει έναν καλό λογισμό στον άνθρωπο και επιμένει και πονάει και στενοχωρείται όταν αμαρτάνει ο άνθρωπος και στο τέλος πάει με άδεια χέρια στον Θεόν. Ε, αυτό μόνο να σκεφθούμε, είναι πολύ οδυνηρό. Και μόνο γι’ αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να ξεφεύγει κανείς από τον Θεόν. Δεν θα πρέπει δηλαδή να παραβή τις εντολές του Θεού. Άλλοι άγγελοι με λιγότερο κόπο και άλλοι χωρίς καθόλου κόπο παραδίδουν την ψυχήν του ανθρώπου στον Θεόν, ενώ άλλοι άγγελοι με πολύ κόπο, με ταλαιπωρία, με πόνο, να πηγαίνουν με άδεια χέρια στον Θεό! Είναι πολύ οδυνηρό. Σκεφθήτε. Λίγο φιλότιμο να έχουμε. Και μόνο γι’ αυτό αξίζει να αγωνισθή κανείς, για να μην πληγωθή ο φύλακας άγγελος. Έχουμε πολλούς ανθρώπους που έχουν δει τον φύλακα άγγελό τους. Μόνο να τον δη κανείς και θέλει τίποτε άλλο. Τα μικρά παιδάκια όταν γελάνε, βλέπουν τον άγγελό τους. Τα μικρά παιδάκια πρέπει να τα μάθετε να προσεύχονται, γιατί εισακούονται από τον Θεό. Για να μπη στην καρδιά τους η προσευχή, πρέπει να είναι καρδιακή. Άμα δεν είναι καρδιακή η προσευχή, δεν ωφελεί. Όσο μπορείτε τα παιδιά τώρα που είναι μικρά, να τα βοηθάτε με το καλό, για να συλλάβουν και αυτά το βαθύτερο νόημα της ζωής. Με το καλό.
***
Έλεγεν ένας πεπειραμένος ασκητής:
-Το έχω σαν παράπονο από τον πατέρα μου, διότι είχα φθάσει 18 ετών και τότε πήγα στον Πνευματικό να εξομολογηθώ. Το έχω παράπονο. Έφθασε το παιδί 6-7 ετών; Μπρος, στον Πνευματικό να το πάμε.
Γι’ αυτό, τώρα εσείς που θα γυρίσετε από το Άγιον Όρος εις το σπίτι σας, τα παιδιά να τα παρακολουθήσετε, να τα κατηχήσετε, να τα φρουρήσετε, κυρίως με την προσευχήν. Να προσεύχεσθε για τα παιδιά σας, όπως έκανε ο Ιώβ για τα παιδιά του. Να προσεύχεσθε: Παναγία μου, τα παιδιά μου σκέπασέ τα, φύλαξέ τα• βοήθησέ με Παναγία μου. Κάνε και κανένα Σταυρό• πέστε και κανένα απολυτίκιο της Παναγίας για τα παιδιά σας. Και να τα παρακολουθήτε. Την νύχτα που πηγαίνουν, με ποιούς κάνουν συντροφιά τα παιδιά σας; Γιατί φθείρουν ήθη χρηστά ομιλίαι κακαί. Το παιδί σου μπορεί να είναι καλό, αλλά ο άλλος είναι διεστραμμένος και θα το γυρίσει το παιδί σου.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Περί Αγίου Όρους.blogspot.gr: 03 Απριλίου 2016

Από το βιβλίο: Αθωνικόν Γεροντικόν, του Αρχιμανδρίτου Ιωαννικίου Κοτσώνη.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Γενικά, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.