Ευλάβεια αιμοβόρων θηρίων – Σίμωνος μοναχού του Αγιορείτου.

Οι ένδοξοι Άγιοι Μάρτυρες Κάρπος και Πάπυλος κατάγονταν από την Πέργαμο και ήταν γιατροί. Μαζί με την Αγία Αγαθονίκη, η οποία ήταν αδελφή του Πάπυλου, και τον Αγαθόδωρο, υποτακτικό και των δύο, έζησαν κατά τους χρόνους του Δεκίου (250 μ. Χ.).

Όταν ο άρχοντας των Θυατείρων, Βαλέριος, πληροφορήθηκε την χριστιανική τους δράσι, τους συνέλαβε και άρχισε να τους ανακρίνη και να τους βασανίζη, προσπαθώντας να τους πείση να θυσιάσουν στα είδωλα.

Όταν ο Βαλέριος διεπίστωσε, ότι με κανένα βασανιστήριο δεν μπορούσε να τους μεταπείση και ότι οι πληγές, που άνοιγε στο σώμα τους με χίλιους δυο τρόπους, θεραπεύονταν από την μια στιγμή στην άλλη με τρόπο θαυμαστό, αναζήτησε άλλα βασανιστήρια.

Διέταξε λοιπόν να τους ρίξουν στην αρένα και ν’ αφήσουν ελεύθερα τα θηρία να τους κατασπαράξουν. Ανάμεσά τους ήταν και μια τεράστια αρκούδα, πολύ άγρια, την οποία είχαν αφήσει νηστική επι τρεις ημέρες, για να την κάνουν πιο επιθετική. Εκείνη όμως, όπως και τα υπόλοιπα θηρία, αντί να κατασπαράξη τους Αγίους, τους πλησίασε, γονάτισε μπροστά τους και άρχισε να τους γλύφη τα πόδια.

Ο Βαλέριος, καθώς δεν αντιλαμβανόταν τι ακριβώς συνέβαινε εκείνη την στιγμή, διέταξε και άφησαν ελεύθερο ένα ακόμα λιοντάρι, το οποίο θεωρούσε ως το πιο αιμοβόρο απ’ όλα. Κι αυτό όμως, όχι μόνο δεν επιτέθηκε στους Αγίους, όχι μόνο τους συμπεριφέρθηκε με ευλάβεια, γλύφοντας τα πόδια τους, αλλά μίλησε με ανθρώπινη φωνή και παρώτρυνε τους δημίους να τους ευσπλαγχνισθούν.

Ο Βαλέριος όμως ούτε και τότε μετενόησε για την απάνθρωπη συμπεριφορά του. Αντιθέτως διέταξε να αποκεφαλίσουν τους Αγίους. Ήταν 13 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία τιμάται από τότε η μνήμη τους.

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΑ

Από το βιβλίο: Η Ζωοφιλία των Αγίων και η Αγιοφιλία των ζώων. Επιμέλεια, Σίμωνος μοναχού.
Εκδόσεις «Ο Αγιος Στέφανος»
ΑΘΗΝΑΙ 2006

Τη Σεπτή ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου
κ. κ. Βαρθολομαίου

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Παράβαλε και:
13 Οκτωβρίου, μνήμη των Αγίων μαρτύρων: Κάρπου, Παπύλου, Αγαθοδώρου και Αγαθονίκης: Συναξάριον.
13 Οκτωβρίου, μνήμη και του Αγίου Μάρτυρος Φλωρεντίου: Βίος, Ασματική ακολουθία.
13 Οκτωβρίου, μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Βενιαμίν του Ιεροδιακόνου: Συναξάριον, Ακολουθία.

Κατηγορίες: Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.