Πνευματική Πατρότης και ολοκαύτωση. Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Κερκύρας και Παξών, Πολύκαρπος Βαγενάς – Ιερά Μονή Παντοκράτορος Κερκύρας.

«Δίκαιος εάν φθήση τελευτήσαι, εν αναπαύσει έσται».
Για τον μακαριστό Μητροπολίτη Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων κυρό Πολύκαρπο ισχύουν ολοφάνερα και οι δύο όψεις του παλαιοδιαθηκικού λογίου. Διότι και δίκαιος κατά Θεόν υπήρξε στη ζωή του, αλλά και έχουμε την βεβαιότητα ότι αναπαύθηκε εν Κυρίω.
Για την δικαιοσύνη του μιλούν τα έργα του. Η πνευματική του πορεία έδειξε ότι ήταν κλήμα στην άμπελο του Θεού. Για τους μεστούς καρπούς του μαρτυρούν τα πολυπληθή πνευματικά του παιδιά και όλη η Κέρκυρα, που γεύθηκε την ευεργεσία της δεκαεπταετούς ποιμαντορίας του. Αλλά και όλη η Εκκλησία στην οποία ο μακαριστός Πολύκαρπος αφιέρωσε την ζωή του και την διακονία του, όπου εκλήθη.
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Κερκύρας υπήρξε κατά κόσμον πτωχός. Ήταν όμως πλούσιος κατά Θεόν, διότι Αυτόν ηγάπησε και ο Κύριος του ανταπέδωσε την αφοσίωση, την αφιέρωση, την ανύστακτη μέριμνα, την ασκητικότητα με τον πλούτο των χαρισμάτων και την καλή μαρτυρία που άφησε στον κόσμο αυτό.
Γιατί η μνήμη των ανθρώπων που έχουν φύγει από την πρόσκαιρη ζωή παραμένει άσβηστη στις καρδιές των προσώπων που συνδέθηκαν μαζί τους. Τα έργα, η καλοσύνη, η διάθεση για γνήσια κοινωνία γίνονται αφορμή δοξολογίας του Θεού, διότι «ούτω λαμψάτω το φως υμών έμπροσθεν των ανθρώπων, όπως ίδωσιν υμών τα καλά έργα και δοξάσωσι τον πατέρα υμών τον εν τοις ουρανοίς». Κι αυτό ήταν μήνυμα της ζωής του μακαριστού πατρός, δηλ. το να δοξάζεται ο Θεός με τα έργα μας. Και υπήρξε συνεπής στην πίστη, την διδασκαλία, την ζωή του.
Ο μακαριστός Πολύκαρπος «ευάρεστος στον Θεό γενόμενος, ηγαπήθη». Γιατί ο Κύριος αγαπά τους αγαπώντας Αυτόν. Τον ανέπαυσε πρόωρα, αλλά ξέρουμε ότι τον «διεβίβασε εκ του θανάτου εις την ζωήν και εκ γης προς ουρανόν». Και άφησε βαριά κληρονομιά στους αδύναμους ώμους μας. Να συνεχίσουμε κατά Θεόν το έργο του. Να λειτουργούμε κάτω από την πατρική σκέπη και την ευχή του. Να διδασκόμαστε από την βιοτή του. Να τον μνημονεύουμε εν αγάπη. Και να ζητούμε την ευχή του.

Πατήστε εδώ για να «κατεβάσετε» το αφιέρωμά μας στον αείμνηστο Επίσκοπο της Κερκύρας, σε rar μορφή.

Κατηγορίες: Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Μελέτες - εργασίες - βιβλία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.