Η αποστολή των μαθητών του Ιωάννου προς τον Χριστό και το εγκώμιο του Προδρόμου από τον Κύριο – Ιερομ. Κοσμά του Δοχειαρίτου.

(Ματθ. Ια, 2-11. Λουκ. ζ, 18, 23)

Ο Ιωάννης, που βρισκόταν στη φυλακή, άκουσε για τα έργα του Χριστού, φώναξε δύο από τους μαθητές του και τους έστειλε να ρωτήσουν τον Ιησού: «Εσύ είσαι ο Μεσσίας που είναι να έρθει ή να περιμένουμε κανέναν άλλο;». Αυτοί πήγαν στον Ιησού και του είπαν: «Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής μας έστειλε σ’ εσένα και ρωτάει αν εσύ είσαι ο Μεσσίας που πρόκειται να έρθει ή να περιμένουμε άλλον». Εκείνη την ώρα ο Ιησούς είχε γιατρέψει πολλούς αρρώστους, βαριά ασθενείς και δαιμονισμένους, και χάρισε το φως σε πολλούς τυφλούς.

Έτσι γύρισε και τους είπε: «Να πάτε να πείτε στον Ιωάννη αυτά που είδατε και ακούσατε:
Τυφλοί ξαναβλέπουν, κουτσοί περπατούν,
λεπροί καθαρίζονται, κουφοί ακούν,
νεκροί ανασταίνονται, φτωχοί ακούνε
το χαρμόσυνο άγγελμα.
Και μακάριος είναι όποιος δεν χάσει
την εμπιστοσύνη του σ’ εμένα».

Όταν έφυγαν οι μαθητές του Ιωάννη, ο Ιησούς άρχισε να μιλάει στον κόσμο για τον Ιωάννη: «Τί βγήκατε να δείτε στην έρημο; Ένα καλάμι που το πάει πέρα δώθε ο άνεμος; Ή μήπως βγήκατε να δείτε κανέναν ντυμένο με πολυτελή ρούχα; Όσοι φοράνε λαμπρά ρούχα και ζουν με απολαύσεις βρίσκονται στ’ ανάκτορα. Τί βγήκατε λοιπόν να δείτε;

Έναν προφήτη, δεν είν’ έτσι; Ναι, σας βεβαιώνω μάλιστα πως αυτός είναι περισσότερο από προφήτης. Είναι αυτός για τον οποίο λέει η Γραφή:

Εγώ στέλνω τον αγγελιοφόρο μου πριν από σένα,
για να προετοιμάσει τον δρόμο σου.

Σας βεβαιώνω πως μάνα δεν γέννησε ως τώρα προφήτη πιο μεγάλο από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή˙ ο πιο μικρός όμως στη βασιλεία του Θεού είναι μεγαλύτερός του».

Η βασιλεία του Θεού

(Ματθ. ια, 12-19. Λουκ. ζ, 29- 35)

Από τότε που εμφανίστηκε ο Ιωάννης ο Βαπτιστής ως τώρα, η βασιλεία του Θεού κερδίζεται με προσπάθεια, και την κατακτούν αυτοί που αγωνίζονται. Γιατί, όλοι οι προφήτες και ο νόμος προφήτεψαν ως τον Ιωάννη. Κι αν θέλετε να το παραδεχτείτε, αυτός είναι ο Ηλίας, που έμελλε να έρθει.136

«Με τί, λοιπόν, να παρομοιάσω τη σημερινή γενιά των ανθρώπων; Με τί μοιάζουν; Μοιάζουν με τα παιδιά που κάθονται στην αγορά, και η μια ομάδα φωνάζει στην άλλη και λέει: «σας παίξαμε με τη φλογέρα χαρούμενα τραγούδια, μα εσείς δεν χορέψατε˙ σας τραγουδήσαμε μοιρολόγια, μα εσείς δεν κλάψατε».

Το ίδιο κάνετε κι εσείς: Ήρθε ο Ιωάννης ο Βαπτιστής που δεν έτρωγε φαΐ και δεν έπινε κρασί, και τον βγάλατε δαιμονισμένο. Ήρθε ο Υιός του Ανθρώπου, που τρώει και πίνει, και λέτε ¨φαγάς και οινοπότης είν’ αυτός, που κάνει παρέα με τελώνες και αμαρτωλούς¨. Και όμως, η σοφία του Θεού δικαιώθηκε στο πρόσωπο όλων των απεσταλμένων της!»

ΣΧΟΛΙΑ

(136) Ο Κύριος τονίζων εις αυτά την αξίαν του Προδρόμου προσθέτει˙

«ει θέλετε δέξασθαι αυτός εστίν Ηλίας ο μέλλων έρχεσθαι». Ο Πρόδρομος παραβάλλεται προς τον προφήτην Ηλίαν διότι, όπως ο προφήτης Ηλίας θα προηγηθή κατά τον Μαλαχίαν 4, 5 της δευτέρας παρουσίας του Χριστού και θα κηρύξη μετάνοιαν, κατά παρόμοιον τρόπον και ο Πρόδρομος προηγήθη της πρώτης παρουσίας του Χριστού κηρύττων και ούτος μετάνοιαν. Ο Κύριος λέγει˙ «ει θέλετε δέξασθαι» δια δύο λόγους. Πρώτον, διότι η προφητεία αύτη του Μαλαχίου περί του προφήτου Ηλία εφαρμόζεται ουχί γραμματικώς αλλά συμβολικώς, αναγωγικώς εις τον Πρόδρομον, επειδή και οι δύο έκαμαν το ίδιον έργον και δεύτερον, διότι η είσοδος εις την βασιλείαν του Χριστού απαιτεί αγώνα, όπως είπεν ανωτέρω.

Ο Κύριος, ίνα επιστήση την προσοχήν των ακροατών του εις αυτά, λέγει˙ «ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω». Εκείνος ο οποίος δηλαδή θέλει να ακούση την αλήθειαν, ας μάθη, ότι ο Ιωάννης είχεν ως έργον του να σηστήση τον Μεσσίαν εις τον λαόν. Μεγάλη η αξία του!
( Αρχιμανδρίτης, Ιωήλ Γιαννακόπουλος.)

Από το βιβλίο: «Ιησούς Χριστός: Βίος, Διδασκαλία, Θαύματα», Α’ τόμος, του Ιερομονάχου Κοσμά του Δοχειαρίτου.

Ιερόν Δοχειαρίτικον Κελλίον, Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Αγιον Ορος 2011.

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιστορικά, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.