21 Νοεμβρίου, η ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων – Άλκη Ευστρατιάδη.

Κάθε χρόνο, στις 21 Νοεμβρίου, ανήμερα της Εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, γιορτάζεται η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Πολιτείας, για να υπομνησθεί και να τιμηθεί η προσφορά των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων προς το Έθνος, τόσο σε περίοδο πολέμων, όσο και στην ειρήνη. Ο εορτασμός καθιερώθηκε μετά τη Μεταπολίτευση το 1975.

Την περίοδο της απριλιανής δικτατορίας (1967-1974), γιορταζόταν στις 29 Αυγούστου ως Ημέρα της Πολεμικής Αρετής των Ελλήνων, με φιέστες στο Παναθηναϊκό Στάδιο, για να εξαρθεί η «συντριβή των κομμουνιστοσυμμοριτών στο Γράμμο και το Βίτσι το 1949». Πριν από τη χούντα, η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων γιορταζόταν στις 15 Αυγούστου, την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Μετά την δικτατορία, επεκράτησε ο εορτασμός αυτός προς τιμήν των ενόπλων Ελληνικών δυνάμεων πια, να συνδυαστεί με το «Πάσχα του Καλοκαιριού», την Κοίμηση της Θεοτόκου, στις 15 Αυγούστου. Δόθηκε πια σ’ αυτόν τον εορτασμό ο χαρακτήρας της αποδόσεως τιμής, αφενός στην Υπέρμαχο Στρατηγό του Γένους μας, την Κυρία Θεοτόκο, η οποία πάντοτε προίσταται του Ελληνικού στρατού, και αφετέρου τονίστηκε η ποικίλη προσφορά των ενόπλων δυνάμεων του έθνους μας, και στην ειρηνική και στην πολεμική περίοδο της ζωής μας!

Η, άτυπη έστω, καθιέρωση του Αυγούστου ως περιόδου των θερινών διακοπών – αδειών, άρχισε να υποτιμά «ως μη ώφελε» την σημασία του εορτασμού της ημέρας αυτής. Για να μην επεκταθεί λοιπόν αυτή η λίγο-πολύ εσφαλμένη συνήθεια, κρίθηκε σκόπιμο να μετατεθεί η ημέρα των ενόπλων δυνάμεων στην εξίσου σημαντική και σπουδαία Θεομητορική εορτή, αυτή των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Τιμή λοιπόν και πολλές ευχαριστίες στα στρατευμένα παιδιά του έθνους μας! Πάντα οι ένοπλες δυνάμεις μας θα είναι το αποτελεσματικό στήριγμα του βίου μας και το δυνατό χέρι που θα ματαιώνει τα κακόβουλα σχέδια των πάσης φύσεως εχθρών μας!

Για να συμβαίνει όμως αυτό, καλόν θα είναι, τόσο οι στρατευμένοι όσο και εμείς όλοι οι φρουρούμενοι, να μην ξεχνάμε την Υπέρμαχο Στρατηγό του Γένους μας, η οποία πάντοτε σκέπει το «ημέτερον γένος», εφόσον όμως το θέλουμε και το αποδεικνύουμε και εμείς με την καθημερινή μας βιωτή!

Κατηγορίες: Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.