Ο άγιος Πορφύριος και η αρχαία ελληνική γλώσσα – Φώτη Σχοινά.

Είναι ένας σύγχρονος άγιος και μάλιστα ένας από τους μεγαλύτερους αγίους όλων των εποχών, όπως αποφάνθηκε σύγχρονος επίσκοπος. Όχι ένας απλός άγιος, αλλά ένας άγιος σχεδόν πάνσοφος με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος. Όπως έχει γραφεί «ο πατήρ Πορφύριος κατείχε νου δυνάμενο να υπερίπταται πάνω από τους ουρανούς και να κατέρχεται έως τις αβύσσους, νου παντοδύναμο με τη Θεία Δύναμη, παντεπόπτη μέσα στο θείο Φως, παντογνώστη μέσα στην ένθεη Γνώση. Με την ενορατική του δύναμη, τα του ανθρώπου, τα οποία δεν γνωρίζει “ει μη το πνεύμα το του ανθρώπου”, εκείνος το γνώριζε με το Πνεύμα του Θεού». (Χρυσοστόμου Μοναχού Διονυσιάτου, Θεός Λόγος και ανθρώπινος λόγος, Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου, Άγιον Όρος 1998, σελ. 449).
Αποτελεί ξεχωριστό ενδιαφέρον λοιπόν να δούμε τις απόψεις ενός τόσο θεοφωτίστου νου για την αρχαία ελληνική γλώσσα. Νομίζω αναγκαίο να σημειώσω ότι παρουσιάζω μόνον όσες εγώ εγνώρισα και αυτές ελλειπτικά λόγω στενότητος χώρου. Μπορεί να υπάρχουν και άλλες, εξίσου ή περισσότερο ενδιαφέρουσες. Ο άγιος Πορφύριος θεωρεί πολύ σημαντικό πράγμα την αρχαία ελληνική γλώσσα. Και τούτο γιατί σε αυτή τη γλώσσα έχουν γραφεί πρωτογενώς πολύ σπουδαία πράγματα και βαθιά νοήματα και κυρίως γιατί σε αυτή τη γλώσσα διετυπώθη πρωτογενώς το σωτηριολογικό μήνυμα του Χριστιανισμού. …

Ο άγιος Πορφύριος και η αρχαία ελληνική γλώσσα – Φώτη Σχοινά.rar

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Αντίφωνο.gr: 02 Δεκεμβρίου 2017

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.