15 Φεβρουαρίου, μνήμη του Αποστόλου Ονησίμου: Συναξάριον, Ακολουθία.

Ένα από τα πιο μικρά βιβλία της Καινής Διαθήκης είναι η προς Φιλήμονα επιστολή του αποστόλου Παύλου˙ τελευταία στη σειρά των επιστολών και πριν από την προς Εβραίους επιστολή, σε 25 μόλις εδάφια. Αυτή την επιστολή ο μεγάλος απόστολος τη γράφει από τη φυλακή στο Φιλήμονα για τον Ονήσιμο. Ο Φιλήμονας είναι χριστιανός κι ο Ονήσιμος είναι δούλος του, που έφυγε κρυφά και βρίσκεται τώρα μαζί με τον απόστολο Παύλο. Ο μεγάλος Απόστολος, αφού έκαμε τον Ονήσιμο χριστιανό, τον έστειλε τώρα πίσω στον κύριό του μ’ ένα ιδιωτικό γράμμα. Αυτού του Ονήσιμου, που συγκαταριθμείται με τους εβδομήντα αποστόλους, την ιερή μνήμη εορτάζει και τιμά η εκκλησία σήμερα.

Απ’ όσα γράφει ο απόστολος Παύλος στην επιστολή του αυτή φαίνεται ποιος ήταν ο Ονήσιμος, γι’ αυτό, αντί για άλλο κήρυγμα σήμερα, θα παραθέσουμε εδώ σε μετάφραση ολόκληρη τη μικρή επιστολή του αποστόλου Παύλου.

«Παύλος, ο φυλακισμένος για τον Ιησού Χριστό, και Τιμόθεος ο αδελφός προς τον αγαπητό συνεργάτη μας Φιλήμονα, και στην αγαπητή Απφία, και στο συστρατιώτη μας Άρχιππο, και σε όλους που συνάζονται για προσευχή στο σπίτι σου˙ να έχετε χάρη και ειρήνη από το Θεό και πατέρα μας και τον Κύριο Ιησού Χριστό». Ως εδώ είναι ο χαιρετισμός του αποστόλου, όπως σε όλες του τις επιστολές. Απφία είναι η σύζυγος του Φιλήμονα και Άρχιππος ο γιος του, χριστιανοί κι αυτοί και συνεργάτες του αποστόλου Παύλου.

Ύστερα από το χαιρετισμό, ο απόστολος μπαίνει στο θέμα, για το οποίο γράφει την επιστολή. «Σε θυμούμαι πάντα στις προσευχές μου και ευχαριστώ το Θεό μου για την πίστη που έχεις στον Ιησού Χριστό και για την αγάπη που δείχνεις σ’ όλους τους χριστιανούς. Γι’ αυτό και προσεύχομαι, η πίστη σου αυτή που μας ενώνει και μας φέρνει κοντά στο Χριστό, να είναι ζωντανή και έμπρακτη σε κάθε καλό έργο μεταξύ μας. Έχομε πολλή χαρά και παρηγοριά για την αγάπη σου, γιατί έχουν βρει ανάπαυση από σένα, αδελφέ, οι καρδιές των χριστιανών. Γι’ αυτό, αν και έχω πολύ θάρρος για να σε διατάζω στο όνομα του Χριστού τι πρέπει να κάνεις, όμως για χάρη της αγάπης μου είναι καλύτερα να σε παρακαλώ».

Ας προσέξουμε σ’ αυτό το τελευταίο που γράφει, ότι ενώ μπορεί να τον διατάξει, αλλά για την αγάπη τον παρακαλεί. «Σ’ αυτή την ηλικία που είμαι τώρα εγώ ο Παύλος, και μάλιστα φυλακισμένος για τον Ιησού Χριστό, σε παρακαλώ για το παιδί μου τον Ονήσιμο, που τον γέννησα στη φυλακή˙ άλλοτε σου ήταν άχρηστος, αλλά τώρα είναι χρήσιμος και σ’ εμένα και σ’ εσένα. Σου τον στέλνω πίσω και συ δέξου τον˙ είναι ο άνθρωπός μου. Θα ήθελα να τον κρατήσω κοντά μου, για να με υπηρετεί, αντί για σένα, εδώ που είμαι στη φυλακή για χάρη του Ευαγγελίου αλλά δεν θέλω να κάμω τίποτε χωρίς τη συγκατάθεσή σου, για να μη γίνει η καλή σου πράξη αναγκαστικά, αλλά με τη θέλησή σου».

«Ίσως γι’ αυτό αποχωρίσθηκε προσωρινά από σένα, για να τον έχεις τώρα παντοτινά, όχι πια ως δούλο, αλλά πιο πολύ από δούλο˙ ως αδελφό αγαπητό, ιδιαίτερα για μένα και πιο πολύ για σένα, και ως άνθρωπο και ως χριστιανό. Αν λοιπόν με θεωρείς φίλο, δέξου τον σαν και να ήμουν εγώ. Κι αν σου έκαμε κάτι κακό ή σου χρωστάει κάτι, λογάριασε το σ’ εμένα. Εγώ ο Παύλος έγραψα με το χέρι μου, εγώ θα σου το ξεπληρώσω, για να μη σου πώ ότι εσύ μου χρωστάς και τον εαυτό σου. Ναι, αδελφέ μου, ας πάρω κι εγώ κάτι από σένα για χάρη του Κυρίου˙ ανάπαυσέ μου την καρδιά στο όνομα του Χριστού. Σου έγραψα, επειδή έχω πεποίθηση πως θα με ακούσεις και είμαι βέβαιος πως θα κάμεις περισσότερο απ’ ό,τι σου γράφω».

Το γράμμα κλείνει με τους γνωστούς χαιρετισμούς στο τέλος των επιστολών του αποστόλου Παύλου. «Εν τω μεταξύ να μου ετοιμάζης φιλοξενία, γιατί ελπίζω πώς με τις προσευχές σας γρήγορα θα είμαι κοντά σας. Σε χαιρετίζουν ο Επαφράς, ο φυλακισμένος μαζί μου για τον Ιησού Χριστό, καθώς κι ο Μάρκος, ο Αρίσταρχος, ο Δημάς, κι ο Λουκάς οι συνεργάτες μου». Αυτή είναι η μικρή επιστολή του μεγάλου αποστόλου προς τον Φιλήμονα για τον Ονήσιμο. Ο Ονήσιμος, κατά την παράδοση της εκκλησίας διαδέχθηκε στον επισκοπικό θρόνο της Εφέσου τον απόστολο Τιμόθεο και είχε μαρτυρική τελείωση. Τελειώνουμε το σημερινό μας κήρυγμα με την ευχή στο τέλος της επιστολής. «Η χάρη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού να είναι μαζί σας». Αμήν.

Από το βιβλίο:

ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Λ. ΨΑΡΙΑΝΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΣΕΡΒΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΜΨΥΧΟΙ
(Εξαπλά β’)
ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΑΓΙΟΛΟΓΙΚΑ

Η/Υ επιμέλεια, Σοφίας Μερκούρη.

Ασματική Ακολουθία εις τιμήν και μνήμην του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Ονησίμου.7z

Κατηγορίες: Θαυμαστά γεγονότα, Ιερές Ακολουθίες, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.