Ο υποτακτικός και η ύαινα και, η υποταγή των ερπετών – Σίμωνος μοναχού του Αγιορείτου.

Ο υποτακτικός και η ύαινα

Ο Αββάς Παύλος είχε έναν υποτακτικό που λεγόταν Ιωάννης και φημιζόταν για την υπακοή του. Μία ημέρα τον έστειλε για δουλειά σ’ έναν τόπο, όπου κατοικούσε μία ύαινα.

-Και με την ύαινα τί να κάνω, Γέροντα; Τον ρώτησε ο Ιωάννης φοβισμένος.

-Αν σου ορμήση, να την δέσης και να την φέρης εδώ δεμένη, είπε αστειευόμενος ο Αββάς Παύλος.

Ο αδελφός πήγε στην εργασία του και στον γυρισμό, το βράδυ, εμφανίζεται μπροστά του η ύαινα και ορμά καταπάνω του. Ο Ιωάννης, όχι μόνο δεν φοβήθηκε, αλλά προσπάθησε και να την συλλάβη, όμως εκείνη το έβαλε στα πόδια. Ο υποτακτικός όμως δεν παραιτήθηκε. Συνέχισε να την κυνηγά φωνάζοντας:

-Στάσου, ο Αββάς είπε να σε δέσω.

Ο Γέροντάς του, βλέποντας πως καθυστερούσε να επιστρέψη, άρχισε ν’ ανησυχή. Κάποια στιγμή όμως τον είδε να έρχεται σέρνοντας με κόπο πίσω του το άγριο θηρίο δεμένο! Θαύμασε για το γεγονός, αλλά, θέλοντας να γλυτώση τον υποτακτικό του από την κενοδοξία, του είπε:

-Ανόητος που είσαι! Τί τρελλό σκυλί είναι αυτό που μου έφερες εδώ; Και λέγοντας αυτά τα λόγια, έλυσε την ύαινα και την άφησε να φύγη.
ΕΥΕΡΓΕΤΙΝΟΣ Α’

Η υποταγή των ερπετών

Ο Αββάς Παύλος, που καταγόταν από την Κάτω Αίγυπτο και κατοικούσε στην Θηβαΐδα, έπιανε με τα χέρια του ερπετά, σκορπιούς και φίδια. Οι αδελφοί του του έβαλαν κάποτε ματάνοια και τον ρώτησαν:

-Πες μας, τί έχεις κάνει και έλαβες το χάρισμα αυτό;

Κι εκείνος αποκρίθηκε:

-Συγχωρήστε με, Πατέρες. Εάν κάποιος αποκτήση καθαρότητα, όλα υποτάσσονται σ’ αυτόν, όπως στον Αδάμ, όταν ήταν μέσα στον Παράδεισο, προτού να παραβή την εντολή του Θεού.
ΓΕΡΟΝΤΙΚΟ

Από το βιβλίο: Η Ζωοφιλία των Αγίων και η Αγιοφιλία των ζώων. Επιμέλεια, Σίμωνος μοναχού.
Εκδόσεις «Ο Αγιος Στέφανος»
ΑΘΗΝΑΙ 2006

Τη Σεπτή ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου
κ. κ. Βαρθολομαίου

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.