Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτσ – επιστολή στον καπετάνιο που ρωτά, τί χρωστούν οι Σέρβοι στον Χριστό!

Καλό το ερώτημα σου. Οι Άγγλοι, συχνά ασχολούνται με το ερώτημα τί χρωστούν οι Άγγλοι στον Χριστό; Και απαντούν ό ένας στον άλλον απαριθμώντας τα αγαθά πού έλαβαν από τον Χριστό. Τώρα εσύ ρωτάς για τον δικό σου λαό: «Τί χρωστούν οι Σέρβοι στον Χριστό;». Πράγματι σου λέω πολύ περισσότερα από ό,τι οι Άγγλοι. Γιατί οι Άγγλοι χρωστούν και κάτι στη Ρώμη, ενώ οι Σέρβοι χρωστούν τα πάντα αποκλειστικά στον Χριστό.

Πρίν απ’ όλα οι Σέρβοι χρωστούν στον Χριστό τους δικούς τους μεγάλους ανθρώπους. Οι Άγιοι άνδρες και οι Άγιες γυναίκες των Σέρβων υψώθηκαν σε μεγαλείο πού είναι ορατό από μακρινές εποχές και γενεές. Και η αγιοσύνη προέρχεται από τον Κύριο Χριστό, από την αγία Του πίστη. Και άμα λέγαμε, ότι οι Σέρβοι χρωστούν στον Χριστό μόνον τον Άγιο Σάββα, πνευματικό πρίγκιπα και πηδαλιούχο της ζωής του Σερβικού λαού μέχρι σήμερα,το χρέος δεν θα μπορούσε να πληρωθεί. Αλλά ο Άγιος Σάββας δεν είναι απομονωμένο αστέρι, φωτισμένο από τον ήλιο του Χριστού, υπάρχει σμήνος λαμπρών αστέρων, λαμπροί Σέρβοι Άγιοι.

Ακόμα οι Σέρβοι χρωστούν στον Χριστό βασικές αρχές της ζωής και της συμπεριφοράς. Του χρωστούν την πίστη στον μοναδικό Ζώντα Θεό, στην Κρίση του Θεού, στην Πρόνοια του Θεού, στη Δικαιοσύνη και το Έλεος του Θεού, στην αθάνατη ζωή στους ουρανούς. Στον Χριστό οφείλουν και την κατανόηση της φύσης, όχι μέσω της φύσης αλλά μέσω του Θεού και την κατανόηση της μοίρας των ανθρώπων και των λαών, όχι μέσω των υλικών αιτιών, αλλά μέσω των ηθικών και πνευματικών. Με μια λέξη: όλη την αλήθεια για αυτόν και τον άλλο κόσμο οι Σέρβοι την χρωστούν στον Χριστό. Και όσον αφορα στη συμπεριφορά, όλα τα οφείλουν στην επιστήμη του Χριστού. Την τιμιότητα,την εγκράτεια, τη σωφροσύνη,την αγάπη προς τον αδελφό,την ταπεινοφροσύνη , την ελεημοσύνη, τον φιλειρηνισμό, τον μόχθο, το λαμπρό πνεύμα, το θάρρος για την υπεράσπιση του δικαίου, την αυτοθυσία, και όλες τις άλλες υψηλές αρετές της ψυχής,οι Σέρβοι τις έλαβαν από την πίστη στον Χριστό.

Ακόμα οι Σέρβοι οφείλουν στον Χριστό τα ευγενή και λαμπρά έθιμα τους. Όλα αυτά τα έθιμα είναι κατ’ ουσίαν και ευαγγελικοί συμβολισμοί. Γιατί όλα αυτά τα έθιμα δεν είναι κοσμήματα της ζωής, αλλά πρώτα και κύρια ηθικές νομικές διατάξεις, οι οποίες διαφυλάττουν τη ζωή του Σερβικοϋ λαού από τη διάλυση,τη σύγχυση και τη σαπίλα.

Ακόμα οι Σέρβοι χρωστούν στον Χριστό την έμπνευση για την καλλιτεχνική έκφραση της ψυχής τους και των ιδεωδών τους στα ποιήματα, στίς παροιμίες, στα διηγήματα, στίς δημιουργίες των μυαλών και των χεριών τους.

Ακόμα οι Σέρβοι χρωστούν στον Χριστό την εποποιία του πρώτου βασιλείου τους, και την εποποιία της δουλείας και την εποποιία της απελευθέρωσης. Δηλαδή Του οφείλουν τα πρώτα και τα μεταγενέστερα κράτη τους, τη σοφία στη δημιουργία των κρατών, στην ηρωική υπομονή και τη διορατική ελπίδα σε εποχές υποδούλωσης, όπως και στην ηρωική αντοχή και την αυτοθυσία σε εποχές απελευθέρωσης.

Άραγε τα απαρίθμησα όλα; Ούτε κατά διάνοια. Μόλις άρχισα τη λίστα των οφειλών των Σέρβων στον Χριστό. Αλλά νομίζω ότι σου έδειξα την κατεύθυνση, την οποία θα ακολουθήσεις για να μπορέσεις να μετρήσεις τα υπόλοιπα χρέη του λαού σου στον Χριστό Σωτήρα. Και όταν καταφέρεις να καταμετρήσεις όλα τα χρέη των Σέρβων στον Χριστό, τότε γύρισε σελίδα και μέτρα όλα όσα ζητά ο Χριστός από τους Σέρβους. Σκέψου και αναρωτήσου τί ζητά ο Χριστός από τους Σέρβους;
Ειρήνη και χάρη Κυρίου.

Από το βιβλίο: «Δρόμος δίχως Θεό δεν αντέχεται»! Εκδόσεις εν Πλω.

Σημείωσις του orp.gr:

Αν αυτές οι γραμμές γράφηκαν για τους Σέρβους, πόσες και ποιές γραμμές θα πρέπει να γραφούν και για τους Έλληνες; Πόσες και ποιές γραμμές για όλους τους Ρωμιούς;

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιστορικά, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.