11 Αυγούστου, μνήμη του Αγίου Εύπλου του Διακόνου: Συναξάριον.

Σήμερα η Εκκλησίαμας εορτάζει και τιμά την ιερή μνήμη του αγίου διακόνου και μάρτυρα Εύπλου. Άγνωστο βέβαια είναι το όνομά του, μα είναι πολύ γνωστό στα μάτια του Θεού το μαρτύριό του. Συμβαίνει δηλαδή και με τον άγιο Εύπλο ό,τι με τους περισσότερους αγίους του Θεού˙ ελάχιστοι είναι οι γνωστοί, που η Εκκλησία τους εορτάζει επισημότερα, μα οι πολλοί, το μεγάλο σύννεφο των αγίων, είναι άγνωστοι. Είναι, καθώς γράφει ο απόστολος Παύλος, οι «ως αγνοούμενοι και επιγινωσκόμενοι», εκείνοι δηλαδή που δεν τους ξέρει ο κόσμος, αλλά τους ξέρει πολύ καλά ο Θεός. Ο Θεός μας ξέρει όλους μας και στο πρόσωπο και στην καρδιά.

Ο άγιος Εύπλος είναι κι αυτός από τα ιερά θύματα του μεγάλου διωγμού της Εκκλησίας, που ξεσήκωσε ο Διοκλητιανός. Ήταν διάκονος της Εκκλησίας, στην Κατάνη της Σικελίας και τον συνέλαβαν να διαβάζη τη θεία Γραφή. Αυτό ήταν όλο κι όλο το έγκλημά του, μα το βασιλικό διάταγμα ήταν αυστηρό, να ξεκαμωθούν όλοι οι χριστιανοί. Ωδηγήθηκε λοιπόν ο Εύπλος στον διοικητή του τόπου, με το σώμα του εγκλήματος στα χέρια του, κρατώντας δηλαδή το Ευαγγέλιο. Και ταιριάζει εδώ κατά γράμμα ο λόγος του Ιησού Χριστού. «Ένεκεν εμού και το ευαγγελίου» λέγει ο Ιησούς Χριστός, κι ο άγιος Εύπλος πιάστηκε και μαρτύρησε για το Χριστό και για το Ευαγγέλιο που κρατούσε στα χέρια του.

Με το Ευαγγέλιο λοιπόν στα χέρια του, ο άγιος Εύπλος στεκότανε μπροστά στο διοικητή. «Τί είσαι σύ;», τον ρώτησε ο διοικητής. Κι ο Εύπλος, χωρίς δισταγμό, αλλά με θάρρος και καύχηση απάντησε˙ «Είμαι χριστιανός». Και δεν είπε μόνο αυτό, αλλά και πρόσθεσε, για να προλάβη κάθε σκέψη του διοικητή, ότι μπορούσε να τον κερδίση ή να τον απειλήση˙ «Είμαι χριστιανός, κι είμαι έτοιμος να πεθάνω για την πίστη μου». Τότε ο διοικητής τον ρώτησε πάλι˙ «Και τί είναι το βιβλίο αυτό που κρατάς στα χέρια σου και που το βρήκες;». Κι ο Εύπλος απάντησε˙ «Είναι το Ευαγγέλιο της Εκκλησίας». Πολύ σωστή απάντηση αυτή. Το Ευαγγέλιο της Εκκλησίας. Το βιβλίο που ανήκει στην Εκκλησία. Το κήρυγμα κι η διδασκαλία της Εκκλησίας.

Ο διοικητής ανακρίνοντας τον μάρτυρα, είτε από περιέργεια είτε για να τον ενοχοποιήσει περισσότερο, του λέγει˙ «Διάβασέ μου κάτι από το βιβλίο, για να δω τι λέγει». Κι ο άγιος Εύπλος ανοίγει και διαβάζει από τους μακαρισμούς˙ «Μακάριοι οι δεδιωγμένοι ένεκεν δικαιοσύνης, ότι αυτών εστίν η βασιλεία των ουρανών». Χαρά σ’ εκείνους, που διώκονται για τη δικαιοσύνη, γιατί δική τους είναι η βασιλεία των ουρανών. Ποιός βρίσκεται τάχα τώρα σε καλύτερη θέση; Ο διώκτης, με την υπεροχή της εξουσίας του ή ο μάρτυρας, που διώκεται για την πίστη του; Ο Χριστός όχι μόνο δεν λυπάται εκείνους που διώκονται, αλλά και τους μακαρίζει.

Ο διάλογος μεταξύ του διοικητή και του μάρτυρα συνεχίζεται κι αξίζει να τον ακούσουμε. Ρωτά λοιπόν πάλι ο διοικητής˙ «Τί θα πουν αυτά τα λόγια και ποιός τα λέγει;». Κι ο άγιος απαντά˙ «Είναι τα λόγια του Ιησού Χριστού, του αληθινού Θεού και Σωτήρα, για κείνους που σηκώνουν το βάρος της αδικίας στον κόσμο». Κι ο διοικητής βγάζει την απόφασή του˙ ο Εύπλος είναι ένοχος και πρέπει να βασανιστή, ώσπου ή να αρνηθή ή να πεθάνη˙ «Είσαι λοιπόν χριστιανός;»˙ και διατάζει να τον βασανίσουν ανελέητα. Ο άγιος Εύπλος, κρατώντας το Ευαγγέλιο στο στήθος του, απαντά˙ «Σου είπα πως είμαι χριστιανός και διαβάζω το Ευαγγέλιο και δεν θα το παραδώσω σε κανέναν άπιστο».

Ο διοικητής προχωρεί στις απειλές του, κι ο άγιος κάνει το σταυρό του και λέει μέσα του˙ «Σ’ ευχαριστώ, Χριστέ μου˙ δώσε μου δύναμη». Ο διοικητής διατάζει˙ «Θυσίασε στους θεούς και θα σε αφήσω». Και ο άγιος απαντά˙ «Στο Χριστό μόνο προσφέρω θυσία και την Αγία Τριάδα προσκυνώ». Ο διοικητής, βλέποντας πως δεν γίνεται τίποτε, διατάζει τον αποκεφαλισμό του μάρτυρα. Οι χριστιανοί πήραν ύστερα κι έθαψαν με ευλάβεια το ταλαιπωρημένο σώμα του αγίου Εύπλου, που μέχρι σήμερα είναι ο προστάτης εκείνου του τόπου. «Μακάριοι οι δεδιωγμένοι…»˙ χαρά σ’ εκείνους, που τα δίνουν όλα για όλα και δεν υποτάσσονται στην παράνομη θέληση και την ωμή βία των άθεων και των ασεβών. Όπως το είπε ο Ιησούς Χριστός, «ένεκεν εμού και του Ευαγγελίου». Αμήν.

Από το βιβλίο:

ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Λ. ΨΑΡΙΑΝΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΣΕΡΒΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΜΨΥΧΟΙ
(Εξαπλά β’)
ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΑΓΙΟΛΟΓΙΚΑ

Η/Υ επιμέλεια, Σοφίας Μερκούρη.

Παράβαλε και:
11 Αυγούστου, Η θαυματουργική διάσωση της Κέρκυρας από τον Άγιο Σπυρίδωνα κατά το 1716: ιστορικό σημείωμα, Ασματική Ακολουθία.
11 Αυγούστου, μνήμη και του Οσίου πατρός ημών Νήφωνος, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως: Συναξάριον, Ακολουθία.
Το μεγάλο θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος.
11 Αυγούστου, διήγησις περί της αχειροποιήτου Εικόνος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού – Ιεράς Μονής Παρακλήτου Αττικής.

Κατηγορίες: Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.