Η συγκλονιστική μαρτυρία για τη θυσία του Γιώργου Παπαλαμπρίδη στην Κύπρο το 1974.

Μόνο τρία οστά του υπολοχαγού (ΠΖ) Γιώργου Παπαλαμπρίδη, από τα Γιάννενα, βρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν από την Επιτροπή για Αγνοούμενα Πρόσωπα, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, 44 χρόνια μετά τη θυσία του στην οροσειρά του Πενταδακτύλου το 1974.

Τα οστά του Γιώργου Παπαλαμπρίδη βρέθηκαν στην «Άσπρη Μούτη», το πιο ψηλό σημείο της κορυφής Αλωνάγρα (935 μ.), όπου πολέμησε τους Τούρκους εισβολείς το 399 (ΤΠ) της Εθνικής Φρουράς. Ο λόγος που βρέθηκαν μόνο τρία οστά είναι, όπως εξήγησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το γραφείο του Ελληνοκύπριου εκπροσώπου στην Επιτροπή για Αγνοούμενα Πρόσωπα, το γεγονός ότι η ταφή ήταν επιφανειακή και πρόχειρη, με αποτέλεσμα στα χρόνια που μεσολάβησαν είτε τα αφαίρεσαν ζώα, είτε να παρασύρθηκαν από τα νερά της βροχής. Το σημείο όπου βρέθηκαν τα οστά του Γιώργου Παπαλαμπρίδη συνάδει με μαρτυρίες ότι ηγείτο του λόχου, του οποίου ήταν διοικητής.

Οστά που μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού βρέθηκαν και για άλλους πεσόντες στην περιοχή. Ταυτοποιήθηκαν ακόμη 13 πεσόντων, οι οποίοι είναι Ελληνοκύπριοι και είχαν δηλωθεί ως αγνοούμενοι.

Οι μαρτυρίες ζώντων συμπολεμιστών του Παπαλαμπρίδη στον φάκελό του, στην Υπηρεσία Αγνοουμένων, είναι συγκλονιστικές. Σύμφωνα με αυτές, «ο διοικητής του Β’ Λόχου, Γιώργος Παπαλαμπρίδης, στεκόταν όρθιος και ακάλυπτος πάνω σε βράχο, δίνοντας οδηγίες στους στρατιώτες του». Ο Παπαλαμπρίδης «δέχθηκε σφαίρα από Τούρκο ακροβολιστή στο μέτωπο σε σημείο κάτω από το κράνος του. Η σφαίρα διαπέρασε το κρανίο και ο Παπαλαμπρίδης έπεσε αιμόφυρτος και νεκρός πάνω σε ένα δεκανέα». Το πιο συνταρακτικό: «Δίπλα στον δεκανέα είδαμε τα μυαλά του Παπαλαμπρίδη».

Εντός του Οκτωβρίου του 2018, ανεμένετο να μεταβεί στην Κύπρο ο Γιάννης Παπαλαμπρίδης για να παραλάβει τα τρία οστά του αδελφού του. «Τα κήδεύσε στο Κοιμητήριο Παπάγου, στο μνήμα που είναι οι γονείς μας, Στέφανος και Πηνελόπη», σημείωσε.

Ο Γεώργιος Παπαλαμπρίδης πήγε στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο του 1973 και τοποθετήθηκε στην Εθνική Φρουρά. Παρόλο που η διαταγή του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς δεν ήταν να τοποθετηθεί ο Παπαλαμπρίδης σε Μονάδα Προκαλύψεως, αυτός προσφέρθηκε για λόγους συναδελφικής αλληλεγγύης να αναλάβει τη διοίκηση Λόχου στο Τάγμα Προκαλύψεως στο Μπογάζι, που βρίσκεται κοντά στην κατεχόμενη, από το 1974, Αμμόχωστο. Στις 19 Ιουλίου ο Παπαλαμπρίδης, με δική του θέληση, πήγε στο 399 Τάγμα Πεζικού και ανέλαβε την διοίκηση του Β’ Λόχου. Του ανατέθηκε η άμυνα των υψωμάτων στην περιοχή Αλωνάγρα του Πενταδακτύλου για να αποτρέψει την προέλαση των τουρκικών δυνάμεων προς νότο. Ο Λόχος του Παπαλαμπρίδη κράτησε τα υψώματα για τρεις ημέρες. Ο άξιος Γιαννιώτης έπεσε ηρωϊκά, ενώ ίσχυε ανακωχή. Το ΥΠΕΘΑ του απένειμε, ως ένδειξη τιμής, τον βαθμό του λοχαγού και το 2008, με Προεδρικό Διάταγμα, τον προήγαγε στον βαθμό του αντιστρατήγου.

Από τη Λεμεσό στα Γιάννενα και από τα Γιάννενα στον Πενταδάκτυλο

Η θυσία του Παπαλαμπρίδη έχει και μία άλλη διάσταση, καθώς μπορεί να παραλληλιστεί με εκείνη του δημάρχου Λεμεσού Χριστόδουλου Σώζου, το 1912, ο οποίος έπεσε στο ύψωμα Προφήτης Ηλίας, πολεμώντας ως εθελοντής για την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων.

Ο Γιώργος Παπαλαμπρίδης γεννήθηκε το 1946 στα Ιωάννινα. Το 1958 εισήχθη στο Γυμνάσιο της Ζωσιμαίας Σχολής. Το 1969 αποφοίτησε από την Σχολή Ευελπίδων ως ανθυπολοχαγός Πεζικού. Ήταν άγαμος και ήρθε στην Κύπρο να υπηρετήσει στην Εθνική Φρουρά, με τον βαθμό του λοχαγού, το 1973.

Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ιωαννιτών έκανε ομόφωνα αποδεκτή πρόταση του Συλλόγου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής να δοθεί το όνομα του Γιώργου Παπαλαμπρίδη σε μία από τις νέες πλατείες των Ιωαννίνων. Η αναθηματική μαρμάρινη πλάκα αναφέρει:

«ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΙΔΗΣ

ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ Ε.Α.

ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΕΠΕΣΕ ΜΑΧΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΗΝ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 2011»

Επίσης, προτομή του Γιώργου Παπαλαμπρίδη έχει τοποθετηθεί στο άλσος Παπάγου.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Newsbeast: 02 Αυγούστου 2018

Κατηγορίες: Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.