25 Αυγούστου, μνήμη του Αγίου Αποστόλου Τίτου: Συναξάριον.

Τή ΚΕ’ του αυτού μηνός (Αυγούστου), μνήμη τού Αγίου Αποστόλου Τίτου, Επισκόπου Γορτύνης τής κατά Κρήτην, μαθητού τού Αγίου Αποστόλου Παύλου.

Ίτω παρ’ ημών καί Τίτω βραχύς τίτλος,
Τούτου τελευτήν τήν εν ειρήνη φέρων.

Ουράνιον δάπεδον λάχες εικάδι Τίτ’ ενί πέμπτη.

Ο Απόστολος Τίτος, ο οποίος ήταν Έλληνας στην καταγωγή, ήταν πολύ μορφωμένος. Έγινε χριστιανός από τον Απόστολο Παύλο, με τον οποίο και συνεργάστηκε, στην διάδοση του Ευαγγελίου. Τον ακολούθησε στην Ιερουσαλήμ και κατόπιν επιφορτίστηκε να πάει στην Κόρινθο για να δει την κατάσταση της εκεί Εκκλησίας. Στην επιστροφή του, συνάντησε τον Απόστολο Παύλο στην Μακεδονία και μετά πήγαν μαζί στην Κρήτη, όπου εκεί ο Παύλος τον κατέστησε επίσκοπο του νησιού και του είπε να κάνει και ιερείς για όλο το νησί.

Ο Απόστολος Παύλος του έστειλε και την γνωστή προς Τίτον επιστολή, από την οποία γνωρίζουμε, ότι ο Έλληνας μαθητής του Παύλου είναι «τέκνον του γνήσιον». Από την ίδια επιστολή του μαθαίνουμε ότι ο Τίτος είχε λαμπρούς συνεργάτες στην Κρήτη, τον Ζηνά τον νομικό και τον περίφημο Απολλώ. εκοιμήθη το έτος 105 μ.χ.

Η τιμία Κάρα του Αγίου βρίσκεται στον ομώνυμο Ναό του Ηρακλείου της Κρήτης. Αποτμήματα του Ιερού του Λειψάνου βρίσκονται στις Μονές: Μεγίστης Λαύρας, Παντοκράτορος και Παντελεήμονος του Αγίου Όρους, Λειμώνος της Λέσβου και στην Λαύρα του Αγίου Αλεξάνδρου Νέβσκι της Αγίας Πετρουπόλεως.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ

Παράβαλε κια:
Η ημέρα που άλλαξε την Ιστορία στην Κρήτη: Αφιέρωμα στις σφαγές της 25ης Αυγούστου 1898 στο Ηράκλειο – Αλέκου Α. Ανδρικάκη (κείμενο μνήμης).

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.