Δύο ασφαλείς οδηγοί – Σίμωνος μοναχού του Αγιορείτου .

Ο ερημίτης Όσιος Συμεώνης ο Παλαιός είχει το θείο χάρισμα να διατάζη και τα αγριώτερα και φοβερώτερα θηρία. Το χάρισμά του αυτό έγινε γνωστό όχι μόνο στους Χριστιανούς, αλλά και στους Ιουδαίους.

Κάποτε μερικοί Ιουδαίοι ξεκίνησαν για κάποιο φρούριο, που βρισκόταν μακριά. Ξέσπασε όμως σφοδρή καταιγίδα και έχασαν τον δρόμο τους. Περιπλανήθηκαν στην έρημο, χωρίς να συναντούν ούτε χωριό, ούτε σπήλαιο για να προστατευθούν, μα ούτε και διαβάτη, για να ρωτήσουν προς τα πού θα έπρεπε να κατευθυνθούν.

Παραδέρνοντας έτσι στην ξηρά, σαν ναυτικοί σε φουρτούνα, έφθασαν στο σπήλαιο του Οσίου Συμεώνη. Ο άνθρωπος που αντίκρυσαν ήταν σκελετωμένος και φορούσε μόνο μια προβιά. Του εξήγησαν, τι τους συνέβη, και τον παρεκάλεσαν να τους δείξη τον δρόμο για το φρούριο.

-Περιμένετε και γρήγορα θα σας δώσω οδηγούς, που θα σας δείξουν τον δρόμο που επιθυμείτε, τους είπε ο Όσιος Συμεώνης.

Τα λόγια του ανακούφισαν τους ταλαιπωρημένους οδοιπόρους. Σε λίγο όμως με έκπληξι και φόβο είδαν να εμφανίζωνται μπροστά τους δύο λιοντάρια. Τα θηρία αυτά δεν έμοιαζαν ωστόσο με τα λιοντάρια, που όλοι γνωρίζουμε. Το βλέμμα τους ήταν ήρεμο, κουνούσαν την ουρά τους, όπως κάνουν τα κατοικίδια ζώα όταν βλέπουν τον κύριό τους, και έδειχναν μια διάθεσι υπακοής. Πλησίασαν τον Όσιο Συμεώνη κι εκείνος με νοήματα τα διέταξε να οδηγήσουν τους επισκέπτες του στον προορισμό τους.

Οι Ιουδαίοι, θαυμάζοντας τα όσα είχαν δει και ακούσει, ευχαρίστησαν τον Όσιο και ακολούθησαν τα υπάκουα λιοντάρια.
ΦΙΛΟΘΕΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Α’

Από το βιβλίο: Η Ζωοφιλία των Αγίων και η Αγιοφιλία των ζώων. Επιμέλεια, Σίμωνος μοναχού.
Εκδόσεις «Ο Αγιος Στέφανος»
ΑΘΗΝΑΙ 2006

Τη Σεπτή ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου
κ. κ. Βαρθολομαίου

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.