Έφυγε από κοντά μας ο Γιώργος Γραβιάς.

Η ογδόη Ιανουαρίου του 2019 έφερε για το σύλλογό μας, την Ορθόδοξη Πορεία, μια σοβαρή απώλεια! Εκοιμήθη, μετατιθέμενος στην Θριαμβεύουσα Εκκλησία, ο οργανωτικός γραμματεύς μας Γεώργιος Γραβιάς, 51 ετών. Ήταν ένας σεμνός και συνεπής οικογενειάρχης, συνεπούς μυστηριακής ζωής, άνθρωπος μειλίχιος, «χαμηλών τόνων», άνθρωπος θυσίας! Ο Γιώργος Γραβιάς ήταν επίσης σπουδαίος κιθαρίστας και μέτοχος της παραδοσιακής μας μουσικής!

Γεννήθηκε στο χωριό Σγάρα της Άρτας, το 1967. Ξεκίνησε τις σπουδές του στον Οίκο Τυφλών Καλλιθέας και στην συνέχεια τελείωσε το γυμνάσιο και το λύκειο στον δήμο Ζωγράφου. Από τα μαθητικά του χρόνια αυτό που τον έκανε ξεχωριστό, ήταν το ιδιαίτερο ταλέντο του στην κιθάρα. Εργάστηκε ως τηλεφωνητής στον ΟΤΕ όπου πήρε ενεργά μέρος στο πολιτιστικό συγκρότημα του συλλόγου των εργαζομένων και συνταξιούχων, όντας ένας από τους βασικούς συντελεστές του. Παράλληλα εργάσθηκε σε διάφορα κέντρα και μουσικές σκηνές, ενώ συνόδεψε καταξιωμένους καλλιτέχνες του λαϊκού και παραδοσιακού τραγουδιού.

Το 2007 παρουσιάζει την δισκογραφική του δουλειά «Ο Έμος», που ήταν μία συλλογή παραδοσιακών τραγουδιών με σύγχρονη διασκευή και ύφος. Ήταν πατέρας ενός παιδιού.

Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη 09 Ιανουαρίου 2019, στις 11 το πρωί, από τον Ιερό ναό της Γεννήσεως του Χριστού στην Παιανία. Για όσους θέλουν να μεταβούν εκεί, ο σύλλογος Μας θα μισθώσει πούλμαν για την μεταφορά. Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 210 3305 211.

«Μακαρία η οδός σου, φίλτατε Γιώργο!

Γιώργος Γραβιάς – «Αίμος» – Θανάση Γιώγλου

Mια από τις πιο ιδιαίτερες δουλειές που άκουσα τελευταία και, πραγματικά, με συγκίνησαν, είναι ο δίσκος «Αίμος», που κυκλοφόρησε από τον «Καθρέφτη» το 2007 και επανεκδίδεται σε ψηφιακή μορφή αυτές τις μέρες. Πρόκειται για 14 παραδοσιακά κομμάτια διασκευασμένα για κιθάρα και ενορχηστρωμένα με σύγχρονα αλλά και παραδοσιακά μουσικά όργανα.

1. Αργείτικο
2. Μελαχρινό
3. Αμάραντος
4. Μακεδονίτικο
5. Κοντούλα λεμονιά
6. Μήλο μου κόκκινο
7. Μικρασιάτικο
8. Αλφαβητάρι της αγάπης
9. Πεντοζάλης
10. Σαμαρίνα
11. Μάης
12. Κυρ Κωστάκης
13. Πέρα στους πέρα κάμπους
14. Επίλογος

Ο Γιώργος Γραβιάς αυτοβιογραφείται:

Γεννήθηκα στην Άρτα το 1967 και το 1974 ήρθα στην Αθήνα όπου τέλειωσα το Λύκειο. Είχα έντονα βιώματα παραδοσιακής μουσικής αλλά και ακούσματα λαϊκά και ελαφρολαϊκά της εποχής. Σπούδασα κλασική κιθάρα και παρακολούθησα μαθήματα δίπλα σε μεγάλους λαϊκούς και παραδοσιακούς καλλιτέχνες. Έμαθα επίσης να παίζω και άλλα μουσικά όργανα, όπως μπουζούκι και λαούτο. Ασχολήθηκα με πολλά είδη μουσικής όπως λαϊκά, ρεμπέτικα, έντεχνα, ροκ καθώς και μουσικές από γειτονικές χώρες.

Από τα δεκαεπτά μου χρόνια άρχισα να εργάζομαι με πολλά μουσικά σχήματα, σε πολλούς χώρους και με γνωστούς καλλιτέχνες. Από τη ροκ μουσική εμπνεύστηκα και μετέφερα τον τρόπο παιξίματος (σήκωμα χορδής) στην παραδοσιακή μουσική, μιμούμενος έτσι τεχνικές άλλων παραδοσιακών οργάνων, όπως βιολιού, κλαρίνου, ούτι κλπ. Η μουσική για μένα ήταν, είναι και θα είναι τα μάτια της ζωής μου.

Εκτός λοιπόν από την πρωτοποριακή διασκευή και παρουσίαση των τραγουδιών, το ιδιαίτερο της δουλειάς αυτής κρύβεται στην τελευταία φράση του Γιώργου Γραβιά, αφού ο ίδιος είναι τυφλός. Παρόλα αυτά στην πρώτη του δισκογραφική δουλειά, ξεδιπλώνει το ταλέντο και την τεχνική του, καταφέρνοντας, με ξεχωριστό τρόπο, να ενώσει το χθες με το σήμερα, χωρίς παρωπίδες και στεγανά αλλά με σεβασμό στην παράδοση.

Στην ηχογράφηση συμμετείχαν οι μουσικοί:

Γιάννης Κωνσταντινίδης μπάσο, Πλήκτρα: Μανώλης Καρπάθιος κανονάκι: Μανώλης Κόττορος βιολί: Βασίλης Οικονόμου κρουστά: Βασίλης Μπακαγιάννης φλογέρα, καβάλι, κλαρίνο. Φωνητικά έκανε η Μαρίνα Μανωλάκου. Η ενορχήστρωση έγινε από το Γιάννη Κωνσταντινίδη και η επιμέλεια παραγωγής από το Μανώλη Καρπάθιο.

Οι φωτογραφίες είναι από την παρουσίαση του δίσκου στο σπίτι της Μαρίκας Κοτοπούλη που είχε γίνει στην Πινακοθήκη Δήμου Ζωγράφου.

https://www.discogs.com/%CE%93%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%93%CF%81%CE%B1%CE%B2%CE%B9%CE%AC%CF%82-%CE%91%CE%AF%CE%BC%CE%BF%CF%82/release/5660116

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.