03 Απριλίου, μνήμη των Αγίων μαρτύρων: Θεοδώρας και Διδύμου: Βίος.

Σήμερα, η εκκλησία εορτάζει και τιμά την ιερή μνήμη των αγίων μαρτύρων Θεοδώρας και Διδύμου. Ήσαν και οι δύο από την Αλεξάνδρεια κι έδωκαν την καλή ομολογία στο μεγάλο διωγμό του Διοκλητιανού το 295. Τα περιστατικά του μαρτυρίου των είναι διδακτικότατο παράδειγμα και άριστη διδασκαλία για καιρούς σαν κι αυτόν που τώρα ζούμε εμείς, που όλοι ομολογούν πως είναι καιρός μεγάλης πνευματικής και ηθικής κρίσεως. Η έκλυση των ηθών είναι τόσο προκλητική, που και οι πιο φιλελεύθεροι διαμαρτύρονται για όσα γίνονται απροκάλυπτα μπροστά στα μάτια όλων, μάλιστα όσον αφορά στις σχέσεις των δύο φύλων. Ο Τύπος, ο Κινηματογράφος και η Τηλεόραση σκληρά μαστιγώνουν τις αισθήσεις μικρών και μεγάλων.

Αυτό που έκαμε ο άγιος Δίδυμος είναι αδιανόητο σήμερα, δίνει όμως το μέτρο της υψηλής γνώμης και πίστεως, που έχουν οι αληθινοί χριστιανοί για την ηθική αγνότητα και καθαρότητα. Η Θεοδώρα ήταν μια αγνή παρθένος. Κατηγορήθηκε πως ήταν χριστιανή κι όταν οδηγήθηκε μπροστά στο διοικητή της Αλεξάνδρειας ομολόγησε με θάρρος την πίστη της. Η σκληρότητα και η σατανική εφευρετικότητα του διοικητή καταδίκασε τη Θεοδώρα να κλεισθεί όχι στη φυλακή, αλλά σε πορνοστάσιο. Ήταν σε θέση ο ειδωλολάτρης εκείνος να ξέρει τί σημασία είχε και πόσο βαριά ήταν μια τέτοια τιμωρία για μια χριστιανή νέα.

Η Θεοδώρα πάλεψε υπεράνθρωπα, βρίσκοντας δύναμη στην προσευχή, να μείνει ανέγγιχτη μέσα στο βρώμικο και αισχρό περιβάλλον που βρέθηκε. Κι ο Θεός δεν άργησε να της στείλει σωτήρα κι ελευθερωτή. Ο Δίδυμος, ένας χριστιανός κι ανώτερος κρατικός υπάλληλος στην Αλεξάνδρεια, σκέφτηκε να βοηθήσει τη Θεοδώρα. Ντύθηκε λοιπόν μια στρατιωτική στολή κι επισκέφθηκε τη Θεοδώρα στη φυλακή. Την έπεισε να αλλάξουν τα ενδύματά τους κι όταν αυτό έγινε, η Θεοδώρα έφυγε, σαν να ήταν ο Δίδυμος κι ο Δίδυμος έμεινε στο σπίτι της αμαρτίας σαν και να ήταν η Θεοδώρα. Δεν είναι εύκολο να βρούμε στη θεία Γραφή ένα χωρίο, που να εκφράζει αυτή την πράξη.

Το πράγμα δεν άργησε να γίνει γνωστό. Ο Δίδυμος λοιπόν βρέθηκε κατηγορούμενος μπροστά στον ηγεμόνα, κι όταν εκείνος τον ρώτησε πώς και γιατί έκαμε ό,τι έκαμε, ο Δίδυμος απάντησε˙ «Είμαι χριστιανός και χαίρω, γιατί έσωσα τη Θεοδώρα από τα άνομα χέρια σου». Καταδικάστηκε λοιπόν να αποκεφαλιστεί και το σώμα του να ριχθεί στη φωτιά. Ο Δίδυμος δέχθηκε την καταδικαστική απόφαση, δοξάζοντας το όνομα του Θεού, ότι με την επινόησή του έσωσε την παρθένο Θεοδώρα από τη ντροπή και την καταισχύνη. Οι χριστιανοί μάζεψαν κι έθαψαν τα ιερά λείψανα του αγίου Διδύμου, αλλά και η αγία Θεοδώρα, που την έπιασαν ύστερα από λίγο καιρό, είχε την ίδια μαρτυρική τελείωση˙ την αποκεφάλισαν κι έκαψαν το σώμα της.

Μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές πληγές είναι σήμερα η σωματεμπορία. Άνθρωποι με πωρωμένη συνείδηση, φυγόπονοι κι εγκληματικοί, παρασύρουν στην καταστροφή και την απώλεια ανίδεα και απροστάτευτα κορίτσια, των οποίων εμπορεύονται το σώμα και τη ζωή τους. Δυστυχώς και η πολιτική νομοθεσία είναι τέτοια, που αντί να τιμωρεί αυστηρά, ευκολύνει μάλλον το έγκλημα. Σε μια όμως ηθικά οργανωμένη και πνευματικά υγιαίνουσα κοινωνία αλλιώς πράττουν οι άνθρωποι˙ όχι μόνο δεν προάγουν σε ασέλγεια, αλλά σαν τον άγιο Δίδυμο, και τη ζωή τους δίνουν για να προασπίσουν την τιμή των νέων γυναικών.
Το ζήτημα βέβαια είναι γενικότερο˙ είναι η σαρκική μανία ή, όπως λέγεται, ο πανσεξουαλισμός, που έχει κυριέψει τον κόσμο. Κινδυνεύουν οι άνθρωποι σήμερα, μικροί και μεγάλοι, να σκέφτονται τίποτε άλλο παρά τη σαρκική ακαθαρσία, κι όπως λέγει ο Προφήτης, «ίπποι θηλυμανείς εγεννήθησαν˙ έκαστος επί την γυναίκα του πλησίον αυτού εχρεμέτιζον». Και το χειρότερο είναι ότι δεν έχουν συναίσθηση για ό,τι κάνουν˙ «Φυσικά πράγματα», λέγουν, «έτσι έπλασε ο Θεός τον άνθρωπο». Η αλήθεια όμως του Θεού είναι άλλη˙ θα δώσουμε λόγο για την κακή και παράνομη χρήση της δημιουργικής ορμής που έβαλε μέσα μας ο Θεός. Ο Απόστολος γράφει˙ «πόρνους και μοιχούς κρινεί ο Θεός». Αμήν.

Από το βιβλίο:

ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Λ. ΨΑΡΙΑΝΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΣΕΡΒΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΜΨΥΧΟΙ
(Εξαπλά β’)
ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΑΓΙΟΛΟΓΙΚΑ

Η/Υ επιμέλεια, Σοφίας Μερκούρη.

Περισσότερα για το συναξάριον της ημέρας βλέπε και στον:
ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗ

Παράβαλε και:
03 Απριλίου, μνήμη του Οσίου Ιωσήφ του Υμνογράφου: Συναξάριον, Ακολουθία.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.