19 Ιουλίου, μνήμη και του Οσίου Πατρός ημών Γρηγορίου, Επισκόπου Πανήδου: Ασματική ακολουθία, Παρακλητικός Κανών.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο νέος Ομολογητής, Επίσκοπος Πανήδου

Αναφέρεται στον Πατμιακό Κώδικα 266, χωρίς βιογραφικό σημείωμα. Πάντως έζησε επί εικονομαχίας και πέθανε ομολογώντας την ορθή πίστη. Επισκοπή Πανήδου όμως δεν συναντάται πουθενά. Ίσως να πρόκειται περί της επισκοπής Πανιού, που βρισκόταν στην Ηράκλεια της Θράκης.

Απολυτίκιον.
Ήχος α’. Της ερήμου πολίτης.

Των αιρέσεων πλάνην, παρρησία διήλεγξας, και των σεβασμίων εικόνων, την τιμήν υπεστήριξας, Επίσκοπε Πανήδου ιερέ, Γρηγόριε το στόμα του Χριστού, της σοφίας και της γνώσεως ο κρατήρ, της πίστεως υπέρμαχε. Χαίροις ομολογίας η σφραγίς, χαίροις Πατέρων σέμνωμα, χαίροις της εγρηγόρσεως λαμπάς, της νήψεως διδάσκαλε.

Έτερον
Υπό Κων/νου Φερεντίνου.
Ήχος δ’.

Φωστήρ της Πανήδου ανεδείχθης ιεράρχα Γρηγόριε, Χριστώ τω Θεώ παρρησία ορθοδόξως ομολογών. Δια τούτο προς αυτόν αιτούμενοι θερμάς ικεσίας σου, ίνα σώσει ημάς τους αμαρτωλούς εκ της αιωνίου κολάσεως.

Κοντάκιον. Ήχος πλ. δ’. Τη Υπερμάχω…

Αρχιερέων των σεπτών το σεμνολόγημα, Ορθοδοξίας το χρυσούν θυμιατήριον, της Πανήδου τον κοσμήσαντα την καθέδραν. Των εικόνων την τιμήν τον προασπίσαντα, και την πίστιν του Χριστού ομολογήσαντα, ύμνοις στέψωμεν: Χαίροις πάτερ Γρηγόριε.

Έτερον.
Υπό Κων/νου Φερεντίνου.

Αναλώσας τον Βίον σου θείω έρωτι, λαμπρό υπόδειγμα γενόμενος προς μίμησιν. Ευαρεστήσας τρανώς τω ενδόξω Θεώ, στεφάνους, αμαράντους παρ’ αυτώ έλαβες. Και ημείς ορώντες εκθαμβούμενοι τους ασείστους κι ευωδιάζοντας αγώνας σου, τιμώμεν σήμερον πανευλαβώς όσιε, την ιεράν και αεισέβαστον μνήμην σου.

Μεγαλυνάριον.

Χαίροις ώ Γρηγόριε ιερέ, πίστεως ο στύλος, αληθείας το οχυρόν, χαίροις της Πανήδου Επίσκοπε θεόφρον, Χριστού ομολογίας στόμα καλλίφωνον.

Πατήστε εδώ για να «κατεβάσετε» την ασματική ακολουθία και τον Παρακλητικό κανόνα εις τον Όσιον ομολογητή, σε rar μορφή.

Παράβαλε και:
Εις τον βίον της Οσίας Μακρίνης – Του Οσίου Πατρός ημών Γρηγορίου επισκ. Νύσσης.

Περισσότερα για το συναξάριον της ημέρας μπορείτε να διαβάσετε και στον:
ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗ

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.