25 Ιουλίου, η κοίμησις της Αγίας Θεοπρομήτορος Άννης: Βίος, Παρακλητικός Κανών.

Η Αγία Άννα, η μητέρα της Υπεραγίας Θεοτόκου, καταγόταν από τη
φυλή του Λευί. Ο πατέρας της, που ήταν ιερέας, ονομαζόταν Ματθάν και η μητέρα της Μαρία. Η Άννα είχε και δυό αδελφές, την ομώνυμη με τη μητέρα της Μαρία και τη Σοβήν. Και η μεν Μαρία είχε κόρη τη Σαλώμη, η δε Σοβή την Ελισάβετ. Και η Άννα την Παρθένο Μαρία.

Η Αγία Άννα αξιώθηκε να έχει τη μεγάλη τιμή και ευτυχία να αποκτήσει μοναδική κόρη, την μητέρα του Σωτήρος του κόσμου. Αφού η Αγία Άννα απογαλάκτισε την Θεοτόκο και την αφιέρωσε στο Θεό, αυτή πέρασε την υπόλοιπη ζωή της με νηστείες, προσευχές και ελεημοσύνες προς τους φτωχούς.

Τέλος, ειρηνικά παρέδωσε στο Θεό τη δίκαια ψυχή της, κληρονομώντας τα αιώνια αγαθά. Διότι ο ίδιος ο Κύριος διαβεβαίωσε ότι «οι δίκαιοι εις ζωήν αιώνιον απελεύσονται». Οι δίκαιοι, δηλαδή, θα μεταβούν για να απολαύσουν ζωή αιώνια.

Απολυτίκιον. Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε

Ζωήν την κυήσασαν, εκυοφόρησας, Αγνήν Θεομήτορα, θεόφρον Άννα’ διο προς λήξιν ουράνιον, ένθα ευφραινομένων, κατοικία εν δόξη, χαίρουσα νυν μετέστης, τοις τιμώσί σε πόθω, πταισμάτων αιτουμένη ιλασμόν, αειμακάριστε.

Κοντάκιον Ήχος β’. Τα άνω ζητών.

Προγόνων Χριστού, την μνήμην εορτάζομεν, την τούτων πιστώς, αιτούμενοι βοήθειαν, του ρυσθήναι άπαντας, από πάσης θλίψεως τους κράζοντας’ ο Θεός γενού μεθ’ ημών, ο τούτους δοξάσας ως ηυδόκησας.

Έτερον Κοντάκιον. Ήχος πλ. δ’. Τη υπερμάχω.

Ως του Σωτήρος ευκλεέστατοι Προπάτορες
Επουρανίων δωρεών άμφω ετύχετε
Ιωακείμ τε και Άννα οι θεοφόροι.
Αλλ’ εκ πάσης επηρείας εκλυτρώσασθε
Τους αιτούντας την θερμήν υμών αντίληψιν
Και κραυγάζοντας, χαίροις ζεύγος θεόκλητον.

Μεγαλυνάριον.

Χαίρουσα μετέστης προς την ζωήν, Άννα ώσπερ μήτηρ, της τεκούσης τον Ποιητήν. Όθεν τους τιμώντας, την θείαν κοίμησίν σου, χαράς της αθανάτου, μετόχους ποίησον.

Πατήστε εδώ για να «κατεβάσετε» τον Παρακλητικό Κανόνα της Αγίας, σε rar μορφή.

Περισσότερα για το Συναξάριον της ημέρας βλέπε και στον:
ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗ

Παράβαλε και:
25 Ιουλίου, από τα σκάμματα της αρετής, στα στέφανα του ουρανού: από το βίο της Οσίας Ολυμπιάδος.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.