το μοναστήρι της Παναγίας των Καθαρών στην Ιθάκη – Πατρ. Θεοδοσίου Ι. Δενδρινού.

Ήταν καιρός να γραφτεί κάτι και για την Ιερά Μονή Καθαρών της Ιθάκης, που αποτελεί το προσκύνημα του νησιού και το πνευματικό κέντρο των απανταχού Ιθακησίων.
Το ιστορικό νησί της Ιθάκης έχει για προστάτη του την ιερά μορφή της Θεοτόκου, την Καθαριώτισσα, που γιορτάζεται μεγαλόπρεπα στις 8 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο («Το Γενέσιον της Παναγίας»).
Χτισμένο το Μοναστήρι σε ύψωμα 600 περίπου μέτρων, δεσπόζει όλου του νησιού. Τα μάτια πλέουν μέσα στο γαλάζιο, στην απεραντοσύνη της θάλασσας του Ιονίου. Θέαμα θαυμάσιο. Λέτε, πως εκεί ψηλά έχει στήσει το θρόνο Της η Καθαριώτισσα. Για να εποπτεύει τα γύρω Της όλα˙ και για να δέεται στον «Υιόν Της και Θεόν ημών…». Για να ικετεύει για το όμορφο νησί και τους ευγενείς κατοίκους του.
Πόσο ευλαβούνται οι Ιθακήσιοι την Καθαριώτισσα! Πόσες φορές ανηφορίζουν στη «Χάρη Της»! Για να ευχαριστήσουν τη Θεοτόκο˙ για να δεηθούν για τους ξενιτεμένους τους, για κείνους που παλεύουν με τα κύματα στον «μέλανα πόντο». Με λαμπάδες, με αφιερώματα, μα προπάντων με την καρδιά γεμάτη πίστη και ευλάβεια ανεβαίνουν στο ιερό ύψωμα. Παρακαλούν, δέονται μπροστά στην Ιερά Εικόνα, για δικό τους πόνο, για των δικών τους τις ανάγκες. Και δέχεται η Θεομήτορ τις προσευχές των πιστών. Και «μεσιτεύει» στον Υιόν Της. «Και Σε Μεσίτριαν έχω προς τον φιλάνθρωπον Θεόν», δεν λέμε στην Παράκληση; «Πολλά ισχύει δέησις μητρός προς ευμένειαν Δεσπότου». Η Θεοτόκος άκουσε. Αρκεί αυτό για τον πονεμένο. Ειρηνικός θα κατηφορίσει πια από το ιερό ύψωμα. Και θα συνεχίσει τα έργα του στη σκληρή βιοπάλη. Μια ελπίδα, μια ιερή παρηγοριά σκορπίστηκε στην ψυχή του…

Πατήστε εδώ για να «κατεβάσετε» ολόκληρο το σχετικό κείμενο σε rar μορφή.

Σημείωσις.
Το orp.gr ευχαριστεί θερμά τον Π. Θεοδόσιο Δενδρινό, για την ολοπρόθυμη άδεια αναδημοσιεύσεως του βιβλίου!

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιστορικά, Μελέτες - εργασίες - βιβλία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.