Η ανάσταση του Λαζάρου. Ο Άγιος Λάζαρος πολιούχος της Λάρνακας Κύπρου.

Είναι γνωστή η ευαγγελική διήγηση για το θαύμα της Ανάστασης του Λαζάρου στη Βηθανία (Ιωαν. 11, 1-44). Ο Χριστός ανέστησε το φίλο του Λάζαρο την τέταρτη από το θάνατό του ημέρα. Η νεκρανάσταση του Λαζάρου, όπως και τα άλλα θαύματα του Κυρίου, αποτελούν τεκμήρια ακαταμάχητα, ακλόνητες αποδείξεις της Θεότητός Του. Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες του θαύματος πίστευσαν, με αποτέλεσμα οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι να σχεδιάζουν την εξόντωση, με σατανικό θάνατο, του Χριστού.

Στη διήγηση του θαύματος περιγράφονται σκηνές όπως η αδελφική τρυφερότητα και η θλίψη των αδελφών του Λαζάρου, Μάρθας και Μαρίας, η συμπαράσταση των οικείων και γνωστών στο πένθος τους, ιδιαίτερα δε πτυχές της ανθρώπινης φύσης του Θεανθρώπου, όπως όταν δάκρυσε για το θάνατο του Λαζάρου. Παράλληλα ο Ιησούς διαβεβαιώνει αυθεντικά και κατηγορηματικά∙ «εγώ ειμί η Ανάστασις και η Ζωή, ο πιστεύων εις εμέ, καν αποθάνη, ζήσεται∙ πας ο ζων και πιστεύων εις εμέ ου μη αποθάνη εις τον αιώνα».

Ο ευαγγελιστής Ιωάννης περιγράφει επίσης το περιστατικό της άφιξης του Χριστού στη Βηθανία, το Σάββατο πριν από τη θριαμβευτική είσοδό του στα Ιεροσόλυμα την Κυριακή των Βαΐων. Στη Βηθανία τον υποδέχτηκαν στην οικία τους ο αναστημένος Λάζαρος και οι αδελφές του Μάρθα και Μαρία, η οποία άλειψε με πολύτιμο μύρο και σπόγγισε με τα μαλλιά της τους πόδας του Ιησού σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και αφοσίωσης, προκαλώντας την υποκριτική διαμαρτυρία του Ιούδα για χάρη δήθεν των πτωχών. Η εορτή του αγίου Λαζάρου μας εισάγει στο κατανυκτικό κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδος, στο μυστήριο των Παθών και της Αναστάσεως του Σωτήρος Χριστού.

Δεν είναι ευρύτερα γνωστό ότι ο Λάζαρος, συγκλονισμένος από το θαύμα της νεκρανάστασής του, αφιέρωσε τη ζωή του στη διακονία του ευαγγελίου. Έφθασε δε και στη μεγαλόνησο Κύπρο, συνεργάτης και συνοδοιπόρος, πιθανόν, των αγίων αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα, στις ιεραποστολικές τους εξορμήσεις στην Κύπρο σύμφωνα με τη διήγηση των Πράξεων των Αποστόλων, κεφ. 13, 5 κ. εξής, κεφ. 15, 36, 39. Κατά την αποστολική, εκκλησιαστική παράδοση ο άγιος Λάζαρος χειροτονήθηκε από τον Βαρνάβα πρώτος επίσκοπος του Κιτίου, της σημερινής Λάρνακας της Κύπρου. Την επισκοπή του εποίμανε περί τα 30 χρόνια. Κατά την παράδοση επιτελούσε θαύματα.

Στο χώρο της επισκοπικής του δράσης, στη Λάρνακα της Κύπρου, είναι αφιερωμένος στον άγιο Λάζαρο μεγαλοπρεπής ναός. Έχει κτισθεί με χορηγία του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Λέοντα ΣΤ΄ του Σοφού (τέλη 9ου –αρχές 10ου αιώνα μ. Χ.). Στο χώρο της υπόγειας κρύπτης διακρίνονται καθαρά τα θεμέλια πρωτοχριστιανικής Εκκλησίας στα ερείπια της οποίας θεμελιώθηκε ο μεταγενέστερος ναός του ενάτου αιώνα. Είναι εντυπωσιακή η μεγαλιθική κατασκευή του μνημείου. Ο τρούλλος του στηρίζεται σε λίθινους πεσσούς (τετράγωνες κολώνες), το πάχος των οποίων, καθώς και των εξωτερικών τοίχων, προσεγγίζει το 1,5 μέτρο. Στο μνημείο, ιδιαίτερα στο καμπαναριό και τις εξωτερικές προσόψεις, είναι εμφανείς οι μεταγενέστερες αρχιτεκτονικές επιδράσεις των Φράγκων κατακτητών.

Στην υπόγεια κρύπτη της Εκκλησίας, κάτω από το ιερό βήμα, φυλάσσονται ο τάφος και η κάρα του Αγίου Λαζάρου, σεβάσμια και ιερά προσκυνήματα για ευλαβείς προσκυνητές, που δεν επισκέπτονται ως απλοί τουρίστες το ναό, αλλά προσκυνούν με κατάνυξη τον τάφο και το ιερό λείψανό του. Η Λάρνακα της Κύπρου πανηγυρίζει την ημέρα της εορτής του αγίου Λαζάρου με λιτανεία και περιφορά της εικόνας του στους κεντρικούς δρόμους της και τιμά ποικιλοτρόπως τον πολιούχο Άγιό Της.

Από τη μηνιαία τοπική εφημερίδα Ναυπάκτου «Η Βασιλεία των Ουρανών», Τεύχος 65, Απρίλιος 2012, σελ. 4.

Η/Υ επιμέλεια Κωνσταντίνας Κυριακούλη.

Παράβαλε και:
Το Σάββατον του Λαζάρου – υμνολογική εκλογή.
Σχόλια στην Ανάσταση του Αγίου Λαζάρου
Αγίου Ρωμανού του μελωδού – κοντάκιον εις τον δίκαιον και τετραήμερον Λάζαρον(Β).
Αγίου Ρωμανού του Μελωδού – κοντάκιον εις τον Όσιον και Δίκαιον και τετραήμερον Λάζαρον(Α).

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Άρθρα, Ιστορικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.