20 Απριλίου, μνήμη του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Ζακχαίου: Ιστορικά στοιχεία, Βίος και ασματική Ακολουθία υπό Γερασίμου Μον. Μικραγιαννανίτου.

Την αφορμή για την εκπόνηση της δημοσιευομένης αυτής ακολουθίας , έδωσε στον πολυγραφότατο υμνογράφο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, αείμνηστο μοναχό Γεράσιμο Μικραγιαννανίτη, ο παλαιός και σεβαστός Αγιοταφίτης Πανοσ. Αρχιμ. Άνθιμος, ηγούμενος της Μονής του Προφήτου Ελισαίου στην Ιεριχώ, επειδή κατά την εκτέλεση της διακονίας του διαπίστωνε ότι το πρόσωπο του Ζακχαίου, που μνημονεύεται στο Ευαγγέλιο κι είναι τόσο στενά συνδεδεμένο με το προσκύνημα, δεν τιμάται επάξια την ημέρα της μνήμης του 20 Απριλίου, με ακολουθία, ως Απόστολος και Άγιος.
Και την αφορμή για την παρακάτω σύντομη ενημέρωση γύρω από το προσκύνημα έδωσε στον γράφοντα πάλι ο ίδιος σεβαστός ηγούμενος, ανταποκρινόμενος στην παράκληση των προσκυνητών να έχουν, ει δυνατόν, ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για την πόλη της Ιεριχούς και τα πρόσωπα και γεγονότα της ιεράς ιστορίας της. Αντί φυλλαδίου αυτοτελούς, προτίμησε ο Πανοσ. Αρχιμ. Άνθιμος την έκδοση της ενημερώσεως αυτής για τους προσκυνητές, σε συνδυασμό με την ακολουθία του Αγίου Ζακχαίου. Έτσι, με την έκδοση αυτή, καλύπτεται ένα κενό στο χώρο της προσευχής και το χώρο της ξεναγήσεως στο προσκύνημα.

20 Απριλίου, μνήμη του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Ζακχαίου – Ιστορικά στοιχεία, Βίος και ασματική Ακολουθία υπό Γερασίμου Μον. Μικραγιαννανίτου.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά, Μελέτες - εργασίες - βιβλία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.