13 Οκτωβρίου, μνήμη και του Αγίου Μάρτυρος Φλωρεντίου: Βίος, Ασματική ακολουθία.

Ο Άγιος φλωρέντιος.

Τον διέκριναν η χαρακτηριστική ψυχραιμία και το θάρρος, ακόμα και όταν η ζωή του κρεμόταν από μία κλωστή. Ο Άγιος Φλωρέντιος ζούσε στην Θεσσαλονίκη, απ’ όπου και καταγόταν. Με την μεγάλη πίστη και τον θείο ζήλο του για τον φωτισμό και την σωτηρία των ψυχών, αφιέρωσε την ζωή του στην διδασκαλία του Ευαγγελίου.

Καταγγέλθηκε γι’ αυτό στον τότε ειδωλολάτρη ηγεμόνα της Θεσσαλονίκης, και με θάρρος ομολόγησε μπροστά του την πίστη του στον Χριστό. Δεν δίστασε μάλιστα, να συστήσει και στον ίδιο τον ηγεμόνα να ασπαστεί τη χριστιανική πίστη, σπάζοντας έτσι τα δίχτυα της ειδωλολατρικής πλάνης.

Ο ηγεμόνας ξαφνιασμένος στην αρχή, εξοργισμένος κατόπιν, διέταξε να τον βασανίσουν σκληρά. Τον έδειραν λοιπόν και του έσχισαν τις σάρκες. Στην συνέχεια τον έριξαν μέσα στην φωτιά, όπου κάηκε το σώμα του, αλλά μέσα απ’ αυτό βγήκε για ν’ ανέβει λαμπρότερη από κάθε φλόγα, η ευσεβής και ηρωική ψυχή του.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ

Ασματική Ακολουθία του Αγίου Μάρτυρος Φλωρεντίου – Γερασίμου Μον. Μικραγιαννανίτου.zip

Παράβαλε και:
13 Οκτωβρίου, μνήμη των Αγίων μαρτύρων: Κάρπου, Παπύλου, Αγαθοδώρου και Αγαθονίκης – Συναξάριον.

Περισσότερα για το Συναξάριον της ημέρας βλέπε και στον:
ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗ

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.