01 Νοεμβρίου ή (30 Οκτωβρίου), μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Ερμενεγκίλντ, του Βησιγότθου, πρίγκηπος της Ισπανίας: Βίος (κείμενο και αρχείου ήχου, mp3).

Ακούστε το επόμενο κείμενο – Συναξάριο, όπως αυτό «δημοσιεύθηκε» στο 107-ο τεύχος (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος του 2007) του ηχητικού περιοδικού μας Ορθόδοξη Πορεία.

Βίος του αγίου μάρτυρος Ερμενεγκίλντ, του Βησιγότθου, πρίγκηπος της Ισπανίας.mp3

Τα αγιολόγια της Εκκλησίας μας είναι κοσμημένα από πλήθος άξιων βασιλέων, πριγκήπων, αρχόντων, ευγενών. Άλλοι άπ’ αυτούς έγιναν οι φωτιστές των λαών τους, άλλοι άλλαξαν την πορφύρα τους με το ταπεινό ράσο του μονάχου και της μοναχής, δείχνοντας έτσι τα εγκόσμια αγαθά και τις άξιες στην πραγματική διάσταση που κατέχουν, υπό το φως της αιωνιότητας. Μερικοί εστεμμένοι έγιναν μάρτυρες της Πίστεως και της Ορθοδοξίας των και έχυσαν το αίμα τους για να θεριέψει η Αλήθεια της Εκκλησίας.

Ήταν στα τέλη του τετάρτου αιώνα μετά Χριστόν. Την Ιβηρική Χερσόνησο κατείχαν και κυβερνούσαν οι Βησιγότθοι, που μαζί με τους αυτόχθονες Ιβήρους, τους Ρωμαίους κατακτητές και τους Βανδάλους, απετέλεσαν αυτό που σήμερα είναι το Ισπανικό έθνος. Στο θρόνο βασίλευε ο Λεβιγκίλντ, ο οποίος όπως και οι άλλοι Βησιγότθοι, είχε προσηλυτισθεί στο Χριστιανισμό από τους επικρατούντες τότε και Εκεί αιρετικούς Αρειανούς. Ο βασιλιάς είχε δύο γιους: τον Ερμενεγκίλντ (μεγαλύτερο) και τον Ρεκαρέντ (μικρότερο). Ο επίσκοπος της Σεβίλλης, ο άγιος Λέανδρος, που η γενιά του κρατούσε από το Βυζάντιο, είχε συγγένεια εξ αγχιστείας με το βασιλικό παλάτι, και κατόρθωσε να κερδίσει στην Ορθόδοξη πίστη το μικρό Ερμενεγίλδο. Η κατήχηση του άγιου Πατρός της Εκκλησίας μας ήταν τέτοια, που ο νεαρός πρίγκηπας απέκρουε σθεναρά και στεκόταν βράχος ακλόνητος, λύχνος επί την λυχνίαν και έλεγχος αφόρητος στην κακοδοξία του βασιλέως πατέρα του.

Μάταια ο άγριος μονάρχης σπατάλησε άφθονες υποσχέσεις για μεγαλεία και δόξες ανθρώπινες, για πλούτη και ηδονές και χαρές του κόσμου. Ο ορθόδοξος πρίγκηπας έμενε σταθερός στην Ορθοδοξία του. Μάταιες όμως απέβησαν και οι απειλές και οι φοβέρες του για πολύ φρικτές τιμωρίες, αν επιμένει να μην ασπάζεται τη μισόχριστη κακοδοξία του Αρείου. Ο Ερμενεγκίλντ απαντούσε: «Χριστός Θεός και Άνθρωπος, το απρόσληπτον και αθεράπευτον». Άκαρδος ο βασιλιάς πατέρας, έκλεισε τον γιο του στη σκοτεινή φυλακή, περιμένοντας να δει έως πότε θα αντέξει. Ο καιρός πέρναγε με προσευχή θερμή μέσα στη φυλακή, και με πνευματική χαρά που ο Θεός έδινε στον Ερμενεγκίλντ, με το να συμμετέχει στα πάθη του και στο σταυρό του…

Πλησίαζε η εορτή των εορτών, το άγιον Πάσχα. Η εβδομάδα των Παθών έγινε και εβδομάδα προετοιμασίας για τον πρίγκηπα, γιατί, να, οι πόρτες του κάτεργου άνοιξαν και εμφανίστηκαν αυτή τη βραδιά της Ανάστασης, οι ιερείς της αισχύνης, οι λειτουργοί του Αρείου, σταλμένοι από το βασιλιά, για να του μεταδώσουν την ψευδή Κοινωνία τους. Αλλά ο νέος γνώριζε καλά ότι το να κοινωνήσει κανείς από αιρετικούς, σημαίνει ότι μοιράζεται τη λαθεμένη πίστη τους, σημαίνει ότι βυθίζεται κι αυτός μαζί τους στα σκοτεινά βάραθρα του γνόφου τους και αρνήθηκε θαρραλέα και ανένδοτα το μίασμα. Αυτή μάλιστα τη σημαδιακή μέρα που ο Χριστός αυτεξουσίως ως Θεός ανασταίνεται ανασταίνοντας μαζί Του την πεσμένη στα σκότη ανθρωπότητα. Έξαλλου, γνώριζε καλά από την κατήχηση του άγιου Λεάνδρου ότι αυτά που του προσφέρονταν δεν ήταν τίποτε άλλο από κοινό ψωμί και κρασί γιατί το Σώμα και το Αίμα του Χριστού προσφέρεται μόνο στους κόλπους της Μιας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας. Οι ιερείς του Αρείου επέστρεψαν κατισχυμένοι και ο
βασιλιάς και πατέρας, σε μια έκρηξη λύσσας και μίσους που μόνον ο διάβολος υπαγορεύει στους δικούς του φίλους, τους αιρετικούς, διέταξε να δολοφονήσουν το ίδιο το σπλάγχνο του. Η ψυχή του άγιου πρίγκηπα ανέβηκε καθαρή στους ουρανούς μαζί με τον Αναστάντα Κύριο Του.

Η θυσία του άγιου μάρτυρα Ερμενεγκίλντ καρποφόρησε πολύ γρήγορα, γιατί σε λίγο χρονικό διάστημα ο ηγεμόνας μετανόησε πικρά για το έγκλημα του αλλά και για την κακοδοξία του. Μετακάλεσε τον άγιο επίσκοπο Λέανδρο στο Παλάτι για να τον διδάξει την Ορθόδοξη πίστη και κυρίως στο νέο διάδοχο, το μικρότερο γιο του Ρεκαρέντ. Ο νέος βασιλιάς γίνεται η αίτια της μεταστροφής όλων των Βησιγότθων της Ισπανίας στην Ορθοδοξία.

Κύριε Ιησού Χριστέ δια πρεσβειών του άγιου μάρτυρος σου Ερμενεγκίλντ, του πρίγκηπα, φώτισε τους λαούς που βυθίζονται στα βάθη των συγχρόνων αιρέσεων, να ξαναβρούν το αληθινό φως. Αμήν.

Μεγαλυνάριον
Χαίροις των ανάκτων κάλλος σεμνόν,
χαίροις των δογμάτων Εκκλησίας στύλος
λαμπρός,
χαίροις των μαρτύρων, αγλάισμα και δόξα,
Ερμενεγκίλδε, τραύμα Αρείου ένδοξε.

Από το βιβλίο: Ισπανικό Ορθόδοξο Συναξάρι. Γεωργίου Εμμανουήλ Πιπεράκι, Αναπληρωτού Καθηγητού Ιατρικής Παν/μίου Αθηνών.
Έκδοσις: Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. (Γραφείον Εξωτερικής Ιεραποστολής.) Έκδοσις Α 2003

Περισσότερα για το Συναξάριο της ημέρας βλέπε και στον:
ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗ

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Άρθρα, Αρχεία ήχου και εικόνος (video), Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Το ηχητικό περιοδικό μας - Ορθόδοξη Πορεία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.