01 Νοεμβρίου, μνήμη και του Οσίου Πατρός ημών Δαυϊδ του Γέροντος: Βίος, Ασματική ακολουθία, Παρακλητικός Κανών.

Ο Όσιος Πατήρ ημών Δαυϊδ, ο Γέρων, καταγόταν από το χωριό Γαρδινίτζα, που βρισκόταν κοντά στο Ταλάντιο, τόπος παραθαλάσσιος απέναντι από την Εύβοια. Έζησε όταν Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ήταν ο Ιερεμίας, περί το 1519. Τον πατέρα του τον έλεγαν Χριστόδουλο και ήταν ιερέας, την δε μητέρα του Θεοδώρα. Ο Όσιος Δαβίδ είχε άλλον έναν αδελφό και δυό αδελφές.

Από μικρός ο Όσιος έδειξε εξαίσια διαγωγή και έμαθε άριστα τα ιερά γράμματα. Σε ηλικία 15 ετών υποτάχθηκε σ’ έναν άγιο γέροντα, τον Ακάκιο, που τον εκπαίδευσε στις αρετές της μοναχικής πολιτείας και από τότε ο Όσιος Δαβίδ κάνει μία φοβερή, σύμφωνα με τον βιογράφο του, πνευματική πορεία, διδάσκοντας την έμπρακτη αρετή και κάνοντας διάφορα θαύματα. Προείδε τον θάνατό του και απεβίωσε ειρηνικά και με μεγάλη αγιότητα την 1η Νοεμβρίου.

Την βιογραφία του συνέγραψε ο μαθητής του, ο Μοναχός Χριστόφορος και την Ακολουθία προς τιμήν του ο Επίσκοπος Ταλαντίου Νεόφυτος από την Αθήνα.

Μονή προς τιμήν του Όσιου Δαβίδ υπάρχει στην Εύβοια.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ

Ασματική Ακολουθία του Οσίου Πατρός ημών Δαυίδ του Γέροντος.zip

Παρακλητικός Κανών εις τον Οσιον Δαβίδ τον εν Ευοία – Γερασίμου Μον. Μικραγιαννανίτου.zip

Περισσότερα για το Συναξάριο της ημέρας βλέπε επίσης στον:
ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗ

Παράβαλε και:
01 Νοεμβρίου, Μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού των εξ Ασίας: Συναξάριον της ημέρας, τα λειτουργικά Αναγνώσματα της Θ. Λ., Ακολουθίαι.
01 Νοεμβρίου ή (30 Οκτωβρίου), μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Ερμενεγκίλντ, του Βησιγότθου, πρίγκηπος της Ισπανίας, Βίος (κείμενο και αρχείου ήχου, mp3).

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.