05 Δεκεμβρίου, μνήμμη και του Οσίου Νεκταρίου του Αγιορείτου: Βίος, Ακολουθία – Παύλου Μον. Λαυριώτου.

Ο όσιος Νεκτάριος ο Καρεώτης υπήρξε ένας όχι και πολύ γνωστός στους αγιορείτες ασκητής του 15ου αιώνος, ο οποίος έζησε και ασκήτευσε στο σημερινό Λαυρεωτικό κελλί των Καρυών «Άγιοι Αρχάγγελοι».
Η περιοχή των Καρυών με τα πολλά κελλιά της, από τις πρώτες ημέρες που εγκαταστάθηκαν εκεί μοναχοί, και μέχρι τις ημέρες μας, ανέδειξε πολλούς οσίους ασκητές που κοσμούν το Αθωνικό Αγιολόγιο. Ξεχωριστή θέση ανάμεσα σ’ αυτούς κατέχει ο όσιος Νεκτάριος.
Ο «εωσφόρος αστήρ» του Άθω γεννήθηκε στο Επιτώλιο της περιοχής Μοναστηρίου, που ανήκει σήμερα στην Γιουγκοσλαβία, από γονείς ευσεβείς. Πολύ νέος στην ηλικία «καταλιπών άπαντα, φεύγει λαθών αμεταστρεπτί την επί το άγιον όρος του Άθω φέρουσαν εφαψάμενος». Εκεί, «τα των μοναχών περιβάλλεται ράκη» και υποτάσσεται στον όσιο Φιλόθεο, έχοντας ως συνασκητή τον όσιο Διονύσιο. Και οι τρεις αυτοί ασκηταί, με τον Θεοφιλή και οσιακό βίο τους, επλούτησαν το αγιολόγιο της Αθωνικής πολιτείας, ζήσαντες «βίον όσιον και αξιάγαστον, ταπεινοφροσύνη και ατυφία κεκοσμημένοι».
Με το παρόν βιβλίο φιλοδοξούμε να παρουσιάσουμε στους ευσεβείς αναγνώστες την «άριστον» πολιτεία του προαναφερθέντος οσίου μας. Είναι μετάφραση από το πρωτότυπο κείμενο που περιέχεται στον χαρτώο κώδικα 73 του ΧV (15ΟΥ) αιώνος της Ι. Μονής Δοχειαρίου, ο οποίος ευγενώς παραχωρήθηκε προς μελέτη υπό του Καθηγουμένου της Μονής αυτής πανοσιολογιωτάτου αρχιμ. κ. Γρηγορίου, με την φροντίδα του Βιβλιοθηκαρίου της ιδίας Μονής Οσιολογιωτάτου Μοναχού Θεοκτίστου.
Το κείμενο τούτο δημοσιεύτηκε το 1979, μαζί με την Ακολουθία του Οσίου Νεκταρίου, υπό του Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής Αθηνών κ. Π. Β. Πάσχου, στο επιστημονικό περιοδικό «Δίπτυχα», με πολλά ενδιαφέροντα σχόλια και παρατηρήσεις.
Για τον βιογράφο του Οσίου δεν έχουμε πληροφορίες. Η πιο πιθανή εκδοχή είναι ότι θα πρόκειται για κάποιο λόγιο αγιορείτη μοναχό, ο οποίος από ευλάβεια προς αυτόν συνέγραψε τον συνοπτικό αλλά πολύ αξιόλογο αυτόν βίο.
Στην παρούσα έκδοση, η οποία πραγματοποιείται με την ευλογία του Καθηγουμένου της Ι. Μ. Μεγίστης Λαύρας πανοσιολογιωτάτου αρχιμ. κ. Φιλίππου και της Γεροντικής Συνάξεως της παραπάνω Μονής, προσθέτουμε και την Ακολουθία του Οσίου.
Παύλος Μον. Λαυριώτης.

05 Δεκεμβρίου, μνήμμη και του Οσίου Νεκταρίου του Αγιορείτου, Βίος: Ακολουθία – Παύλου Μον. Λαυριώτου.

Παράβαλε και:
05 Δεκεμβρίου, μνήμη του Οσίου πατρός ημών Σάββα του ηγιασμένου (Παρακλητικός Κανών), και των συν αυτώ: Συναξάριον, Υμνολογική εκλογή.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά, Μελέτες - εργασίες - βιβλία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.