11 Δεκεμβρίου, μνήμη και του Οσίου Νίκωνος του εν τω Ξηρώ όρει: Βίος και, Ακολουθία, Παρακλητικός Κανών – Χ. Μπούσια.

Ο Όσιος Νίκων ο νέος, κατήγετο εκ της αχανούς γης της Ρωσίας. Θεοφιλώς ασκήτευσε στην Κωνσταντινούπολη, και μάλιστα στην Μονή του Τιμίου Προδρόμου της Πέτρας, στην οποίαν εφυλάσσετο το ιερόν σκήνωμα του Οσίου Παταπίου. Ευαρέστησε τον Θεό με την ασκητική του αγωγή και πολιτεία τόσο, ώστε το άνυδρο και άγονο έδαφος του Ξηρού όρους, το έκανε μαλακό και εύφορο με τους ιδρώτες και τα δάκρυά του. Παραμένει άγνωστος στους Συναξαριστές. Εικόνα του ευρίσκεται αγιογραφημένη στο σπήλαιο-ασκητήριο των Γερανείων, της Μονής Οσίου Παταπίου, όπως και τμήμα της τιμίας αυτού σιαγόνος.

Η εικόνα του Οσίου Νίκωνος του νέου, αποδίδεται σε ασκητή του Ξηρού όρους της Κωνσταντινουπόλεως, Ρώσο την καταγωγή. Ο Όσιος Νίκων ονομάσθηκε νέος, σε αντιδιαστολή με τον Άγιον Νίκωνα της Ρωσικής Εκκλησίας του ΙΑ α??νος. Ο Ρώσος προσκυνητής Ζώσιμος στα 1420 και ο διάκονος Ιγνάτιος αναφέρουν ότι στο Μοναστήρι της Πετρας, στο φυλακτήριο δηλαδή του λειψάνου του Οσίου Παταπίου, προσεκύνησαν τα Άγια Λείψανα και παρηγορήθηκαν πολύ από τους εκεί ασκουμένους Ρώσους μοναχούς [1].

Η μονή, λοιπον, της Πέτρας είχε Ρώσους μοναχούς• γι’ αυτό και με την ανεύρεση στο σπήλαιο των Γερανείων του ιερού λειψάνου του Οσίου Παταπίου, βρέθηκε και Ρωσικού τύπου Σταυρός. Ένας από αυτούς, ήταν και ο Όσιος Νίκων ο νέος, του οποίου διέσωσε ο Νοταράς την αγία μνήμη στα Γεράνεια, όπου και απεικόνισε την εικόνα του στο ιερό σπήλαιο. Η προσωνυμία άλλωστε Νέος, που του αποδίδεται συνηγορεί στην αποψη ότι πρόκειται για νέο Όσιο, σε σύγκριση, βέβαια, με τον παλαιότερό του συνώνυμο Ρώσο Άγιο [2].

——————————————————————————–

[1]
Dr Mordmann: Βογδάν-Σεράϊ, ήτοι η Μονή του Προφήτου ενδόξου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, η επικεκλημένη της Παλαιάς Πέτρας. Αρχαιολογική Επιτροπή του εν Κωνσταντινουπόλει ΕΦΣ, παράρτημα του ΙΘ τόμου, σελίς 6, 1891.

[2] Α. Κουκουλάς: Στ’ αχνάρια του τόπου μου. Λουτράκι, 1990, σελίς 52.

Οσίου Νίκωνος του εν τω Ξηρώ όρει. Βίος και, Ακολουθία, Παρακλητικός Κανών – Χ. Μπούσια.

Η/Υ ΠΗΓΗ
voutsinasilias.blogspot.gr

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.