07 Μαϊου ή 12 Δεκεμβρίου, μνήμη του Οσίου Ιωάννου του Ζενταζνέλι, του εκ Γεωργίας: Βίος (κείμενο και αρχεία ήχου, mp3).

Ακούστε το επόμενο κείμενο, όπως αυτό «δημοσιεύθηκε» τμηματικώς στα 164 και 165 τεύχη (Μάρτιος – Απρίλιος, και Μάϊος – Ιούνιος του 2017 αντιστοίχως) του ηχητικού περιοδικού μας Ορθόδοξη Πορεία.

Ο Οσιος Ιωάννης Ζενταζνέλι, από τη χώρα της Γεωργίας: Μέρος Α.mp3

Ο Οσιος Ιωάννης Ζενταζνέλι, από τη χώρα της Γεωργίας: Μέρος Β.mp3

Στην αριστερή όχθη του ποταμού Αράγβι, σε απόσταση οχτώ χιλιομέτρων βορειοανατολικά από τη Μτσχέτα και δεκαπέντε βόρεια από την Τιφλίδα, υψώνεται το όρος Ζαντένι. Η ονομασία του οφείλεται στο ομώνυμο είδωλο, που ήταν τοποθετημένο εκεί, στα προχριστιανικά χρόνια.
Στο όρος Ζαντένι ασκήτεψε ο όσιος Ιωάννης και απ’ αυτό πήρε την επωνυμία Ζενταζνέλι. Η καταγωγή του ήταν από τη Συρία. Ο ακριβής τόπος της γεννήσεως καθώς και οι γονείς του μας είναι άγνωστοι. Γνωρίζουμε όμως ότι γεννήθηκε σ’ ένα χωριό κοντά στην Αντιόχεια, στα τέλη του 5ου αιώνα.
Στην πόλη αυτή σπούδασε, έχοντας θαυμαστή επίδοση στα γράμματα. Η πνευματική του προκοπή συμβάδιζε με τη σωματική του ανάπτυξη. Έγινε υπόδειγμα ενάρετου χριστιανού. Εμπέδωσε βαθιά μέσα του την Αγία Γραφή, συγκέντρωσε στην καρδιά του, σαν σε θησαυροφυλάκιο, καθετί ωφέλιμο και αποκόμισε από τις μελέτες του ποικίλο πλούτο γνώσεων.
Νέος ακόμα έγινε μοναχός σ’ ένα κοινόβιο, υπακούοντας σε μιαν εσωτερική φωνή. Ελεύθερος, λοιπόν, από κοσμικές φροντίδες και συζυγικές υποχρεώσεις, άρχισε με πολύ ζήλο ν’ αφιερώνει τις μέρες του στο Θεό. Είχε βάλει στόχο την τήρηση των θείων εντολών και αγωνιζόταν καθημερινά με τη νηστεία και την προσευχή για να τον πετύχει…

Ο Οσιος Ιωάννης Ζενταζνέλι.zip

Από το βιβλίο: Οι Αγιοι της Γεωργίας. Έκδοσις: Ιεράς Μονής Παρακλήτου, Ωροπός Αττικής. 2004.

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Άρθρα, Αρχεία ήχου και εικόνος (video), Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Μελέτες - εργασίες - βιβλία, Το ηχητικό περιοδικό μας - Ορθόδοξη Πορεία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.