19 Ιουλίου, μνήμη της Οσίας Μακρίνης, αδελφής του Μεγάλου Βασιλείου: Συναξάριον, Ακολουθία.

Του Οσίου Πατρός ημών Νικοδήμου του Αγιορείτου.

Τω αυτώ μηνί (Ιουλίω) ΙΘ’, μνήμη της Οσίας Μητρός ημών Μακρίνης, αδελφής του μεγάλου Βασιλείου.

* Μικρόν τι μικρόν μακρύνουσα Μακρίνα,
Κόσμου σεαυτήν ήγγισας τω Κυρίω.

Αύτη η Αγία ήτον στολισμένη με κάλλος σώματος, και με γνώμην αγαθήν, όθεν και συνεζεύχθη με άνδρα, εις καιρόν δε οπού ο γάμος ήτον ακόμη εις τους αρραβώνας, απέθανεν ο ταύτην αρραβωνισθείς, μαζόνωντας τα κοινά δοσίματα. Όθεν η μακαρία Μακρίνα, και μόλον οπού εζήτουν αυτήν άλλοι πολλοί διά να την πάρουν γυναίκα, αυτή όμως δεν ηθέλησεν, αλλ’ επροτίμησε την χηρείαν, και τας της χηρείας δυσκολίας, χωρίς να δοκιμάση τα του γάμου χαροποιά και τας ηδονάς. Όθεν χωρίσασα τον εαυτόν της από κάθε κοσμικήν συναναστροφήν, ευρίσκετο με την μητέρα της, καταγινομένη εις την ανάγνωσιν και μελέτην των θείων Γραφών, και εις τάξιν δευτέρας μητρός τρέφουσα και παιδεύουσα τους μεταγενεστέρους από αυτήν αδελφούς της. Δέκα γαρ όντων όλων των τέκνων των γονέων της, αύτη ήτον πρώτη κατά την γέννησιν.

Οσίως δε και ασκητικώς διαπεράσασα την ζωήν της, και μαζί με τον αδελφόν της θείον Γρηγόριον τον Νύσσης συμφιλοσοφήσασα περί ψυχής εις αυτάς τας τελευταίας της αναπνοάς, απήλθε προς Κύριον. (Τον κατά πλάτος Βίον αυτής όρα εις το Νέον Εκλόγιον, τον οποίον συνέγραψε μεν ελληνιστί ο αδελφός της Αγίας θείος Νύσσης Γρηγόριος, ου η αρχή· «Το μεν είδος του βιβλίου», μετέφρασε δε η εμή αναξιότης.)

(Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου” Συναξαριστής των δώδεκα μηνών του ενιαυτού. Εκδόσεις Δόμος, 2005)

*

Ασματική Ακολουθία εις την Οσίαν Μακρίναν – Αλεξάνδρου Μωραϊτίδου.zip

Χαιρετισμοί εις την Οσίαν Μακρίναν – Γεωργίου Αποστολάκη.zip

Παράβαλε και:
Εις τον βίον της Οσίας Μακρίνης – Του Οσίου Πατρός ημών Γρηγορίου επισκ. Νύσσης.
19 Ιουλίου, μνήμη και του Οσίου Πατρός ημών Γρηγορίου, Επισκόπου Πανήδου: Ασματική ακολουθία, Παρακλητικός Κανών.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.