Διατροφολόγος μέσα μας: Μετρητής θερμίδων ίσως κρύβεται στον εγκέφαλό μας!

Μόντρεαλ

Κάθε φορά που ανοίγετε το ψυγείο, ένα είδος «μετρητή θερμίδων» αξιολογεί ασυνείδητα τις επιλογές σας, με βάση το πόσο παχυντικές είναι, υποδεικνύουν τα πειράματα ψυχολόγων στον Καναδά. «Διαπιστώσαμε ότι ο εγκέφαλος παρακολουθεί το πραγματικό θερμιδικό περιεχόμενο των τροφίμων» λέει ο Άλαν Ντάγκερ του Ινστιτούτου Νευρολογίας του Μόντρεαλ, επικεφαλής της μελέτης.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Psychological Science, μια επιθεώρηση της Ένωσης Ψυχολογικής Επιστήμης. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Ένωσης, ο Δρ Ντάγκερ και η ομάδα του ζήτησαν από 29 εθελοντές να κοιτάξουν φωτογραφίες 50 γνώριμων τροφίμων, να βαθμολογήσουν το πόσο τους άρεσε κάθε τρόφιμο, και να εκτιμήσουν πόσες θερμίδες περιείχε. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν χαμηλές επιδόσεις στην εκτίμηση του θερμιδικού περιεχομένου. Όταν όμως κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε μια εικονική δημοπρασία, στην οποία έπρεπε να αποφασίσουν πόσα χρήματα θα έδιναν για κάθε τρόφιμο, ανάλογα με το θερμιδικό του περιεχόμενο, οι επιλογές τους ταίριαζαν με το πραγματικό θερμιδικό περιεχόμενο κάθε τροφίμου.

Επιπλέον, η εξέταση του εγκεφάλου των εθελοντών με λειτουργικό μαγνητικό συντονισμό -μια παραλλαγή της μαγνητικής τομογραφίας- έδειξε ότι η δραστηριότητα στον μεσοκοιλιακό προμετωπιαίο φλοιό, μια περιοχή που κωδικοποιεί την αξία των ερεθισμάτων, επίσης σχετίζεται με το πραγματικό θερμιδικό περιεχόμενο των τροφών. Τα ευρήματα προσφέρουν ενδείξεις για τη λειτουργία αυτής της περιοχής ως μετρητή θερμίδων, δεν αρκούν όμως για να αποδείξουν αυτή την υπόθεση. Σε κάθε περίπτωση, η μελέτη της αντίδρασης του εγκεφάλου στα διαθέσιμα τρόφιμα θα μπορούσε να βοηθήσει στη μάχη κατά της παχυσαρκίας.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Newsroom ΔΟΛ: 21 Οκτωβρίου 2014.

Κατηγορίες: Άρθρα, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.