Ο ΣΤ. – ο έκτος Αποστολικός Κανόνας. Οι ιερωμένοι να μην έχουν κοσμικές φροντίδες – Μητροπ. Γόρτυνος Ιερεμίου.

IEΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ

Δημητσάνα – Μεγαλόπολη, Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

Ο ΕΚΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ Οι IEΡΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΚΟΣΜΙΚΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΕΣ

1. Επιμένω, αδελφοί χριστιανοί, στην νέα σειρά των κηρυγμάτων μας «Ερμηνεία στους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας μας» και ευχαριστώ τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, γιατί με φώτισε να αρχίσω μία τέτοια σοβαρή κατηχητική διδασκαλία, που έχει όλη την ορθόδοξη πίστη μας. Παρακαλώ να προσέχετε τις ερμηνείες επί των Ιερών Κανόνων που σας δίδω, γιατί δεν είναι δικές μου. Είναι του αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, μεγάλου πατέρα της Ορθόδοξης θεολογίας μας, γιατί είναι «η συνισταμένη όλων των αγίων Πατέρων» της Εκκλησίας μας. Όσοι διαβάζουν τα βιβλία του αγίου Νικοδήμου του αγιορείτου, που εκτείνονται σε όλους τους τομείς της θεολογίας μας, μαθητεύονται σε σωστή θεολογία, σε διδασκαλία καθαρή από τα καυσαέρια της παπικής και προτεσταντικής Δύσης. Τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας μας, λοιπόν, σας ερμηνεύω στα Κυριακάτικα κηρύγματά μου, αδελφοί χριστιανοί. Όταν όμως παρεμβάλλονται μεγάλες εορτές ή σημαντικά γεγονότα, στα οποία πρέπει να ακούγεται ο λόγος των Επισκόπων της Εκκλησίας, θα διακόπτω τον λόγο περί των Ιερών
Κανόνων και θα αναφέρομαι στα γεγονότα αυτά.

2. Σήμερα θα σας ερμηνεύσω τον έκτο Αποστολικό Κανόνα. Ο Κανόνας αυτός λέγει ότι οι ιερωμένοι, δηλαδή οι Επίσκοποι, οι Ιερείς και οι Διάκονοι, να μην ασχολούνται με κοσμικά πράγματα, αλλά να καταγίνονται με την θεία τους υπηρεσία, με την ιερή τους διακονία στην Εκκλησία. Η ιερή διακονία των ιερωμένων είναι το να συνεχίζουν το έργο που έκανε ο Ιησούς Χριστός. Ο Ιησούς Χριστός, αγαπητοί μου, έκανε αυτά τα δύο: Κήρυξε άγια λογάκια, που είναι γραμμένα στο άγιο Ευαγγέλιο και έχυσε το πανάγιό Του Αίμα στον Γολγοθά, για την άφεση των αμαρτιών μας. Εμείς οι Επίσκοποι και οι Πρεσβύτεροι, με βοηθούς τους Διακόνους, το έργο που πρέπει να κάνουμε σε σας, τον λαό του Θεού, είναι το να συνεχίζουμε αυτό το έργο του Ιησού Χριστού. Να σας κηρύττουμε δηλαδή το άγιο Ευαγγέλιο, ερμηνεύοντας τα λόγια του Χριστού μας, και να σας κράζουμε να έρχεστε στην θεία λειτουργία, για να πίνετε το Αίμα, του Χριστού το Αίμα, που είναι στο άγιο Ποτήριο. Είναι το ίδιο Αίμα, που έχυσε ο Ιησούς Χριστός στον Γολγοθά για την άφεση των αμαρτιών
μας. Επειδή όμως, για να έχει τα σωστικά της αποτελέσματα η θεία Κοινωνία που λαμβάνετε, πρέπει να καθαρεύει η καρδιά από τα αμαρτωλά πάθη, γι᾽ αυτό οι Ιερείς πρέπει να σας διδάσκουμε την μέθοδο πως καθαρίζεται η ψυχή μας από την αμαρτία, για να κατοικήσει ο Χριστός σ᾽ αυτήν. Γιατί είναι αδύνατο για τον πεντακάθαρο Ιησού Χριστό να κατοικήσει σε ακάθαρτη καρδιά. «Οι καθαροί στην καρδιά θα δουν τον Θεό», είπε ο Χριστός (Ματθ. 5,8).

3. Αυτό λοιπόν είναι το ιερό έργο ημών των ιερωμένων, αγαπητοί μου, και σ’ αυτό το έργο πρέπει να λειώνουμε. Μακρυά από μας τα κοσμικά αξιώματα και οι φροντίδες που θα μας αποσπούν από το θείο αυτό έργο μας. Έτσι μας λέγει ο έκτος Κανόνας των αγίων Αποστόλων που ερμηνεύουμε. Τον αναφέρω επί λέξει: «Επίσκοπος ή Πρεσβύτερος ή Διάκονος κοσμικάς φροντίδας μη αντιλαμβανέτω. Ει δε μη, καθαιρείσθω». Κατά τον Κανόνα αυτόν δεν επιτρέπεται ένας Επίσκοπος ή ένας ιερωμένος γενικά να γίνει πολιτικός ηγέτης. Καθαιρείται. Και όμως παλαιότερα αρχιεπίσκοπος έγινε παραβάτης του ιερού αυτού Κανόνα και έγινε αντιβασιλέας. Είναι τόσο σημαντικό αυτό, αγαπητοί μου, το να μην καταγίνεται δηλαδή ο ιερωμένος με κοσμικά έργα και φροντίδες, ώστε όχι μόνο ο Κανόνας αυτός που ερμηνεύουμε, αλλά στην συνέχεια της σειράς αυτής των κηρυγμάτων μας θα δούμε και άλλους ιερούς Κανόνες να επαναλαμβάνουν την ίδια εντολή, να εμποδίζουν δηλαδή τις κοσμικές φροντίδες από τους κληρικούς. Και για να υπάρχει συμφωνία πολλών Κανόνων στο ίδιο θέμα,
σημαίνει ότι είναι σοβαρό το θέμα αυτό, γι᾽ αυτό και θίγεται από πολλούς ιερούς Κανόνες. Έτσι είναι! Οι ιερωμένοι πρέπει να ασχολούνται με τα ιερά τους καθήκοντα και όχι με τα κοσμικά πράγματα. Ο λαός μας το εκφράζει αυτό πολύ καλά με μία σοφή του παροιμία: «Ή παπάς- παπάς, ή ζευγάς – ζευγάς»!

4. Για να γίνει όμως αυτό, αδελφοί χριστιανοί, για να καταγινόμαστε δηλαδή εμείς οι κληρικοί ιερείς αποκλειστικά με τα ιερά μας καθήκοντα, θα πρέπει εννοείται να έχουμε ζήλο και θερμή αγάπη προς αυτά. Θα πρέπει εμείς πρώτα να έχουμε θερμή αγάπη προς την προσευχή και την μελέτη του λόγου του Θεού, και αυτό θα μας φέρει την σφοδρή επιθυμία να τα δώσουμε αυτά τα δύο σε σας τους χριστιανούς, να κάνουμε και σας να αγαπήσετε την προσευχή και την μελέτη του λόγου του Θεού. Αυτό θα μας κάνει ακριβείς τηρητές του έκτου αποστολικού Κανόνα που ερμηνεύουμε.

Αλλά βοηθήστε μας και σεις σ᾽ αυτό. Θέλουμε από σας, όταν μας συναντάται, να μας λέτε για πνευματικά και σωτηριώδη πράγματα. Να μας λέτε δηλαδή το τι πρέπει να κάνετε για να γνωρίσετε τον Θεό, πως θα νικήσετε τα αμαρτωλά πάθη που σας ταλαιπωρούν, τι σημαίνει εκείνο το λογάκι που διαβάσατε χθες στον προφήτη Ησαϊα ή στην προς Εφεσίους επιστολή του Αποστόλου Παύλου και άλλα και τόσα άλλα σπουδαία πνευματικά θέματα. Έτσι σας θέλουμε να είστε. Κάπου ο προφήτης Μαλαχίας λέγει ότι «ο λαός κρεμιέται από τα χείλη του ιερέα, ζητώντας απ᾽ αυτόν λόγο», τον λόγο του Θεού (2,7). Τότε και μεις θα νοήσουμε ότι έχουμε πολύ μεγάλη δουλειά να κάνουμε με τέτοιο καλό λαό, που έχει πόθο για τον Θεό, και δεν έχουμε λοιπόν περιθώριο να ασχοληθούμε με άλλα δευτερεύοντα και ξένα προς την αποστολή μας πράγματα.

– Ας δώσει η Παναγιά την Ευχή Της, ώστε και σεις οι λαϊκοί και μεις οι κληρικοί να γίνουμε καλοί, όπως πρέπει, για να αρέσουμε στον Κύριο τον Θεό μας, τον Ευλογημένον εις τους αιώνας των αιώνων, ΑΜΗΝ.

Με πολλές ευχές,
† Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Ακτίνες.blogspot.com: 31 Οκτωβρίου 2014.

Παράβαλε και:
Ο πρώτος Αποστολικός Κανόνας. Χειροτονία Επισκόπου – Μητροπ. Γόρτυνος Ιερεμίου.
Ο Δεύτερος Αποστολικός Κανόνας. Η χειροτονία όλων των κληρικών από τον Επίσκοπο – Μητροπ. Γόρτυνος Ιερεμίου.
Ο Τρίτος Αποστολικός Κανόνας. «Τι να προσφέρουμε στο Ιερό Θυσιαστήριο» – Μητροπ. Γόρτυνος Ιερεμίου.
Ο Ε’ Αποστολικός Κανόνας. Όχι στην υποχρεωτική αγαμία των ιερωμένων – Μητροπ. Γόρτυνος Ιερεμίου.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Άρθρα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.