Η χειμερινή επιδημία της γρίπης: συμπτώματα, αντιμετώπιση.

Α. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επιδημία της γρίπης

Το Ινστιτούτο Παστέρ έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά από ερωταπαντήσεις σχετικά με το νέο κύμα της γρίπης. Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, η επιδημία αυτή αναμένεται να κορυφωθεί στις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ αναμένεται σχετικά μειωμένη αποτελεσματικότητα του φετινού εμβολίουέναντι του ιού, λόγω των νέων μεταλλάξεών του. Αναλυτικότερα:

Πότε ξεκίνησε η γρίπη στην Ελλάδα και πότε αναμένεται να κορυφωθεί;

Το Eθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης Ν. Ελλάδος, στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, άρχισε να δέχεται αυξημένο αριθμό δειγμάτων για έλεγχο γρίπης λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2014 και σε μεγαλύτερο ποσοστό συγκριτικά με τις περιόδους 2012-13 και 2013-14. Από την περασμένη εβδομάδα η δραστηριότητα της γρίπης παρουσιάζει σαφή ανοδική τάση. Η κορύφωση της επιδημίας αναμένεται πέντε έως επτά εβδομάδες μετά την έναρξή της και επομένως, φαίνεται ότι η γρίπη θα κορυφωθεί στις αρχές Φεβρουαρίου του 2015.

Ποιοι τύποι και υπότυποι του ιού της γρίπης κυκλοφορούν;

Τα δεδομένα του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ δείχνουν ότι στον ελληνικό πληθυσμό κυκλοφορούν ταυτόχρονα ιοί γρίπης τύπου Α και Β, αλλά με διαφορετική συχνότητα. Από τον ιό γρίπης Α κυκλοφορεί κατά κύριο λόγο ο υπότυπος Α(Η3Ν2) και σε ελάχιστες περιπτώσεις ο υπότυπος Α(Η1Ν1pdm09), το γνωστό πανδημικό στέλεχος.

Ποιος παρακολουθεί τις γενετικές μεταλλάξεις του ιού;

Τα δύο Eθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης της Ελλάδος, που συμμετέχουν στο δίκτυο εργαστηρίων του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.

Είναι τα στελέχη της εποχικής αυτής γρίπης Α(Η3Ν2), που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, μεταλλαγμένα;

Με βάση τα εργαστηριακά δεδομένα, τα στελέχη A(H3N2) που έχουν απομονωθεί από ασθενείς στην Ελλάδα, φέτος παρουσιάζουν γενετικές μεταβολές που υποδεικνύουν αντιγονική παρέκκλιση, δηλαδή τάση των στελεχών να διαφέρουν από το στέλεχος του εμβολίου.

Πόσο επηρεάζει η μετάλλαξη αυτή, την αποτελεσματικότητα του εμβολίου;

Αναμένεται μειωμένη αποτελεσματικότητα του φετινού εμβολίου έναντι του ιού. Ο βαθμός όμως της αποτελεσματικότητας δεν μπορεί να προβλεφθεί από τώρα. Είναι βέβαια αυτονόητο ότι το εμβόλιο διατηρεί την αποτελεσματικότητά του έναντι των ιών γρίπης Α(Η1Ν1) και Β.

Η μετάλλαξη παρουσιάζεται μόνο στην Ελλάδα;

Όχι. Παρόμοια μεταλλαγμένα στελέχη έχουν ανευρεθεί τη φετινή περίοδο στις ΗΠΑ και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γιατί το εμβόλιο δεν περιέχει το μεταλλαγμένο στέλεχος;

Η απόφαση για τη σύνθεση του εμβολίου λαμβάνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τον Φεβρουάριο κάθε έτους. Όταν λήφθηκε η απόφαση για το φετινό εμβόλιο τον Φεβρουάριο 2014, δεν είχαν εμφανισθεί ακόμη μεταλλαγμένα στελέχη σε κανένα μέρος του κόσμου, ώστε να συμπεριληφθεί το κατάλληλο στέλεχος στο φετινό εμβόλιο. Η σύνθεση του εμβολίου δεν μπορεί να αποφασισθεί μετά το Φεβρουάριο, διότι για την παραγωγή του εμβολίου απαιτούνται τουλάχιστον έξι έως οκτώ μήνες.

Έχω κάνει το εμβόλιο. Με προστατεύει από το μεταλλαγμένο στέλεχος;

Ναι. Τα αντισώματα που δημιουργούνται μπορεί μερικές φορές να παρέχουν προστασία σε μεταλλαγμένους, αλλά συγγενικούς ιούς. Έτσι, ακόμη και αν δεν υπάρχει πλήρης ταύτιση ή υπάρχει χαμηλότερη αποτελεσματικότητα, όποιος έχει κάνει το εμβόλιο μπορεί να αποφύγει ή να περάσει ηπιότερα τη γρίπη από τον ιό αυτό. Ο εμβολιασμός θα μας προστατεύσει αποτελεσματικά από τους άλλους ιούς της γρίπης.

Δεν έχω κάνει το εμβόλιο. Μπορώ ακόμη να το κάνω;

Ναι, καθόσον είμαστε στην αρχή της εποχικής γρίπης. Θα πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι το εμβόλιο χρειάζεται δύο εβδομάδες μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως η ανοσία.

Που μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες για τη φετινή γρίπη;

Το κοινό μπορεί να ενημερωθεί από την ιστοσελίδα του

Η/Υ ΠΗΓΗ:

Β. Εποχική γρίπη: Συμπτώματα και μέτρα προστασίας – Νίκης Κουλουμπή, Βιοπαθολόγου Μικροβιολόγου

Πρόκειται για λοίμωξη που οφείλεται στον ιό της γρίπης, ο οποίος μπορεί να προσβάλλει οποιοδήποτε άτομο. Τα στελέχη του ιού της γρίπης που κυκλοφορούν στην κοινότητα είναι μέχρι τώρα ο τύπος Α -και κυρίως ο υπότυπος Α (Η1Ν1)- και λιγότερο ο τύπος Β.

Συμπτώματα

Η γριπώδης συνδρομή εισβάλλει με υψηλό πυρετό, πόνο στο λαιμό, κεφαλαλγία, βήχα, πόνους στους μύες και στις αρθρώσεις. Σπανιότερα, παρατηρείται δυσκολία στην αναπνοή.

Μετάδοση

Η γρίπη μεταδίδεται εύκολα, κυρίως με σταγονίδια που μεταφέρονται με τον βήχα, αλλά και με το φτέρνισμα.

Μέτρα προστασίας

Πρώτο και κύριο μέτρο αποτελεί το αντιγριπικό εμβόλιο. Στη συνέχεια, η τήρηση κανόνων υγιεινής μπορεί να μας προφυλάξει.

• Δεν αμελούμε να πλένουμε συχνά τα χέρια μας.

• Καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη με χαρτομάντιλο και όχι με την παλάμη μας, όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε.

• Δεν αγγίζουμε το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια.

• Αποφεύγουμε κλειστούς και μη σωστά αεριζόμενους χώρους.

• Όταν αρρωστήσουμε, παραμένουμε σπίτι, μακριά από το σχολείο ή την εργασία.

Αντιμετώπιση

Συνήθως χορηγούνται αντιπυρετικά, σε συνδυασμό με ενυδάτωση. Ωστόσο, υπάρχουν και αντιιικά φάρμακα, τα οποία συμβάλλουν ώστε να γίνει ηπιότερη η ασθένεια και περιορίζουν την πιθανή εμφάνιση επιπλοκών. Για να είναι όμως αποτελεσματική η αντιιική προστασία, θα πρέπει η θεραπεία να ξεκινήσει μέσα στις δύο πρώτες μέρες των συμπτωμάτων.

Διάγνωση

Η οριστική απάντηση για το αν πρόκειται για τον ιό της γρίπης τύπου Α και συγκεκριμένα για τον Η1Ν1, γίνεται με μοριακή ανίχνευση με Real Time-PCR.

Αντιγριπικό εμβόλιο

Προκειμένου να είναι το εμβόλιο αυτό αποτελεσματικό, θα πρέπει να χορηγείται έγκαιρα πριν και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Παρότι το εμβόλιο απευθύνεται σε όλο τον πληθυσμό, ωστόσο είναι σημαντικό να εμβολιάζονται ενήλικες και παιδιά που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Επίσης, το παιδιατρικό αντιγριπικό εμβόλιο χορηγείται μέχρι την ηλικία των 3 ετών. Μετά από αυτή την ηλικία, συνιστάται χορήγηση αντιγριπικών εμβολίων ενηλίκων. Ενημερωτικά, ευπαθείς ομάδες είναι οι κάτωθι:

1) Άτομα άνω των 60 ετών.

2) Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν τα παρακάτω:

• Ανοσοκαταστολή

• Μεταμόσχευση οργάνων

• Καρδιαγγειακή νόσο

• Άσθμα ή άλλες πνευμονοπάθειες

• Δρεπανοκυτταρική αναιμία, όπως και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες.

• Σακχαρώδης διαβήτης

• Νεφροπάθεια

• Έγκυες, ανεξαρτήτου ηλικίας κυήσεως

• Παιδιά που λαμβάνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (πχ σε ρευματοειδή αρθρίτιδα) για πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από την γρίπη.

• Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά κάτω των 6 μηνών

• Κλειστοί πληθυσμοί (στρατιωτικοί, τρόφιμοι ιδρυμάτων, κ.α.)

• Εργαζόμενοι σε χώρους υγείας.

Επίσης, συνήθως απαιτείται σε αυτές τις ομάδες και δεύτερη δόση αντιγριπικού εμβολίου 3 μήνες μετά την πρώτη χορήγηση, καθώς με την πάροδο του χρόνου εξασθενεί η ανοσιακή απάντηση. Αξίζει να τονιστεί ότι η παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως κορυφώνεται το Φεβρουάριο-Μάρτιο.

Η/Υ ΠΗΓΗ:

Κατηγορίες: Άρθρα, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.