Ο ήρωας συνταγματάρχης Διονύσιος Βούρβαχης (27 Ιανουαρίου 1827).

Ο ήρωας συνταγματάρχης Διονύσιος Βούρβαχης, καταγόταν από την γενιά των εκπατρισθέντων Κρητικών Βουρβάχων, μετά την επανάσταση του

Ο Διονύσιος γεννήθηκε στο οικογενιακό πλοίο τους, που τους μετέφερε στην φιλόξενη γη της ελεύθερης Κεφαλλονιάς.

Ο πατέρας του ήρωος, Σωτήριος, Σφακιανός πλοιοκτήτης, διέπλεε με το ιστιοφόρο του την Μεσόγειο, οπότε και είχε γνωρισθεί με τον πεθερό του αδελφού του μεγάλου Ναπολέοντα. Ο Σωτήριος μετέφερε μήνυμα από την Μασσαλία στην Αίγυπτο για τον Ναπολέοντα, που τον προειδοποιούσε να γυρίσει πίσω, γιατί του ετοίμαζαν αντεπανάσταση. Ο Ναπολέων εκτίμησε τη βοήθεια του Σωτηρίου Βούρβαχη και έδωσε στην οικογένεια του τη Γαλλική υπηκοότητα.

Ο Διονύσιος φοίτησε στην σχολή αξιωματικών της Γαλλίας και έφθασε γρήγορα μέχρι τον βαθμό του Συνταγματάρχη. Πολέμησε στο πλευρό του Ναπολέοντα από την Ισπανία μέχρι την Πολωνία και τραυματίσθηκε τρεις φορές. Βοήθησε τον Βοναπάρτη να γυρίσει πίσω από την εξορία του και να κάνει τις εκατό τελευταίες μέρες πριν το Βατερλό. Μετά την πτώση του Ναπολέοντα τον αποστράτευσαν.

Το 1826 μπήκε στον αγώνα της επαναστατημένης Ελλάδος και οργάνωσε σώμα που έφτανε τα οκτακόσια άτομα. Δυστυχώς δεν τον άφησε η Ελληνική κυβέρνηση να πάει να βοηθήσει τον Καραϊσκάκη στην Αττική. Πολεμώντας με τον Κιουταχή (Ρεσίτ πασά) στο Καματερό της Ατικής, στις 27 Ιανουαρίου του 1827, συνελήφθη αιχμάλωτος. Ο Κιουταχής τον αποκεφάλισε την ίδια μέρα κι έστειλε το κεφάλι και το ξίφος του στο σουλτάνο, για να του δείξει ότι νικάει και Γάλλους στρατηγούς.

Ο γιος του Διονυσίου Βούρβαχη, Κάρολος, θα γίνει ένας από τους ικανότερους Γάλλους αξιωματικούς. Προς τιμήν του ήρωα, ο δήμος Καματερού τελεί αθλητικούς αγώνες με την ονομασία Βουρβάχεια.

Ο στρατηγός Μακρυγιάννης γράφει στα απομνημονεύματα του: << Ειχ έρθει κ ένας αξιωματικός από την Γαλλία, γενναίος άντρας και καλός άνθρωπος: τον έλεγαν Μπούρμπαχη…….ήταν κολονέλος εις την Γαλλίαν. Αφού άκουσε για την λευτεριά της πατρίδας του, ήρθε να αγωνισθεί απαθείς πατριωτικώς. πήγε ναύρη τους συγγενείς και τους πατριώτες του. Ηύρε και τον κόντε Μεταξά και τους συντρόφους του. Τον οδηγούν και πληρώνει εξ ιδίων του και συνάζει χίλιους ανθρώπους….. Και σκοτώθηκε ο αγαθός* Μπούρμπαχης κι άλλοι δυο συνάδελφοι του φιλλέληνες>>

Επιμέλεια, ιστορικού Άλκη Ευστρατίου.

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.