Η Δικαιοσύνη του Θεού. Σχόλιο στην Κυριακη των Απόκρεω – Αρχιμ. Ανανία Κουστένη.

Την Κυριακή των Απόκρεω η εκκλησία κάνει ανάμνηση της Δευτέρας Παρουσίας του Χριστού. Τις δύο προηγούμενες Κυριακές μας μίλησε για την αγάπη, τη συγνώμη και την καλοσύνη του Κυρίου. Σήμερα μας μιλάει για τη δικαιοσύνη Του. Ο Κύριος είναι αγαθός και Φιλάνθρωπος, αλλά και Δίκαιος. Άλλωστε όλοι πάσχουμε και πασχίζουμε για το δίκιο μας, για το δίκιο του λαού. Γίνονται τόσοι αγώνες, χύνεται τόσο αίμα και καταβάλλονται τόσες προσπάθειες. Η δικαιοσύνη είναι αίτημα της ανθρώπινης ψυχής και όχι μόνο δόγμα πίστης δηλαδή διδασκαλία της εκκλησίας. Ένας σοφός λέει ότι αφού εδώ στη ζωή οι καλοί συνήθως δεν αμείβονται και οι κακοί συνήθως δεν τιμωρούνται, είναι ανάγκη να υπάρχει και άλλη ζωή με κρίση και ανταπόδοση, όπου ο καθένας θα λάβει αυτά που έπραξε, αν δεν μετανιώσει και αν δεν αλλάξει, όπως λέει η εκκλησία μας.

Συνεπώς η Δευτέρα Παρουσία είναι και δόγμα πίστεως αλλά και απαίτηση της κοινής λογικής και του αισθήματος του δικαίου, που επικρατεί στις ανθρώπινες ψυχές. Και ως κώδικα κρίσεως ο Χριστός μας, κατά τη Δευτέρα Του Παρουσία, θα βάλει την Αγάπη. Όχι τόσο την αγάπη στον εαυτό Του, -τόσο όμορφος είναι απέναντι μας, που τη βάζει δεύτερη- αλλά την αγάπη προς τον συνάνθρωπο μας, στον αδερφό μας τον ελάχιστο, στον πλησίον μας. Την αγάπη την έμπρακτη: «Πείνασα και μου δώσατε να φάω», λέει. Και δεν εννοεί μόνο το ψωμί το καθημερινό, «τον άρτον τον επιούσιον» αλλά και τον «άρτο τον υπερούσιο».

Στη Δευτέρα Παρουσία θα παρουσιαστούν άνθρωποι, στους οποίους έχουμε προσφέρει αγάπη έμπρακτη. Και θα πουν στον Κύριο: «Αυτός μου έδωσε να φάω, αυτός με σκέπασε, αυτός με συγχώρεσε, αυτός μου έδειξε την πόρτα της εκκλησίας, αυτός με έφερε κοντά Σου. Κάνε τον ότι νομίζεις». Αυτή η αγάπη, η έμπρακτη, η διφυής, που απευθύνεται στη ψυχή και στο σώμα του ανθρώπου, θα σταθεί πρεσβευτής για τον καθένα μας, μπροστά στον Εύσπλαχνό Πλάστη. Και η Παναγία τότε όπως λέει η παράδοση, θα σηκώσει τα χέρια Της και θα παρακαλέσει, για τελευταία φορά, τον φιλάνθρωπο Χριστό, να συγχωρήσει όλους τους ανθρώπους.

Και η Εκκλησία έχει τον τρόπο να συγχωρεί και στην παρούσα αλλά και στη μέλλουσα ζωή. Στην παρούσα με τα Μυστήρια, και στη μέλλουσα με τα μνημόσυνα, τις Θείες λειτουργίες, και τις ελεημοσύνες. Που σημαίνει ότι ο Χριστός ενδιαφέρεται πάντοτε για τον άνθρωπο σε όλες τις φάσεις του βίου του. Για αυτό και οι περισσότεροι άνθρωποι, που έχουν μέσα τους αγάπη και έρωτα καλού, θα σωθούν. Στη δε κόλαση θα πάνε οι μηδέποτε μετανοήσαντες. Αυτό το αισιόδοξο μήνυμα δεν πρέπει να μας κάνει να επαναπαυόμαστε. Πρέπει να μας δώσει θάρρος, να αγωνιζόμαστε και να προσπαθούμε.                                                           
                            
Αρχιμανδρίτου, Ανανία Κουστένη: Το Κήρυγμα της Κυριακής. Τόμος Α’, Τριώδιο- Πεντηκοστάριο. 
Ακτή  Λευκωσία 2009    

Παράβαλε και:
Κυριακή της απόκρεω: η Ευαγγελική Περικοπή της Θ. Λ., ομιλία του Αγ. Κυρίλλου Αρχιεπ. Ιεροσολύμων, υμνολογική εκλογή.
Κυριακή της απόκρεω: το Αποστολικόν Ανάγνωσμα της Θ. Λ., η πιο φωτεινή σφραγίδα, Λόγος του αειμνήστου Μητροπ. Νικαίας Γεωργίου Παυλίδου.
Η Ημέρα του Κυρίου – ομιλία του θεολόγου, συγγραφέως, Νικολάου Βασιλειάδη (αρχείο ήχου, mp3).
Περί της φοβεράς Κρίσεως – Οσίου Πατρός ημών Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως της Κρημαίας.
Ο Πύρινος Ποταμός – Αλέξανδρου Καλόμοιρου.
Θαυμαστά Πατερικά κείμενα περί της Δευτέρας του Κυρίου Παρουσίας και της Κρίσεως.
Η Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού – ηχογραφημένη ομιλία του Γέροντος Εφραίμ, Δικαίου Ι. Σκήτης Αγ. Ανδρέου Καρυών Αγίου Όρους (αρχείο ήχου mp3).

Κατηγορίες: Άρθρα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.